Веднага след клетвата Байдън отменя 17 мерки на Тръмп

Той ще върне САЩ в СЗО и Парижкото споразумение
Обновена: 20 яну 2021 15:44 | 20 яну 2021 15:19, Елка Василева
98
Веднага след клетвата Байдън отменя 17 мерки на Тръмп
Снимка: архив, БГНЕС

Още с влизането си в Белия дом днес Джо Байдън ще подпише 17 президентски указа за отмяна на ключови мерки, въведени от предшественика му Доналд Тръмп, започвайки с връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата и в Световната здравна организация (СЗО), предаде Франс прес, като се позова на съветници на Байдън.

Имунологът Антъни Фаучи ще представлява страната си на среща на изпълнителния съвет на СЗО в четвъртък, съобщи на пресконференция Джеф Зайънтс, който координира в новото правителство действията за справяне с пандемията от COVID-19.

За да се ограничи разпространението на вируса, президентът ще подпише указ, който ще направи задължително носенето на маски във федералните учреждения и от федералните служители.

За да смекчи последиците от пандемията за хората, изгубили доходите си, той ще удължи мораториума върху принудителното извеждане на такива хора от жилището им и ще замрази временно възстановяването на заеми от студенти, които следват във федерални учебни заведения, каза Зайънтс.

Още по темата

Демократът, обявил борбата срещу глобалното затопляне като един от приоритетите в управлението си, ще изпрати още днес писмо до ООН, за да може до месец САЩ да се върнат в Парижкото споразумение, съобщи Джина Маккарти, която отговаря за действията по този въпрос в новия президентски екип.

Байдън ще отмени също редица мерки за дерегулация, взети от досегашното правителство в областта на екологичните норми, и ще отмени разрешението, издадено от Доналд Тръмп, за спорния проект за петролопровода "Кийстоун Екс Ел" между САЩ и Канада.

Байдън ще извърши промени и в миграционната политика на Тръмп, който превърна борбата с незаконната имиграция в ключов елемент в управлението си. Новият президент ще анулира спорния указ на предшественика си, който забрани на граждани от предимно мюсюлмански страни да влизат в САЩ. Тази мярка се коренеше във ксенофобията и религиозната ненавист, каза бъдещият съветник в Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

Байдън ще подпише също "прокламация" за преустановяване на строителството на стената по границата с Мексико и финансирането на проекта от бюджета на Пентагона, предизвикало остри политически и правни битки през последните четири години.

Наред с това новият президент ще внесе в Конгреса законопроект за имиграцията. Той ще даде възможност на 700 000 младежи, пристигнали незаконно в САЩ като деца, както и на други имигранти с незаконен статут да бъдат натурализирани, след известно време и при определени условия.

Проектът за реформа предвижда също допълнителни средства за засилване на наблюдението и контрола по границите и план за подпомагане на стойност 4 милиарда долара в течение на четири години на Салвадор, Гватемала и Хондурас - страните, от които идват повечето мигранти.

Байдън ще подпише и указ, с който ще нареди на федералните служби да направят оценка на неравенството в програмите и политиките си, каза Сюзан Райс, която ще оглави бъдещия Съвет за вътрешна политика и за възстановяване на обученията за многообразието, премахнати от предишния президент.

Тези мерки са само въведение към промените и ще бъдат последвани от още укази и прокламации в идните дни, уточниха съветниците.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прилича на Буш на старини.
53
2
 
9
 
! Отговори
Многоо лазарници... преди 3 години
Виждам на снимката.....това не може да е без значение ! Бая е напрегнато на това столче .
52
4
 
37
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 3 години
С няколко подписа четири години отиват в кофата, а САЩ обратно в акната. Да им е честито на американците.
51
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Байдън ще подпише и указ, с който ще нареди на федералните служби да направят оценка на неравенството в програмите и политиките си, каза Сюзан Райс, която ще оглави бъдещия Съвет за вътрешна политика и за възстановяване на обученията за многообразието, премахнати от предишния президент."Всички се досещаме за кое многообразие иде реч.
50
5
 
40
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
В близко бъдеще очаквайте отново регионални войни,дестабилизация на държави с неудобни за него правителства и насаждане на хомосексуализма ,и мор над бялата раса......
49
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато в Пиндостан се вихреше непримиримата борба за кокъла, Русия спечели тримлиарден тендер за доставка в Индия на МиГ-29 и Су-30МКИ.
48
0
 
16
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
Мислех си, че съм видял всичко. Тъдява 2020 и 2021 за сега ме опровергават напълно! И вече съм съгласен с Иван и Андрей: Няма невъзможни неща!
47
3
 
25
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Хубаво, че няма достроят стената...както е тръгнало, скоро бая американци ще се юрнат в обратната посока май.
46
4
 
54
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Какъв дйктатор бе алоооу, там в момента има само една диктатура - на либералните псевдо-демократи (и не само там, а в почти целия западен свят) ! Тръмп не им се подчини, затова използваха всякакви средства, за да го свалят !
45
7
 
40
 
! Отговори
Аз преди 3 години
На американците ще им се стъжни от Байдън. Идва терор по цялата планета.
44
31
 
5
 
! Отговори
Учудващо преди 3 години
Разумни решения и планове.
43
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп трябваше да въведе военно положение,и арест на всички които държат,кокал,всички
42
19
 
8
 
! Отговори
Че Гевара преди 3 години
докато има капитализмус ще има онеправдани
41
5
 
50
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Както казват мюсюлманите: ''когато Аллах реши да накаже някого му взема ума''! Та на тези оттатък атлантика определено им е взел ума! Бай Дън ще ги смъкне на дъното!
40
7
 
36
 
! Отговори
Тоя преди 3 години
Има физиономия на убедителен лъжец.
39
9
 
59
 
! Отговори
До До 29 преди 3 години
Какъв диктат е направил, че толкова се пенявите? Всички около него го спъваха, саботираха го над 3 години с измислена "руска връзка", забиваха ножове в гърба до последния момент, изтриха го от социалните мрежи за да не го чуват хората какво казва. Той не направи една война, стегна армията, дерегулира индустрията за да не се чака 7 години а само 2 когато се гради нещо полезно. Смъкна МНОГОКРАТНО цените на лекарствата като отряза посредниците. Толкова злоба, та чак не могат няколко дена да изчакат да си отиде, комунистическата пропаганда само бълва по него.
38
3
 
31
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
А джендъра дето ще го назначава за Министър на здравеопазването, че той изглежда по голяма карикатура от Тръмп. Ужас, пак ще почнат с Родител 1 и Родител 2
37
4
 
34
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Според мен идеята е, до смърта си Байдън ще подпише всичко каквото им хрумне на "демократите ***", след което мандата ще го продължи вицепрезидента Камила Харис, и Америка пак ще почне да се тупа в гърдите, вижте първата жена Президент и при това чернокожа.
36
39
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С нетърпение чакам новия Рейгън! Шамар за Русия и, докато се опомни, ще са минали 30 години. Иран да се изравни със Земята, а Ким- разпънат в центъра на Сеул и обединение за свете Кореи.
35
8
 
1
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
ами покажете коронясването де, защото такова не виждам ни по една телевизия или в нета... или само си дрънкаме...