Антиваксърите са на път да подкопаят усилията за ваксинация в САЩ

Те разпространяват информация за смъртни случаи, която е невярна
25 яну 2021 18:00, Нели Христова
120
Антиваксърите са на път да подкопаят усилията за ваксинация в САЩ
Снимка: БГНЕС

Групи от антиваксъри експлоатират страданията и смъртта на хора, които случайно се разболяват, след като са получили своята доза от ваксината срещу COVID-19, като заплашват да подкопаят най-голямата кампания за ваксинация в историята на САЩ.

В някои случаи активистите измислят истории за смъртни случаи, които дори не съществуват.

"Антиваксърите от десетилетия твърдят, че детските ваксини причиняват аутизъм, като използват фантастични конспиративни теории, включващи правителството, голямите бизнеси и медиите. Сега същите тези групи обвиняват случайните медицински проблеми на пациентите, които са получили доза от ваксините срещу COVID, дори когато е ясно, че възрастта или основните здравословни състояния са виновни", обяснява Хотез. "Те ще направят сензация от всичко, което се случва, след като някой получи ваксина", обяснява д-р Питър Хотес, специалист по инфекциозни болести и автор на "Предотвратяване на следващата пандемия: Ваксинална дипломация във време на антинаука", пред CNN.

"Тъй като повече възрастни хора получават първите си дози, много хора неизбежно ще страдат от несвързани с ваксината  инфаркти, инсулти и други сериозни медицински проблеми. Те ще се дължат не на препарата, а по-скоро на възрастта и влошеното им здраве", казва епидемиологът Майкъл Остерхолм, директор на Университета Центърът за изследване и политика на инфекциозните болести в Минесота.

"Например в група от 10 милиона души близо 800 души на възраст между 55 и 64 години обикновено умират от инфаркти или коронарна болест за една седмица", каза Остерхолм. Служителите от общественото здравеопазване "не са готови" за настъплението на новини и истории в социалните медии, които да разпространяват невярна информация, категоричен е той.

"Медиите ще напишат, че Джон Доу е получил ваксината си в 8 часа сутринта и в 16 часа е получил инфаркт", каза Остерхолм в седмичния си подкаст "Те ще направят предположения, че това е причина и следствие. Служителите на общественото здравеопазване трябва да свършат по-добра работа, като информират за рисковете - реални и измислени - от ваксините", допълва Остерхолм, който беше член на консултативния съвет на президента Джо Байдън за коронавирус.

"Имате един шанс да направите първо впечатление", категоричен е той. "Дори да се върнем по-късно и да кажем: "Не, смъртните случаи нямаха нищо общо с ваксинацията, това беше коронарна артериална болест, щетите вече са нанесени."

Антиваксърските групи като Националния ваксинен информационен център и Детската здравна защита, създадени от Робърт Ф. Кенеди-Младши, вече разпалват опасенията за шепа смъртни случаи - най-вече в Европа.

В публикация в блог Кенеди се присмива на резултатите от аутопсията, според които смъртта на португалка не е свързана с ваксината. Той постави под съмнение изявленията на медицинските власти в Дания, според които смъртта на двама души след ваксинация се дължи на старост и хронични белодробни заболявания. А в интервю Кенеди заяви, че смъртта след ваксинация на няколко много крехки и неизлечимо болни пациенти в старчески дом в Норвегия са знак за опасност. Норвежки служители заявиха, че възрастните пациенти са починали от основните си заболявания, а не от ваксината.

"Съвпаденията се оказват доста смъртоносни за получателите на ваксина срещу COVID", пише Кенеди. Той определя смъртните случаи като подозрителни, обвинявайки медицинските служители, че следват "твърде позната книга за пропаганда на ваксини" и "стратегическа измама".

В САЩ противниците на ваксините се нахвърлиха върху трагедията на д-р Грегъри Майкъл, 56-годишен акушер-гинеколог във Флорида, за да посеят съмнения относно безопасността на ваксините и държавния надзор. Майкъл почина на 5 януари, след като претърпя катастрофален спад на тромбоцитите - елементи в кръвта, които контролират кървенето - което предполага, че може да е развил имунна тромбоцитопения.

Според публикация във Facebook на съпругата му Хайди Некелман, лекарите са опитвали различни лечения, за да спасят съпруга й, но никой не е успял. Говорител на Центровете за контрол и превенция на заболяванията заяви, че агенцията разследва смъртта на Майкъл, както и за всички предполагаеми здравословни проблеми, свързани с ваксини.

Властите в Калифорния препоръчаха да се поставят на пауза ваксинации с определена партида COVID ваксини, направени от Moderna, поради висок процент на алергични реакции. След разследване ваксинациите бяха възобновени няколко дни по-късно.

"Ще трябва да видим защо се случва това и трябва да проследим всеки един от тези случаи", казва Остерхолм. "Не искам хората да си мислят, че смитаме нещо под килима."

