С „междугалактическа скорост“: САЩ ваксинират всички до 3 месеца

Ваксинационното чудо бе постигнато с усилията и на Байдън, и на Тръмп
8 мар 2021 22:00, Елка Василева
197
С „междугалактическа скорост“: САЩ ваксинират всички до 3 месеца
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ превключиха на "интергалактическа скорост" при ваксинирането и до 3 месеца могат да приключат с имунизациите. За първи път само за 1 ден са ваксинирани 2 милиона американци – колкото в Германия от декември насам.

"На път сме да имунизираме всички американци до края на май”, с гордост обяви американският президент Джо Байдън миналата седмица. Байдън иска да победи пандемията и да върне икономиката в релси, пише Дойче веле.

Темповете на ваксиниране нарастват

В първите му 100 дни на президентския пост, които ще бъдат отбелязани в края на април, 100 милиона американци трябва да са получили имунизация. Почти половината от поставената цел вече е постигната, а темпото на ваксиниране нараства. За първи път Центърът за контрол и превенция на заболяванията обяви, че за един ден са били имунизирани над 2 милиона души. За сравнение: това отговаря на броя ваксинираните германци от края на декември насам.

Още по темата

Как успява Америка да постигне такива завидни резултати? Борбата срещу вируса беше обявена за война. “Това е едно военно усилие,” каза Байдън и се зарадва на “новаторските подходи” в това сражение. Сред тях е партньорството между двата фармацевтични гиганта Johnson & Johnson и “Merck”. “Merck” не разполага със собствена ваксина. В нейните фабрики ще се произвежда препарата на Johnson & Johnson. “Това е сътрудничество, подобно на това през Втората световна война,” каза Байдън.

За да ускори максимално производството, правителството се позовава на един военновременен закон. Така американските концерни получават подкрепа, за да произвеждат повече ваксини, да ги опаковат и разпращат. А Пентагонът подпомага логистиката. Националната гвардия, защитата при бедствия, пенсионирани лекари и болногледачи също са мобилизирани.

Мащабни ваксинационни центрове в цялата страна

Освен ваксини и персонал, трябва да бъдат осигурени и центрове, в които да се извършва ваксинациите. Там централна роля играят отделните щати. Губернаторът на Мериленд Лари Хоган представи първия масов ваксинационен център в неговия щат: огромен паркинг. Около 4 000 ваксини се поставят тук дневно, а хората могат да получат дозата директно в своя автомобил. Паркираш, сваляш стъклото и готово! Подобни масови ваксинационни центрове са разположени в цялата страна - в конгресни центрове, футболни стадиони, дори в Дисниленд. Изградена е и мрежа от аптеки, медицински центрове и клиники, където се правят ваксинации с и без предварителна уговорка.

Чудото се дължи включително на Тръмп

Темата за справедливото разпределение на ваксините обаче продължава да стои на дневен ред: испаноговорящите и тъмнокожите се ваксинират с по-бавни темпове от белите американци. Президентът Байдън иска да подобри достъпа за всички и да спечели доверието на малцинствата.

Според “Галъп” готовността за ваксинация към момента е на най-високите си нива - 71 процента. Повечето противници на ваксините са в лагера на републиканците. Но един призив може да промени нагласите им: спринцовките не са болезнени и всеки трябва да получи своята доза, заяви бившият президент Доналд Тръмп пред свои поддръжници.

Милиарди инвестирани във ваксини

Със своя план Тръмп е успял да освободи пътя за ваксините с “интергалактическа скорост”. Бившият държавен глава инвестира милиарди в изследвания и предварителни договори - тогава един залог с непредвидим изход. Но в крайна сметка се оказа, че ваксинационното чудо на САЩ беше постигнато от двама президенти с риск, прагматизъм и ефективност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 44Преди хиляди години медицината е била на по- високо ниво от сегашната мафия.
41
7
 
1
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
Сега остава и Раша тудей да цитираш. Те без съмнение съобщават за провал в САЩ, какъвто и да е бил той.
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30 Как очакваш преди 6 -7 хиляди години да се пише масово за каквото и да е И да е бил болен някой , много са знаели какво му има на човек
39
4
 
