Протест “Ден на гнева на местните народи“ в САЩ

В Портланд събориха статуи на Рузвелт и Линкълн
13 окт 2020 09:29, Елка Василева
170
Протест “Ден на гнева на местните народи“ в САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Демонстранти в град Портланд събориха статуи на бившите американски президенти Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн и нанесоха щети на сградата на Орегонското историческо дружество, изразявайки своя "гняв" срещу Деня на Колумб, предаде "Асошиейтед прес".

Организаторите на протеста нарекоха проявата "Ден на гнева на местните народи" като реакция на чествания вчера в САЩ празник в памет на Христофор Колумб, който е поляризираща фигура.

Демонстрантите нацапаха с червена боя паметника на Рузвелт и го събориха, а по-късно повалиха и статуята на Линкълн.

Още по темата
Според историци Рузвелт е изразявал враждебно отношение към коренните жители на Америка.

Протестиращите изписаха със спрей "Дакота 38" върху основата на паметника на Линкълн, имайки предвид 38 мъже от племето дакота, чието обесване било одобрено от Линкълн, след като те участвали в конфликт с бели заселници в Минесота, предаде БНР.

Демонстрантите също така изпочупиха прозорци на сградата на Орегонското историческо дружество.

Трима души бяха арестувани от полицията, която каза, че са били нанесени щети на няколко заведения, включително ресторант, по който било стреляно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доведете си евреи в държавата и ще завършите така. Най-накрая ще убивате себе си изпълнени със себеомраза, на която са ви научили евреите превзели вашите медии и образование. Захранвани с еврейска култура в училища, колежи и университети милиони млади американци се превърнаха в мразители на държавата, която им даде възможност да имат стандарт на живот, да имат възможност да са някакви и да имат права, които няма да имат никъде другаде. Колко актуално днес речите на д-р Гьобелс описват ставащото.
49
0
 
6
 
! Отговори
Историк преди 3 години
Великите цивилизации са разрушавани отвътре, а не отвън. Ако тези индивиди и господарите им Обама и Байдън вземат властта,със САЩ е свършено. Проследил съм цялата история на комунизма. Знам как разсъждават, знам похватите им, методите им.И ви казвам, тези миришат на комунизъм от километри. За Щатите сега е 1917 година. Време разделно. Американския Ленин е вече там.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"А някой нещо тъй да сподели за колониално рбство"100% от корабите транспортиращи роби са били собственост на евреи. Аз само това ще спомена.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази леворезбена вакханалия ще доведе до пълното и прочистване във Велика Америка!KAGA 2020!
46
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белият човек е взел земите на индианците, както комунистите на 9-ти септември 1944 година.Белият човек в индианските държави е бил комунист.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Белите заселници трябваше да станат поданици на индианските държави"хахахахаха. Какви индиански държави бе? Искаш да кажеш индинаските катуни?В централна и южна америак е имало цивилизации и дъжрави но северноамериканските индианци са били номади от камнната ера.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Трябва да се изчисли цената на заграбената земя и да се плати на индианците."Искаш да кажеш закупената земя за коят вече е платено и на индианците никой нищо повече не им дължи.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Червената чума идва от САЩ, не от китай. И по-точно от едно племе с малки шапчици и големи нослета.
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белият човек не иска чрез труд да стане богат, като работи честно за индианците, а краде и убива своите господари индианци, в които държави е отишъл без покана.Белият човек е мързелив и не работи и е закарал други хора да му бъдат роби в откраднатите от господарите индианци земи.Белият човек е ляв комунист, неуважаващ собствеността, крадящ земите на богатите индианци.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как изведнъж всички коментари изчезнаха. Либерастите полудяха.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РЕАЛНОСТТА"Като финалната цел е сриване на буржоазното общество и налагане на комунизъм"Грешиш. Финалната цел е затриване на бялата раса. Комунизъма е само за залъгване на балъците. Властта е във банкерите и те няма да я дадът на никой.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РЕАЛНОСТТАТочно.
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.Ако червената чу*а не се опитваше да погълне всичко нормално хората щяха да живеят добре, но сега е така. Или мислиш, че е съвпадение надигането на Китай, а покрай него на червената проказа на техните съюзници, които подклаждат анархия и разрушение навсякъде където могат?
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се изчисли цената на заграбената земя и да се плати на индианците. Пазарна икономика, а заграбват чрез война и геноцид.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Историк"Индианците не са нападали и убивали НИКОГО."Индианците с нападали и избивали ВСИЧКИ. Войната им е бил обичаен начин на живот. Освен това са били не повече от 5 милиона индинаци на целия северноамерикански континент при пристигането на белите. Въображаемия геноицид просто не се е случил. Популацията им постепенно е намаляла от поколение на поколени заради ниска раждаемос и заради смешение. Индианките са предпочитали бели мъже защото индинаците са били *** ман*али.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато за цялата си история на съществуване си бил разбойник, първо пеша, после на кон, а накрая на социални помощи е нормално да обвиняваш успелите създали държава, в която всеки иска да отиде, че са те заробили. След като всяка нелегална спиртована е твоя, след като претендираш за земя само за да отвориш на нея хотели и казина, не си заробен, а си престъпник и манипулатор, който заслужава само плитък гроб.
34
1
 
9
 
! Отговори
РЕАЛНОСТТА преди 3 години
Не разбирате ли, че не става въпрос какво е направил Колумб или Рузвелт. Те използват това само за предтекст. Става въпрос за това, че искат да изтрият историята ви, да отнемат свободите ви и да наложат културен марксизъм и диктатура на малцинствата (четете Маркузе). Като финалната цел е сриване на буржоазното общество и налагане на комунизъм. Това е всичко. В Китай също имаше културна революция и сваляха паметници и изтриха китайската история преди да наложат комунизъм (маоизъм).
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белите не почитат индианците и техните държави. Бунтуват се срещу индианските вождове.Белите можеха да работят на царевичака, памука и да плащат рента на индианците.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИсторикТи си прекалил с марксистката пропаганда.
31
4
 
3
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
ФАЩ убиват и грабят целия свят, то едни индианци ли само се бунтуват?