Две трети от американците живеят от заплата до заплата

Сред тях има и такива с шестцифрени доходи
25 окт 2022 08:13, Елка Василева
50
Две трети от американците живеят от заплата до заплата
Снимка: архив, БГНЕС

Все по-малко американци успяват да спестят пари от месечния си бюджет заради продължаващото покачване на цените, което надвишава повишението на заплатите, информира Си Ен Би Си.

Към септември 63 на сто от американците са живеели от заплата до заплата, според неотдавнашен доклад на "ЛендингКлъб" (LendingClub), което е близо до отчетения през март исторически максимум от 64 на сто. Миналата година броят на хората, които са се чувствали притиснати от финансови затруднения, е бил около 57 на сто.

"Потребителите не са в състояние да се справят с галопиращата инфлация", казва Анудж Наяр, специалист по финансовото здраве в "ЛендингКлъб". "Да има работа вече не е достатъчно за средностатистическия американец", посочва още той. Според него увеличението на заплатите не е достатъчно и много потребители остават с много малко или никакви средства, след като платят месечните разходи. По думите му инфлацията е довела до постоянен спад на реалните заплати.

Индексът на потребителските цени, който измерва средната промяна в цените на потребителските стоки и услуги, се е повишил с 8,2 на сто на годишна основа и все още се колебае около най-високите равнища в началото на 80-те години на миналия век.

Реалните средни почасови доходи са се понижили с 0,1 на сто на месечна основа и с 3 на сто на годишна основа, според Бюрото по трудова статистика.

В отделен доклад на "Селъри файнанс" (Salary Finance) се посочва, че две трети от работещите пълнолетни американци са заявили, че са по-зле финансово, отколкото преди година.

Дори финансите на хората с високи доходи са се влошили, отбелязва "ЛендингКлъб". От тези, които печелят шестцифрени суми, 49 на сто са заявили, че живеят от заплата до заплата, което е скок спрямо 38 на сто миналата година.

В резултат на това много американци са прибегнали към спестяванията си или до заеми.

С този темп финансовите трудности могат да достигнат рекорден максимум до края на 2022 г., според Наяр. С оглед на това, че не се очаква инфлационният натиск да се понижи, животът от заплата до заплата е напът да се превърне в норма, заяви той.

Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ повиши миналия месец основната лихва с 0,75 процентни пункта за трети пореден път, за да успокои галопиращата инфлация. Централната банка намекна , че може да се очакват още увеличения, докато инфлацията не покаже признаци за отстъпление.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
quo vadis uncle Sam преди 1 година
Ами защо са всички тези световни икономически кризи, надявам се скоро на всички да им просветне вклячително и на Англосексиджендърите, че тая кауза е умряло куче..Но се радвам, че едно нещо ги крепи във вярата им макар и да е Умразата им към славяните, пак е нещо, пак е вяра и значи има още надежда.
40
0
 
3
 
! Отговори
Инвеститор преди 1 година
Ами, така ще е. Щом като президентът им дава доларите за Украйна, сигурно ще стават все повече тези, които живеят от заплата до заплата. В България нещата са си доста по-добре. Повечето хора дори и спестяват от заплатите си, а някои от тях дори и инвестират в акции.
39
1
 
5
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Нека да са 3/2 от американците, които живеят от заплата до заплата. Така ще е, докато президентът им изпраща доларите им за Украйна. Те са си го избрали, а не аз.
38
0
 
5
 
! Отговори
Моше преди 1 година
Всъщност са много повече. Особено много са сред хората без квалификация и всякакви общи работници . Дори и за хората със стаж и сериозна професия стана доста трудно. Заплатите са добри ... но, разходите растат постоянно. Битови сметки ... наем... осигуровки... данъци... Идва момент в който трябва да избираш, или да ядеш или да си платиш сметките . Впрочем има много хора които се оправят , но и много са тия които бързо закъсват и се озовават на улицата ... САЩ не е за всеки. И въобще НЕ Е РАЙ .
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са две трети ! Три втори са ...
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да се поясни,че става дума за хора дори с 6-цифрени,но ГОДИШНИ БРУТНИ доходи,а не за месечни доходи след данъците.Аман от "грамотни Бг журналисти"!
35
5
 
1
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Абе, виждам милионна щатска емиграция пРосията, Германистан, Великопастан, Мексико, Чайнатаун, Дубай
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това,че карат от заплата до заплата, не означава, че са зле. Просто много харчат. Не искат малко да се посвият. То и тук много хора са така - просто си реват.
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22 : защо някой трябва да ми дава право да наричам нещата с истинските им имена? Като са аутсайдери ще ги наричам така. А на теб кой ти е дал право да определяш какво ще говоря?
32
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние и до заплата не можем да го докараме.
31
0
 
13
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Ами в България как живеят?
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ бяха що-годе качествена държава до 2000 година включително, след това тръгнаха рязко по нанадолнището и вече за емиграция там мечтаят само такива от много изпаднали страни от Третия свят.
29
1
 
8
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
Да им съберем по една заплата.
28
1
 
14
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
В България две трети " не могат да доживеят и до заплата "
27
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ най големия проблем са жилищата които са ужасно скъпи. Една обикновена дървена къща струва най малко 300 000 долара. Там потъват почти всичките пари на хората. За наеми и за жилищни кредити. И естествено за автомобили и разходи. В САЩ без кола не може. В България също поскъпнаха жилищата в градовете но повечето хора тук имат наследствени имоти заради демографската криза. Тук скъпите жилища все още не са проблем за повечето хора. А и в провинцията по селата все още има много евтини имоти.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 8 - Че то да не е само в Америка така - Почти в сял свят е така , ама върви го об яснявай на *** дето си живеят розовия свят на Американската мечта ! Всичко е лесно докато родителите ти плащат тока , интернета , цицте , джуките и телефончето да се фукаш по социалните мрежи със селфита колко си *** и как мечтата ти е да хванеш футболист или надуваема кукла !
25
2
 
0
 
! Отговори
Физик преди 1 година
До Анонимен 22 - АМАН от *** със самочувствие - Ако паднеш в морето и те лапне някоя акула няма да потъне , че си ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ !
24
0
 
19
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Изплащат кредити. В САЩ повечето хора живеят на кредит. Купуват си къщи, коли и много играчки и после цял живот изплащат. Отгоре на всичко доста са затънали и в студентски кредити по 150-200 хил.. После таман завършат и айде още едни 300-400 хиляди за къща и кола. В САЩ се вземат големи кредити. Не е като в България. Там който има голяма заплата взема милиони кредити.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много са зле, едвам свързват двата края
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 - Я да НЕ обиждаш хората бе МУ-хЛьо ! Кой ти дава правото да наричаш другите " ауйсайдери" - Ти какъв си бе - да не си КРАЛ или и ти си САМОЗБРАВИЛ се "развит ЕвроАтлантик " ?!