Тръмп признал, че има "известна отговорност" за щурма на Капитолия

Президентът казал това пред лидер на републиканците в Конгреса
12 яну 2021 08:35, Елка Василева
30
Тръмп признал, че има "известна отговорност" за щурма на Капитолия
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че носи "известна отговорност" за щурмуването на Капитолия от негови привърженици миналата седмица. Това е заявил лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти пред свои колеги съпартийци, съобщи Ройтерс, като се позовава на двама души, присъствали на брифинга.

Маккарти, който е убеден, че Тръмп е отговорен за насилието, е споделил подробности от телефонен разговор с него по време на емоционален двучасов телефонен разговор с републиканци, много от които продължават да са разделени по въпроса за насилието в Капитолия, посочили източниците, предаде БТА.

Още по темата

Стотици привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса миналата сряда, окупираха я няколко часа и прекъснаха съвместна сесия на двете камари на парламента, посветена на утвърждаването на резултатите от президентските избори, спечелени от демократа Джо Байдън. Сенаторите, конгресмените и вицепрезидентът Майк Пенс бяха евакуирани. Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да освободи Капитолия от демонстрантите.

Насилието, което взе пет жертви, избухна малко след като Тръмп призова привържениците си да тръгнат към Капитолия по време на митинг, на който той повтори фалшивите си твърдения за изборни измами. Първоначално Тръмп игнорира исканията да осъди нападението, но ден по-късно осъди насилието като "отвратителна атака" и обеща да работи за плавен преход във властта, макар да не призна поражението си на изборите.

"Аз бях много ясен с президента. Той носи отговорност за своите думи и действия", е заявил Маккарти пред съпартийците си според един от източниците. "Попитах го лично днес дали носи отговорност за случилото се /.../ и той ми каза, че наистина носи известна отговорност за случилото се", е добавил Маккарти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
God преди 3 години
А някой от демократите ще поеме ли отговорност за негърските метежи от лятото? Тогава пламнаха цели градове, събаряха статуи, убиха полицаи, имаше призиви през социалките за откровено насилие по улиците и мародерстваха наред. Или щом са комунисти всичко им е простено? Тогава не затовриха нито един акаунт на терористите от Антифа и "черните животи".
20
0
 
2
 
! Отговори
До Зозо преди 3 години
Ще има бой на почивки, ама такива като теб.
19
1
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Тръмп остави Путин и Ердоган да си разиграват коня. За това тук ревът на умрело руските тролчета :)))))))))))))))) Свърши тая, ся ще има бой на почивки :))))))))))))))))))))
18
2
 
2
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
Тъй нареклите се демократи май си повярваха много и както казва по отдолу един колега ако продължат да се е ба ват със 75 милиона баш американци,въоръжени до зъби,гражданската война отпреди 150 години ще им се стори като семейна опера!!То бива да са нагли и безочливи,ама чак толкова не бива!И аз за малко бях повярвал в демокрацията им,но вече не вярвам на нищо!Бетер са лакоми за власт и от наште ко му не ги,а може би са един дол дренки,от един и същ коминтерновски клон брани!!
17
3
 
4
 
! Отговори
до 24/Абе, верно ли преди 3 години
Очаква се истинските признания на фигуранта да бъдат направени пред Военния трибунал,който ще го съди за национално предателство. Нека само започне войната срещу враговете на Свободния свят.
16
7
 
5
 
! Отговори
АБЕ, ВЕРНО ЛИ Е... преди 3 години
ЧЕ НАШИЯ ФИГУРАНТ, СЪЩО СИ Е ПРИЗНАЛ, ЧЕ ИМА ВИНА, ЗА ЩУРМУВАНЕТО НА НС, И ЗА ГРУБИЯ ОПИТ ЗА ПРЕВРАТ И СВАЛЯНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ???!ЗАЩО ТРЪМП ДА Е ВИНОВЕН, А НАШИЯ ХАСКОВСКИ ОВЧАР.... НЕ. ???!
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пердего Тръмп никога не е поемал отговорност за нищо, така че едва ли в тия телефонни разговори е направил намек за някаква вина. Просто този сенатор изпитва вина заради боса си и за да му избели малко образа пред обществото лъже че Тръмп съжалява.
14
4
 
7
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Има ли Тръмп,ще има и МИР!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велик
12
5
 
10
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
"Тръмп признал" .От трето лице, единствено число е лесно да се пише така.Тръмп ще ви го сложи на всички майко-продажни к.опппелета!
11
4
 
9
 
! Отговори
SS преди 3 години
я е казал, я не...:)Вдруги ден може да ни убеждават даже, че е ходил на Луната... точно колкото са били и другите :)
10
4
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЕТО ТОВА НЕ ГО ОДОБРЯВАМ!!------------ТРЪМП МИ СПОДЕЛИ В ЛИЧЕН РАЗГОВОР, ЧЕ ТОЙ Е ОТГОВОРЕН ЗА СТАНАЛОТО!!----------КАТО ГО ИЗДАВАМ АЗ НЕ ПРЕДАВАМ ДОВЕРИЕТО МУ А ГО ПРОДАВАМ :D------------НЕ СЛУЧАЙНО Е КАЗАНО: ПАЗИ МЕ ОТ ПСЕВДО ПРИЯТЕЛИТЕ МИ КАТО МАККАРТИ , А АЗ САМ ЩЕ СЕ ПАЗЯ ОТ ВРАГОВЕТЕ СИ!
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новина тип "една жена ми каза".
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Събраха се Путинеску, Янушеску, Лукашеску и Тръмпеску на каре белот в Барвиха....
7
7
 
10
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Типичен Фейк Нюз.
6
7
 
11
 
! Отговори
GG преди 3 години
А нашето юмруче кога ?
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като загуби, Тръмп превъртя и никой не му е виновен, но най-вероятно и противниците му използваха момента. Тълпата е лесно да се поведе към вандализъм, сега е важно да се видят главните инициатори. Вината си е негова, но ще е интересно да се види кой направи последната крачка. Във всички "революции" има поставени лица и те са много ключов фактор. Иначе много глупав начин да си приключиш мандата....
4
3
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Два пъти импийчмънт означава, че повече не може да се кандидатира за президент.
3
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп е законния президент.Няколко месеца демократите ще го обвиняват за своята некадърност както в България Бойко като дойде на власт почна да обвинява тройната коалиция.
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Актьорът се оттегля, но тия, които му повярваха, остават.