Как се чувстват младите афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд?

Три пъти по-вероятно е да бъдеш убит от полицията, ако си чернокож
1 юни 2020 21:31, Нели Христова
189
Как се чувстват младите афроамериканци след смъртта на Джордж Флойд?
Снимка: БГНЕС

Хиляди хора излязоха по улиците на Минеаполис, за да искат справедливост за смъртта на Джордж Флойд. Чернокожият мъж бе задушен от полицай по време на арест, а мирното недоволство бързо прерасна в бунт. Вече трети ден Минеаполис, а и много други градове в САЩ, изглеждат като сцени от военен филм. Горят се сгради, подпалват се автомобили, стреля се, но с гумени курушуми, плячкосват се магазини.

Още по темата

Четирима души са арестувани за смъртта на Флойд, полицаят, който го е задушил, ще бъде съден за убийство. Доналд Тръмп заяви, че случилото се е "ужасно, ужасно нещо" и увери, че е направил всичко възможно разследването да протече по-бързо. Но също така президентът критикува протестиращите, дори ги заплаши с насилие. А това още повече ги разгневи.

Сред търсещите справедливост е Кайла Берджис.

"Чувствам се неспокойна като черна американка. Уплашена съм. Няма абсолютно никакво извинение за това въоръжен полицай да притисне с цялото си тегло врата на мъж, който е невъоръжен", казва тя пред BBC.

"Можеше да съм аз. Всичко това ме кара да се чувствам сякаш системата ни обръща гръб вече повече от 300 години. Какво трябва да направя, за да променя нещо?", пита Дулче, който също излиза на улиците за да защити паметта на Джордж Флойд.

"Като жена със смесена раса в тази страна, аз не знам какво е да се събуждаш всяка сутрин и да се страхуваш за живота си заради цвета на кожата си. Това е моя привилегия и сега разбирам това повече от всякога", казва Изабел Левийн.

Смъртта на Джордж Флойд напомня за смъртта на много други афроамериканци, които са убити по улиците на Америка.

Калил Мохамед е професор в Харвард, който специализира в расова и публична политика. Според него думите на Флойд "Не мога да дишам" носят и спомена за Ерик Гарнър, който също е убит от полицейски служител.

"Той е убит на улицата в Ню Йорк през 2014 година заради това, че продава нелегално цигари. Гарнър също е попада в полицейска хватка и се оплаква, че не може да диша. По-късно умира", разказва Мохамед. И тогава смъртта на чернокожия мъж води до протести в цялата страна. Полицаят, който убива момчето, е уволнен, но не и съден.

Съвсем наскоро 25-годишният Ахмад Арбери е убит от бели баща и син. Момчено просто тичало на улицата, а те си помислили, че е престъпник. В продължение на два месеца полицията не предприема никакви действия, преди случаят да се разпространи по медиите по цял свят. Чак тогава бащата и сина са арестувани.

26-годишната Бриана Тейлър пък е убита от полицията, докато била в апартамента си. Те влизат на грешен адрес, а сега ФБР разследва случая.

"Отново и отново ние виждаме видео доказателства, че полицията използва крайна сила срещу афроамериканци, които са просто заподозрени за престъпления, които нито са насилствени, нито включват оръжия. Три пъти по-вероятно е да бъдеш убит от полицията, ако си чернокож, отколкото бял", казва Мохамед.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами как да са младите афроамериканци- силно обезпокоени ,че като вземат да крадат и безчинстват някой полицай може да ги застреля..не човешко
24
2
 
18
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Тези дни се наслушах на простотии по случая. Чух и един протестиращ - приличаше на бръщоливине на надрусан. Факт е, че няма затворено място за чернокожите, дори имаха чернокож президент с два мандата. Чернокожи има и учени, лекари, адвокати и т.н. Има обаче едно ограничение, трябва да си работлив и талантлив. Явно сега е времето на отрепките, без цвят на кожата, които правилно се чувстват безполезни.
23
1
 
36
 
! Отговори
Copocoид преди 4 години
Има няколко обективни причини за ситуацията сега:-Нови 40 милиона безработни предимно сред ниско квалифицираните.-От десетилетия нормални хора не работят в полицията на САЩ, това е изключително опасна и неблагодарна работа-Политическите партии в САЩ отдавна не отразяват народа, а са свързани само с големите компании и олигарси-Има поколения чернокожи в САЩ, които не работят и имат ограничен мироглед, както се базикаха под друга статия, защо не ограбиха нито една книжарница
22
1
 
34
 
! Отговори
Новините преди 4 години
Точно миналата година и точно в Минеаполис полицая Mohamed Noor застреля БЯЛА ЖЕНА докато "изпълнявал служебните си задължения" - ПРОТЕСТИ НЯМАШЕ.А случая беше потулен от колегите му полицаи , вероятно не искащи да ги обвинят в расизъм и щото "Black lives matters" ... ебааааси.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката протестиращите са повечето бели американци!
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление бяха примитивни и виждаме че болшинството си остават примитивни. Не могат да се адаптират към развития капитализъм вече повече от десет поколения. Искат си палмите и са най-щастливи като откраднат банана...Трябваше масово да си ги депортират. Така и едните, и другите щяха да са щастливи.
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия малцинства не дават 1 долар за убия човек.Те са бедни просто чакаха момента за изленат да грабят магазини това е.Тях ги интересува само плячката.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евроамериканците и афроамериканците трябва да си ходят у дома.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът с расизма в САЩ винаги е съществувал. Защо точно сега почнаха протестите и размириците. И дали проблемът е расизмът както свободните демократични медии се опитват да ни убедят, или нещо друго? Всичко останало наред ли е в САЩ, или?
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Официално безработицата в САЩ е 20%, тоест реално е 40%.
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо такива яки *** като леброн джеймс да взимат милиони да скачат след една топка - да ги вкарат обратно всичките на плантациите да бачкат и след 1 години пак да ги питат как ср чувстват
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чувстват се почернени от мъка.
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко пъти е по-голяма престъпността сред афроамериканците?
12
2
 
24
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Ами американците сами си го вкараха с тази политкоректност... Афроамериканци били - ми беж в Африката... Нашите *** тогава афроевропейци ли са?
11
0
 
3
 
! Отговори
Помнещ преди 4 години
До 6 Какво? Грешиш! Той освен да си маже филийки с мас друго не може!-:) ААА и още нещо! Да обвинява всички в грехове.А той все сух и " невинен"!-:) Ама ще си плати на Парламентарните вересиите!
10
1
 
39
 
! Отговори
Обонго от Чикаго преди 4 години
- Ще се почувстваме по-добре след като си напълним килерите с крадени маратонки, телевизори , лаптопи и телефони. Гаранция . - Ами, какво ще кажете за Джордж Флойд ? - Кой пък е тоя ?
9
0
 
31
 
! Отговори
Честно преди 4 години
Тия от какъв зор тръгнали да крадат? Алоу туй , че сте че.рни ли ви дава право да крадете дрехи и маратонки. Аз това видях поне. Едни крадливи не.гра.
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми трябва като късметлии да се чувстват, защото е отменено робството. Ако още бяха роби щяха да са 100 пъти по-зле.
7
8
 
3
 
! Отговори
българин преди 4 години
Надявам се че започват да се осъзнават вече! Уж " демокрация" ама не и за тях самите! Дискриминирани са всякак! А ако е така,какво ги грее " демокрацията" на белите?! Нищо!-:)
6
6
 
1
 
! Отговори
тритяхту пътя преди 4 години
ако беше буда ,щеше да застреля полицая на втория ден пред ндк