Байдън ще номинира чернокож генерал за военен министър

Лойд Остин е бил командващ на американските сили в Ирак
Обновена: 8 дек 2020 08:02 | 8 дек 2020 07:48, Елка Василева
64
Байдън ще номинира чернокож генерал за военен министър
Снимка: архив, БГНЕС

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън е решил да номинира генерала от резерва Лойд Остин за министър на отбраната, съобщи влиятелния информационен сайт "Политико", цитиран от Ройтерс. Сайтът се позовава на трима души, добре запознати с хода на дискусиите по формирането на екипа на Байдън.

Номинацията на бившия шеф на американското Централно командване - Сентком, в периода 2013-2016 г., може да бъде обявена още днес, твърдят източниците. По-рано Ройтерс съобщи, че Байдън ще обяви кандидата за свой министър на отбраната - ключов пост в екипа му по националната сигурност, на 11 декември.

Ако бъде номиниран, а после и утвърден от Сената, 67-годишният Остин ще стане първият чернокож ръководител на Пентагона.Бил е командващ на американските сили в Ирак до 2011 г., а също и заместник-началник на щаба на американската армия.

Първоначално се смяташе, че фаворитка за поста е Мишел Флурной, която по всеобщо мнение бе изборът на Хилари Клинтън за министър на отбраната, ако тя бе победила на президентските избори през 2016 г.

Байдън обаче е под силен натиск да номинира чернокож за този пост, посочва "Политико". През последните дни Остин се очерта като главен кандидат, макар че Байдън имаше предвид и кандидатурата на бившия министър на вътрешната сигурност Джей Джонсън в администрацията на бившия президент Барак Обама, твърди изданието, цитирайки няколко души, запознати с дискусиите по въпроса. Джонсън обаче бил обект на критики заради някои свои действия като министър.

Конгресменът демократ Бени Томпсън, който се смята за приближен на Байдън, заявил пред "Политико", че с оглед на досегашното формиране на екипа на Байдън следва да се отбележи, че "афроамериканците трябва да бъдат по-добре представени в него, отколкото са до този момент".

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нищо лошо да нязначат червенокож, гей, жена или латинос за какъвто и да е пост, стига да са го заслужили със своята експертиза. Но у публиката остава неприятното впечетление, че такива хора се издирват и издигат преднамерено, на квотен принцип, само и само да се изтъкне ето на, ние сме страшни либерали. Именно това дразни, и именно това ще доведе до проблеми за САЩ в бъдеще, защото ще раздели страната още повече, вместо да я обедини.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започна се с номинациите по квотата за цветнокожи, ЛГБТ и инвалиди.... Вече няма дори една снимка... реклама ... или каквато и да е медийна изява без някаква черрна... гей или веган-активна физиономия да се появи .Не , не съм хейтър , както някои ще си помислят и няма да пропуснат случай да протестират .Само пиша за фактите ... както и един друг факт от миналото когато в същите тези "демократични" САЩ "черни" в киното са били изпълнявани САМО от пребоядисани бели .Сега явно компенсират...
2
2
 
27
 
! Отговори
Супер! преди 3 години
Хубавото на мандата на Байгън ще бъде, че сега либералчетата ще си покажат всички магарии накуп, явно, открито и безапелационно. Маските ще паднат и самите американци ще се отвратят от тях. Черни, лгбт пълната гама на либерланата дъга ще се развихри като цветна метла.... Това ще унищожи сащ. Светът ще им бие дузпа след дузпа по всички параграфи. Хващам бас!
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво като е чернокож не мога да разбера :))) нещо уникално ли трябва да е :) голяма сензация бре :)