Лъгал ли е Тръмп колко сериозна заплаха е коронавирусът?

Журналист: Президентът на САЩ умишлено я е омаловажил
10 сеп 2020 17:30, Елка Василева
28
Лъгал ли е Тръмп колко сериозна заплаха е коронавирусът?
Снимка: архив, БГНЕС

Журналистът Боб Удуърд, разкрил аферата „Уотъргейт”, отправи тежки обвинения към американския президент Доналд Тръмп. Той написа в книга, че президентът умишлено е омаловажил заплахата от коронавируса, преди епидемията да удари Съединените щати.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е знаел, че коронавирусът е по-смъртоносен от грипа, преди болестта да се разпространи в Съединените щати, но е искал да омаловажи проблема.

За половин година журналистът от "Вашингтон пост" Боб Удуърд е направил 18 интервюта с Тръмп. В предварително публикуваните извадки от книгата, която трябва да излезе на 15 септември, се вижда, че милиардерът нарича коронавируса "смъртоносно нещо".

Още по темата

В интервютата президентът намеква, че знае повече за сериозността на новата болест, отколкото разкрива публично, като обяснява, че тя се разпространява по въздуха и е много по-опасна от грипа".

А в публичните си изяви тогава президентът заяви, че заразата е под контрол и смъртните случаи ще бъдат много малко.

След като откъсите станаха публични, кандидатът за президент на демократите Джо Байдън отправи критики към Тръмп. Байдън заяви, че действията му по отношение на пандемията са повече от жалки и представляват умишлено нарушение.

"Той е знаел колко е смъртоносен този вирус, знаел е и умишлено е омаловажил положението. По-лошо  - лъгал е американския народ. В продължение на месеци съзнателно и доброволно е лъгал за опасността, която вирусът представлява за страната“, каза Байдън.

В своя защита Доналд Тръмп каза, че е искал да избегне предизвикването на паника сред обществото, предаде БНР.

"Обичам страната ни и не искам хората да са уплашени. Не искам да създавам паника и със сигурност няма да подлудя тази страна и света. Искахме да покажем увереност и сила, включително и като нация и това е, което направих", каза Тръмп.

В защита на президента се обяви директорът на Института по заразни и алергични болести Антъни Фаучи, който беше част от работната група на Белия дом за борба с коронавируса. Според него Тръмп не е изкривявал сведенията за опасността от заразата.

Белият дом настоява, че президентът не е подвел обществото. "Никой не е лъгал американския народ. Някой ден коронавирусът наистина ще си отиде, както казва президентът. Всички чакаме този момент. И ще имаме ваксина. Благодарение на този президент, който пренебрегва бюрокрацията, за да осигури сигурна и ефективна ваксина. Президентът демонстрира спокойствие от този подиум и мобилизира частния сектор да работи за целта по начин, който не е виждан от Втората световна война" обясни говорителката на Белия дом Кейли Макенан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Еманюел Макрон преди 3 години
Тръмп е измамник, а САЩ са за смях пред света.
25
2
 
1
 
! Отговори
Още Твитер от Питер преди 3 години
Тръмп толкова уверено говори за работеща ваксина срещу коронавирус защото в замяна на помощ за преизбирането му на шефското място в Белия дом е обещал на Путин да му изкупи цялото производство на руска ваксина. Само щели да сменят етикетите...и готово. Ето ви я новата американска ваксина Сатурн V. После щели да делят печалбата само те двамата.... хаха...
24
6
 
0
 
! Отговори
Donald Trump преди 3 години
Of course pal i lie all the time is just the way it is.
23
3
 
1
 
! Отговори
Твитер от Питер преди 3 години
Тръмп ще си остане президент на САЩ. Гарантирано от Вова. Както и на предишните избори когато хакерите на Путин му помогнаха и в това не се съмняват нито от сенатската комисия на САЩ нито ЦРУ нито самия Тръмп. Така и сега след личния разговор на Тръмп с Путин миналия месец гаранции отново са дадени.Всички руски агенти са мобилизирани да хвалят Тръмп.А вчера предизборния щаб на Байгън е бил хакнат от руски хакери и данни за предизборната му програма откраднати .Байгън няма шанс.
22
5
 