Много американци вече са изнервени от ваксините, като 27% казват, че "вероятно или определено" няма да получат доза, дори ако са безплатни и се считат за безопасни от учените, според проучване на KFF от декември.

"Тези хора може да са особено податливи на дезинформация относно ваксините", каза Рори Смит, ръководител на научните изследвания в First Draft, с нестопанска цел, която докладва за дезинформация онлайн.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свобода за антиваксъри и прочие.Дайте им да умират свободо, без ваксина, те и без това не я искат.
53
0
 
23
 
! Отговори
Фют преди 3 години
Антиваксъри ли са хора, които просто искат да получат информация преди да се ваксинрат, като например дали ваксинираните могат да заразяват останалите с коронавирус и колко време след ваксинирането се запазва имунитетът.
52
0
 
19
 
! Отговори
Tuskegee Experiment преди 3 години
То само да знаеш за експеримента Тъскиджи е достатъчно. Правен в продължение на 40 години със знанието на американската агенция по лекарствата CDC и PHS. Бил Клинтън се извини публично за това. За това ни имат - бели мишки. Как да им вярваш после? Който не знае - Tuskegee Syphilis Study. Другите да продължават да блеят.
51
21
 
1
 
! Отговори
Марсел Попов преди 3 години
До До марсолаАми дерта ми зайко е, че докато не се ваксинира цялата пaсминa Аз ще живея в локдауни и ограничения, сега ясно ли ти е беее?
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До момента имат над 36 милиона ваксинирани, така че не виждам какво подкопават. Ние да му мислим с по 18-20 ваксинирани дневно.
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Марселке, фашизма не е на мода от 45-а миналия век!
48
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Антиваксъри, ***, конспиратори, протестиращи и коментатори да си направят свое общество и да живеят в него, щом нищо не искат.Да декларират публично, че са антиваксъри и прочие и да им бъде забранена медицинската помощ със закон. При полицейска проверка да бъдат поканени да се приберат в тяхната общност, която така ревностно поддържат.Не виждам каква е пречката, това да не се направи.
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! С всеки ден броят им ще се умножава
46
1
 
2
 
! Отговори
Коректор преди 3 години
Браво, че след 12 години забележки се научихте как се пише "на път".
45
1
 
20
 
! Отговори
Сравнение преди 3 години
Ами те и починалите с Корона са починали "ПО-СКОРО от ВЪЗРАСТТА и от ВЛОШЕНОТО ИМ ЗДРАВЕ". Да, ама всички те влизат в стакмистиката.
44
0
 
22
 
! Отговори
До марсола преди 3 години
На теб какъв ти е дерта, че нещо не те разбрах. Нали ти ще си маймунизиран и нищо не мое те събори. Па чекай да видим след някоя годинка дали точно вие няма да препълните болниците.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не им вервате бе?
42
0
 
18
 
! Отговори
ЕДНО НА УМ преди 3 години
Не съм "антиаксър". нито пък някакъв друг подобен ваксър. Просто като дете бях леко увреден след поставяне на ваксина ДИФТЕРКОК и незабаено получн гърч (при това през комунизма още, на изпитани ваксини) и след това по лекарска преценка бях освободен от задължит. ваксиниции. През пубертета се възстанових напълно (единия крак понякога ме "изпускаше" и падах и ходех леко патешки). Т.е. риск има и всеки си преценява за себе си. След пубертета имам правени ваксини, но винаги си имам едно на ум!
41
1
 
16
 
! Отговори
LOL преди 3 години
които случайно се разболяват, след като са получили своята доза от ваксината срещу COVID-19----------------------------Хахахахахаха каква случайност само!!!! Това майтап ли е?
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37След като науката се е развила толкова защо не създадоха антивирусен препарат който бързо да унищожава вируса и да няма сериозни странични ефекти?
39
34
 
1
 
! Отговори
Марсел Попов преди 3 години
Писна ми от глупости и балкански инат, предлагам въвеждането на задължителни ваксинационни паспорти и всеки излязъл на улицата да бъде проверяван от полицията! Ако не представи документ за ваксинация веднага да му щракнат прангите и във полицейския ван наблизо да бъде ваксиниран! Аман от шебеци!
38
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще наблюдавам с интерес какви финтове ще се мъчат да измислят брюкселските тарикати в опит да заобиколят най-висшата ценност на ЕС- свободното пътуване. По време на атентатите и бежанския натиск обясняваха, че това дори не подлежи на дискусия.
37
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе те антиваксърите са виновни че създателят на първата,, ваксина'' не иска да се ваксинират, той искал, даже много искал ама антиваксърите го дезинформирали и той се отказал и не само той ами и кадъната му. УжЪс.
36
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е да направят ваксината бързо науката се развила толкова много ако някой се интересува толкова нека прочете за метода 'Crispr' и защо Нано технологиите направиха толкова пари тази година 2021 е а не 1970.
35
7
 
2
 
! Отговори
Да, истина е... преди 3 години
трудните времена отнемат и малкото останал разсъдък у бедните на ум.