Столтенберг: Путин иска цяла Украйна и нов световен ред

Според него войната ще продължи с години
6 апр 2022 21:45, Петя Славова
114
Столтенберг: Путин иска цяла Украйна и нов световен ред
Снимка: БГНЕС


Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че няма признаци руският президент Владимир Путин да се е отказал от "амбицията си да контролира цяла Украйна" и че войната може да продължи с години.

Столтенберг заяви, че конфликтът е достигнал "критична фаза", тъй като Москва изтегля разбитите си сили от северната част на Украйна и ги превъоръжава в подготовка за голяма офанзива на изток.

Още по темата

"Не виждаме никакви признаци, че президентът Путин е променил амбицията си да контролира цяла Украйна, а също и да пренапише световния ред", заяви ръководителят на НАТО преди срещата на външните министри на Алианса. "Трябва да бъдем реалисти и да осъзнаем, че това може да продължи дълго време, много месеци, дори години. И това е причината, поради която трябва да бъдем подготвени и за дълъг период от време както по отношение на подкрепата за Украйна, така и за поддържане на санкциите и укрепване на нашата отбрана."

Съюзниците от НАТО доставиха на Украйна ключово въоръжение, включително противотанкови и противовъздушни ракети, които помогнаха на нейните сили да отблъснат войските на Москва. Киев поиска по-тежки оръжия, включително танкове, самолети, системи за противовъздушна отбрана и артилерия, тъй като се подготвя за засилено настъпление на изток.

"Украйна има спешна нужда от военна подкрепа", заяви Столтенберг. "Това е причината, поради която е толкова важно съюзниците от НАТО да се съгласят да продължат да подкрепят Украйна с много различни видове военно оборудване, както с по-тежко оборудване, така и с леки оръжейни системи."

"Независимо кога ще приключи войната, това има дългосрочни последици за нашата сигурност, защото видяхме бруталността в нея", каза Столтенберг. "Видяхме готовността на президента Путин да използва военна сила, за да постигне целите си."

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба трябва да участва в двудневната среща на външните министри в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
19
 
8
 
! Отговори
Ельоменат преди 2 години
Според мен трябва да се издирят всички Путински ттолове. Да и се отнеме българско гражданство, и да им се изкара руско такова. Щом боготворят Русия трябва да живеят там.
37
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО що се занимава с държави които не са членки ? За къв световен ред говори тоя ? Има в предвид натовския ред а не световния . Ако приемем че ресурсите на един народ са собственост на народа ами всеки трябва да ги плаща във валутата на този народ . Ако частна фирма прави краен продукт а не добива ресурс да си го продава както иска.
36
3
 
17
 
! Отговори
Писна ми преди 2 години
И от Украйна и от богатите и бежанци, които мизерните българи издържат.
35
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Столетия наред - шведи, поляци, французи с Наполеон, накрая цяла Европа дружно начело с Хитлер безуспешно се опитваха да унищожат Русия. И винаги се проваляха. Сега е последната битка, сега много добре разбират, че това е последната война, последният им шанс да унищожат Русия.
34
8
 
17
 
! Отговори
ВДВ преди 2 години
Z!!!!Слава на Русия!!!
33
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия като приключат със санкциите и зелените сделки, ще има по-голям шанс да ви сервират стек във Индия отколкото в Тексас.
32
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какъв е този продавач на чадъри ?
31
1
 
17
 
! Отговори
Тоя па преди 2 години
Откъде знае?
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех... Защо не прочетох нищо такова, когато от краварника бомбардираха Югославия! Дали не става дума за подгъъъъзицване на тези, които правят цветни резилюции?
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
той вече сина си в Китай е пратил, да не го мислим говорителя на нато
28
1
 
12
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
До 30.Има такъв немски чернобял филм -"Верноподаникът",в който фабрикант фен на канцлера произвеждаше всичко с ликът му - чинии,вилици,докато накрая не сложи ликът му на тоалетна хартия и го прибраха на топло.
27
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия владее всички стратегически ресурси - енергии, вода (след Бразилия), уран, метали, а с Украйна получава монопол и за най-важния стратегически ресурс - храната. Зърното не е критично за Русия, Русия и сама се осигурява и изнася, но с Украйна вече е водеща на световния пазар на зърно. Познайте каква ще бъде основната валута за търговията с продоволствия.
26
3
 
19
 
! Отговори
няма демокрация преди 2 години
Който си има армия, ще си иска. Няма само САЩ да казват. Ние като имаме 3 самолета и две пик.ли да армия, ще си траем. Който ни хваве ще ни .......... Сещате се. А тия статийки ги спрете. Не ги четем дори. Събрахте ли рубли зя топлото,ербапи?
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хм, с такъв раководител на нато , сме тръгнали да се ръбим на Русия ?
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китайците ще се качат на автомобилите, а немците ще носят по два пуловера.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ти си искаш стария ред?
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи, Украйна да продължава да се бие, ние всички ще тздържаме тая завера на фона на санкциите, които на практика съсипват и нас. Къде ще му излезе сметката на този господинчо? Гответе се за едно ГОЛЯМО печатане на пари, към края на което ще заобичаме родния, деноминиран за пореден път лев. Купувайте недвижимост. Еврото ще се обезсмисли.
21
6
 
28
 
! Отговори
Защо се вълнувате? преди 2 години
Декември месец 2021г Русия открито, ясно и точно изрази опасенията си пред запада - вие стигнахте до линия която ние повече не можем да търпим. Дайте да се разберем. Всичко беше написано и изпратено писмено. Западът отговори - това нас не ни вълнува че не можете повече да търпите. А сега защо се вълнувате? Русия ще постигне целите си, но тогава ще има нови обствоятелства и условията няма да са същите.
20
4
 
25
 
! Отговори
ми що така бе, преди 2 години
Йенсе, нали Русия беше Нигерия със сняг, бензиноколонка. Защо се вълнуваш толкова?
19
3
 
14
 
! Отговори
Д-р Иванов Карлуково преди 2 години
Този човек има тежки психически проблеми.