5
 
! Отговори
Ali Dog преди 3 години
До Анонимен 37Да, имам специална кръвна линия. На тези, които са функционално грамотни, рационално мислещи и търсещи истината чрез разум и анализ на обективни факти.
38
3
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Представи си има и такива, дето са над нивото на панелките и материалът, който ги населява..
37
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак лъжи... Консервативните медии на републиканците вчера съобщиха че васкинацията в Тексас е почти пред провал. Там хората излизат на протести със знамена "няма да си сложим знака на звяра 666". Все повече се събуждат и отказват ваксини по цял свят, и затова сме пред тази невиждана пропаганда, че "всички се ваксинирали". Няма такива неща. Единствено в Израел успяха да излъжат маса народ и те половината се разболяха от корона. И на тях им стана ясно вече, че всичко е нагласено.
36
6
 
4
 
! Отговори
Германец преди 3 години
"испаноговорящите и тъмнокожите се ваксинират с по-бавни темпове от белите американци"В ГЕРМАНИЯ е много голям броя на нежелаещите да се ваксинират сред персонала в старческите домове. Познайте какъв е процента на бившите соц страни сред този персонал.
35
8
 
0
 
! Отговори
Осман Гаази преди 3 години
Велика османска империя ще ваксинира всички свои поданици!
34
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ali Dogблах-блах панелки, блах-блах нискоинтелигентни, блах-блах бачкатори ...Ти какъв си, господин ***? Някаква специална кръвна линия ли си? Да не си от рода Дуло, Цар от Бога, дъ онли уан?Да ти имам самочуствието.
33
0
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
След като Китай я обяви победата, а Руснаците обявиха първата ваксина, без да обявят, че не могат да я произведат, нека и американците да обявят нещо
32
16
 
4
 
! Отговори
коко преди 3 години
"испаноговорящите и тъмнокожите се ваксинират с по-бавни темпове от белите американци"В Англия е подобно. Пакистанците и бангладешците не искат да се ваксинират. Като прочета че само 25% от учителите в България искат ваксина и ми става ясно колко е ниско нивото.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балон се надувадо един момент.Който и да е балон и който и да го надува.
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Га Трампо даде 3 трилиона, нищо не казаха. Га Байдан даде 1.9 трилиона ... Добъъъър Байдън. Миииил Байдъбн! хууубааав и любиииииим Байдън!
29
9
 
1
 
! Отговори
Срам и позор преди 3 години
Има няма 5млн.българи и роми ме можем се ваксинираме ,по един бус за кренвирши на ден кога ще стане бре.
28
7
 
8
 
! Отговори
До Както съм рекъл преди 3 години
"Ако видиш, че всички бягат в една и съща посока, бягай в обратната"?!?!Сериозно ли?! Чия е тази премудрост и до какви житейски резултати води?
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оха, фармамафията приготвя чекмеджетата, голямо цоцане ще пада през следващите 100 години. Новия пакет от болести се инсталирва яко, ама яко.Нали се сещате, бум на раковите заболявания има след "испанския грип" и спринцовките за него, 6-7 хиляди години преди "грипа" никой не пише за рак.
26
20
 
5
 
! Отговори
Ali Dog преди 3 години
Панелното мишле от Надежда църка: "Стадото отива на заколение... По друг начин не бих го определил ". Колко е горд, свободен и трезвомислещ. Само на клавиатурата, де. Иначе на бачкането се привежда пред шефа "да, разбира се, да слушам", само и само да не му спре далаверката или да забрави да подхвърли някой друг "бонус" от 500-1000 лв, за да има парички за Гърция или ремонт на старата бракма.
25
9
 
18
 
! Отговори
SS преди 3 години
Ще видим ползата от тази междугалактическа скорост.Да не изгорят от триенето в атмосферата ?
24
7
 
16
 
! Отговори
>< преди 3 години
Който не слуша ще бъде бомбардиран с ядрения памперс на Байдън.
23
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво ги ваксинират, някаква болест ли има?