1
 
! Отговори
Толераст преди 3 години
Целият западен свят се присмиват на Тромпета , само бг тролейчетата се мъчат да преливат от пусто в празно та дано му открият някава добродетел. Също както когато в САЩ царуваше Обонго. Нема да са претоварвате. Ако го сменят на тези избори само сменяте нека и продължавате с лиизането.
21
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 19Благодаря за детайлната подкрепа на фактите, че Тръмп взима по-навременни мерки от урсулата и ек и въпреки това бива критикуван от либералите, а урсулата и ек - не.Както казах - европейски ценности.
20
1
 
0
 
! Отговори
Марк Рюте преди 3 години
До 16Най много лъжем евролибералите, чертаещи развитието но "прогресивния"ес: "Лъжата в политиката не е грях".
19
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпреки че не подкрепям Тръмп мисля че е постъпил правилно в първият момент на пандемията.В реалният живот един ръководител на фирма, ако види че се задава криза не трябва да показва уплаха и с това да предаде страха на подчинените си. Така ще покаже и слабост. Ако си положително настроен и мислещ, кризата колкото и да е неизбежна поне ще мине по-леко.Друг е въпроса какво направи след това и колко трезво мислещ беше. Тестването, вентилаторите, маските, пиенето на Лйсол - да изброявам ли още?
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовДр Христов-да проверим фактите.На 31ви Януари Трумп забрани на чуждестранни туристи посетили Китай да влизат в САЩ и нареди на граждани от САЩ да се самоизолират ако са посетили Китай. Това стана точно след като Американ, Делта и Юнайтед обявиха сами че спират полетите до Китай.Друг факт-Тръмп забрани на Китайските авиолинии да летят до САЩ на 3ти Юни.Информацията се намира свободно на Интернет.Нека да не пишем коментари без да ги проверяваме иначе ставаме като журналистите
17
3
 
4
 
! Отговори
marx преди 3 години
Нео-Марксизмът е в агония!
16
4
 
7
 
! Отговори
Света преди 3 години
Доналд Тръмп е велик президент...............за разлика от Кенеди и Уилсън!!!
15
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то болшевиките колко лъгаха, та Тръмп да не може да излъже нещо елементарно.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие да не си мислите, че управляващите споделят с обществеността есичко, което знаят. Поредната демокрятска глупотевица, представена като "голяма новина".
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партизаните от дем. партия пак лъжат
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доналд Тръмп е велик президент...............като Кенеди и Уилсън!!!
11
3
 
3
 
! Отговори
Той и боцко лъга преди 3 години
Че ще прави зимните пързалки морги, че Радев ще умори народа, че септември ще е страшно. Сега дърдори, че зимата ще е най тежката от години. Лика прилика с моркова.
10
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Факт, е че никой в ес не смее да обвини урсулата и комисарите и в умишлено укриване за сериозността от заплахата от коронавируса.Въпрос на европейски ценности.
9
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
факт е, чр Тръмп спря полетите от Китай в края на Януари.Факт е, че Тръмп спря полетите от шенген около 12 Март.Факт е, че урсулата и ек се скараха на Австрия в началото на Март да не въвежда граничен контрол с Италия.Факт е, че урсулата ден след като Тръмп спря полетите от шенген тръгна да му дири сметка "защо".Факт е, че ес почна да въвежда мерки чак след като Тръмп сшря полетите от шенген.Факт е, че ес започна да спира полетите от Китай след 15 Март (към 20ти).
8
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Тръмп не ме интересува!..Интересува ме Тиквата и неговия побеснял женералГоджи,които заплашваха яко нацията с ..цитирам:-"Хилядите чували с трупове"!какво става сега?..Кой е лъгал повече и най-вече ЗАЩО?!
7
3
 
1
 
! Отговори
:D преди 3 години
Корона вирусът убива извън земни. За хората е безопасен!