Помпео призова за прекъсване на връзките с китайските компании

Напрежението в Южнокитайско море нараства
10 сеп 2020 18:37, Петя Славова
31
Помпео призова за прекъсване на връзките с китайските компании
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ призова Югоизточна Азия да прекъсне връзките с китайските компании, които помагат за изграждането на острови в Южнокитайско море. Апелът е отправен седмици след като САЩ постави в черния списък две дузини фирми, работещи в спорните води.

Коментарите на Майк Помпео прозвучаха на регионална азиатска среща на върха, белязана от съперничеството между САЩ и Китай по редица въпроси, от търговията до коронавируса.

Напрежението в Южнокитайско море нараства, откакто миналия месец САЩ санкционираха 24 китайски държавни компании, които според Вашингтон са помогнали за натрупването на военни сили на Пекин в богатия на ресурси воден път, предава БГНЕС.

Помпео заяви, че е време правителствата на страните в Югоизточна Азия да преразгледат собствените си отношения с фирмите, работещи в морето.

"Не просто говорете, а действайте", каза той на 10-те външни министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) по време на онлайн среща на върха.

Още по темата

"Преразгледайте бизнес сделките с много държавни компании, които действат грубо по отношение на крайбрежните държави от АСЕАН в Южнокитайско море.

"Не позволявайте на китайската комунистическа партия да пренебрегва нас и нашите народи."

Тазгодишната среща на върха на АСЕАН идва дни след като Пекин изстреля балистични ракети в Южнокитайско море като част от учения.

Виетнам, който председателства срещата на върха, изрази “сериозна загриженост” относно милитаризацията на Южнокитайско море.

“Това подкопа доверието, повиши напрежението и подкопа мира, сигурността и върховенството на закона в региона", каза външният министър Фам Бин Мин.

Филипините вече заявиха миналата седмица, че няма да последват американския лидер, тъй като се нуждаят от китайски инвестиции, дори когато новият спор между двете нации за Скарбъро Шоул – една от най-богатите риболовни зони в региона – стана тема по време на преговорите.

А китайският външен министър Ван И обвини САЩ за напрежението, твърдейки, че Вашингтон “се превръща в най-големия двигател” на милитаризацията на водния път

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
12
 
19
 
! Отговори
Краваромраз преди 3 години
Подкрепям напълно да скъсат със всичко китоайско и да се връщат в каменната ера нагло-саксите,да ловят бизони голи и боси по прериите,диваци американски !
8
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започва голямата война м/у трите велики суперсили...............................САЩ, Китай и Русия!!!
7
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбраха ли най-накрая американците, че най-големият им враг е Китай, е не Русия????
6
9
 
23
 
! Отговори
Нема лабаво преди 3 години
Даже за почти бившия хегемон вече нема. В борбата за големия световен кокал със сочната мръвка трябва да се конкурира с китайците, които са свикнали за 4000 години държавност, че отделният човешки живот не струва нищо и каквото не се постига със сила, се докопва с безпощадно коварство. И като си намериха майстора, краварите се усетиха, че изнасянето на производства в страните с евтина работна ръка и аутсорсването на почти всичко са като тоягата, която има два края. Сега ще усетят дебелия край.
5
13
 
23
 
! Отговори
българин преди 3 години
Опаааа..Хм.Много високо се целиш бе Помпейчо?! Искаш да унищожиш Китайската икономика ли? А Щатската да " цъфне"?-:) Еее много искаш! Китай няма да се даде без бой ако изобщо се даде! Тия жълти те са способни на всичко! Не се заигравате с Китай! Вие самите стоките ви са 90 процента китайски!-:) Така че умната!
4
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На китайците явно им харесва да бачкат при такива условия щом не се оплакват.
3
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Света трябва да помни и никога да не забравя какво ни причини Китай с китайския вирус. Всякакви химеpи на тези мъpлячи да стават водеща световна сила трябва да бъват ликвидирани.
2
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това отдавна трябваше да стане!Нечовешките условия на труд за обикновените китайски работници родиха позлатени ферарита за червените мандарини и държанките им!
1
17
 
21
 
! Отговори
123 преди 3 години
Помпео китайците ще ви напомпят цялата масонска банда.