САЩ готви проект с безпрецедентни санкции срещу Русия и Путин

Те ще бъдат приети ако ситуацията с Украйна се влоши
20 яну 2022 20:18, Нели Христова
437
САЩ готви проект с безпрецедентни санкции срещу Русия и Путин
Снимка: БГНЕС

Републиканецът Джим Банкс представи нов проект за ограничителни мерки срещу Русия, съобщи уебсайтът на Конгреса на САЩ.

Документът е представен за разглеждане е подкрепен от още 38 конгресмени.

Според вестник "Вашингтон пост" той е наречен "Акт за привличане на Путин под отговорност" и включва следните точки:

- Обявяване на "подкрепяните от Русия" сили в Донбас за терористи и признаване на Русия за спонсор на тероризма;

- Забрана за операции с руски държавен дълг;

- Мерки срещу "Северен поток-2", включително свързаните с него организации и техните акционери;

- Замразяване на финансирането на диалога за киберсигурност, докато не приключат атаките срещу американски агенции;

- Прекратяване на финансирането на диалога за стратегическа стабилност, докато Крим не стане руски;

- Санкции срещу президента на Русия Владимир Путин, всички членове на правителството, както и срещу руски официални лица и сили за сигурност, включително прессекретаря на руския лидер Дмитрий Песков, кмета на Москва Сергей Собянин, първия заместник-ръководител на президентската администрация Сергей Кириенко, ръководителя на ЦИК Ела Памфилова, началника на президентския щаб Антон Вайно, директора на ФСБ Александър Бортников, ръководителя на „Росгвардия“ Виктор Золотов и главния прокурор Юрий Чайка;

- Санкции срещу руски бизнесмени: Роман Абрамович, Алишер Усманов, Олег Дерипаска, Игор Сечин, Алексей Милер, Андрей Костин, Генадий Тимченко, Дмитрий Риболовлев, Михаил Фридман, Петър Авен, Михаил Гуцериев и Александър Винокуров;

- Санкции срещу журналисти: главния редактор на „Russia Today“ и RT Маргарита Симонян, телевизионния и радиоводещ Владимир Соловьов и главния изпълнителен директор на „Channel One“ Константин Ернст.

Ден по-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви по време на пресконференция, посветена на едногодишния му мандат, че Вашингтон е готов да приеме нов пакет от ограничения срещу Москва, ако ситуацията в Украйна се влоши. Сред възможните мерки той посочи забрана за руските банки да извършват трансакции в долари и изключването им от SWIFT.

"Не по-късно от 30 дни след датата на внасяне на този законопроект държавният секретар ще обяви Руската федерация за държава, чието правителство многократно е оказвало подкрепа на международния тероризъм (по-известна като "държава-спонсор на тероризма")", гласи текстът на проекта.

В документа също така се посочва, че след въвеждането на закона президентът на САЩ трябва да представи на комисиите на Конгреса доклад за състоянието и източниците на доходи на Владимир Путин и членовете на неговото семейство.

Не по-късно от 10 дни след датата на приемане на този закон президентът ще наложи санкции на всяка организация, отговорна за планирането, строителството, поддръжката, финансирането или експлоатацията на "Северен поток-2" или неин сътрудник, както и срещу всеки друг служител на компанията или основен акционер с контролен дял в организацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


437
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Верно ли е, че БВП то на Русия е колкото на 11милионна Португалия?Ха,ха,ха, тия ватенки, верно са още в Средновековието!Цялата им икономика се крепи на нефта и газа!!
40
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ искат да ударят руските бунтовници от самолети в двете републики и украинската армия да нахлуе и да окупира територията. Сега казват кой е терорист, кой не е. Русия няма друг избор, освен да влезе и защити руското население. Минските споразумения не се спазват. Обявяване на руското население за терористи, е начало на война и обявяване на война на Русия. Само военно решение има, защото с терористи не се преговаря.
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факт е че краварника затъва така със санкции не можеш да задържиш и привлечеш нови съюзници, а на САЩ винаги това им е била силата. Все по-малко страни ще използват долара за търговия виждайки, че е инструмент за санкции.
38
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 38 Ами те практически са спрели! От 20 дни няма постъпления на руски газ! Няма и евра към Кремъл де...да си знаеш! ХА ХА ХА ХА!
37
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците няма да нападат Украйна.А дедо Байдън съвсем е сдал багажа.С какви санкции ще уплаши руснаците,които си имат нефт и газ,а като нещо друго имам трябва китайците ще ги залеят със стоки.
36
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още от сега да спрат да ползват руска газ няма пробем. След време ще му се молят на Путин д им даде газ.
35
15
 
5
 
! Отговори
Слава Україні БРАТЯ преди 2 години
Герои не вмирають!
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краварникът затъва. Пстаналото са театрални фойерверки.
33
19
 
1
 
! Отговори
Kubilay преди 2 години
Тези северняци какво делят? Турция не намира спора им за здрав. Ердоан ги покани в Истанбул да си говорят, пуутинката и зеленски, под негово наблюдение. Ако продължават така ще приберем Крим, който си е изконно турско-татарски.
32
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските збъркочи трябва да бъдат сгазени за да имаме и благоденствие в Европа.
31
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа ще стои на тумно и студено, ако това стане, да видим дали ще изляза прав.
30
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"-Прекратяване на финансирането на диалога за стратегическа стабилност, докато Крим не стане руски" Ама той винаги си е бил, а от няколко години вече и официално си е пак чст от Русия.Колко още по-руски да стане, ха ха ха ха ха.....Или може би, намекват нещо свързано с останалата територия на изкуственото убразование Уркаина? Спокойно и този въпрос ще бъде решен в най-скоро време!
29
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-ГОЛЕМИТЕ терористчета ще налагат санкции. Безземна наглост. Май си търсят да си получат урока от Вова.
28
26
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
И това не са само Щатите! Целият свят разбра, че на Кремълското Жуже му хлопа дъската, и трябва завинаги да бъде спрян! Номерът е , че и Китай дебне да хване Самодержавеца разкрачен, и ще го нахендри с ниски изкупни цени на суровините!
27
5
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
До АнонименБългарите пък така ще се юрнат да воюват с Русия... И не толкова заради топли чувства, а защото нито искат, нито могат да воюват с когото и да е било.
26
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези санкции ще навредят повече на Европа отколкото на Русия.
25
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добавете и спиране на тока в Кремъл , за да не могат да претоплят на Путин яденето , ей тъй за да му е гадно ! Можете да преместите и краварката от левия в десният ъгъл , за да не е качеството на маслото УАУ ! За да сте още по строги можете накрая да бутнете и всичките M'cDonalds -и в Москва !!
24
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същите санкции, които направиха Русия по независима и устойчива на външни стопански атаки.
23
2
 
9
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
До БългаринНе съм съгласен (риторично разбира се) със твоето мнение - вземи за пример бившият президент и виж как една (и не само една) лъжа като се повтори многократно зарибява милиони!
22
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кви санкции, като Русия държи 90 процента от световните енергийни ресурси? Кво има Европа и САЩ-печатници за долари и евра. Като угасне тока и топлото, ще видите вие едни санкции. Пък да не говорим, че всички рашъни имат дачи и собствен огород, та не зависят и от магазините даже. Много сте смешни с тия санкции.