САЩ се похвали с новия стелт бомбардировач В-21 Рейдър

Той е първият нов US бомбардировач от повече от 30 години
171
САЩ се похвали с новия стелт бомбардировач В-21 Рейдър
Снимка: БГНЕС/EPA

Най-новият американски стелт бомбардировач беше показан вчера пред публика, след години на тайно разработване. Самолетът е част от отговора на Пентагона на растящото безпокойство във връзка с бъдещ конфликт с Китай, предаде Асошиейтед прес.

В-21 Рейдър е първият нов американски бомбардировач от повече от 30 години. Почти всеки аспект от програмата по създаването му е поверителен. Той беше представен в завода на корпорацията "Нортроп Гръман" в Палмдейл, Калифорния.

Новият бомбардировач е част от усилията на военното ведомство на САЩ да модернизира и трите разклонения на своята ядрена триада, която включва изстрелвани от силози ядрени балистични ракети и изстрелвани от подводници бойни глави, докато се пренастройва от кампаниите срещу тероризма през последните десетилетия към противостоене на бързата военна модернизация на Китай.

Китай е на път да се сдобие с 1500 ядрени оръжия до 2035 г., а успехите му в свръхзвуковите оръжия, кибервойната и космическия му капацитет представляват „най-последователното и систематично предизвикателство за националната сигурност на САЩ и свободната и открита международна система“, посочва Пентагонът в годишния си доклад за Китай, оповестен тази седмица.

Нуждаехме се от нов бомбардировач през 21 в., който да ни позволява да посрещаме много по-сложни заплахи, като заплахите, за които се опасяваме, че един ден ще се изправят пред нас, идвайки от Китай, Русия, каза Дебора Лий Джеймс – министър на военновъздушните сили, когато през 2015 г. беше подписан договорът за Рейдър.

Макар да прилича на В-2, след като влезете в него, вече няма прилики, каза Кати Уордън, главен изпълнителен директор на „Нортроп Гръман“ – компанията, която строи бомбардировача.

Сред промените са и усъвършенствани материали, използвани за обшивката на самолета, които го правят по-труден за засичане.

Това не е просто още един самолет, каза министърът на отбраната Лойд Остин. Той е въплъщение на решимостта на Америка да защитава републиката, която всички обичаме./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
колеги преди 1 година
Америа произвежда летящи чинии,Русия краде тоалетни чинии.
71
0
 
1
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Дайте на Украйна, че да имат екземпляри и руснаците
70
1
 
0
 
! Отговори
До fol преди 1 година
Стелт технологията работи само срещу бедни и слаби държави като нас и Авганистан (между другото САЩ само с такива воюват), иначе врагове на САЩ като Китай, Русия, вероятно и Иран ги засичат. То и за тва не ги продават стратегическите оръжия, все такива държави ще ги купуват, на нас или на Германия такъв самолет не ни трябва
69
0
 
1
 
! Отговори
Пешо Питанката до: преди 1 година
Анонимен 89...Отговорът на твоя въпрос се съдържа в твоя отговор /Анонимен-84/...т.е.Конгресът няма да допусне да се похарчат безумно трилиони долари за нещо което няма да им донесе нищо....!!!!!
68
0
 
0
 
! Отговори
Пешо Питанката до: преди 1 година
Анонимен 85...Ще...ще...очаквай от умрел писмо...
67
0
 
0
 
! Отговори
Пешо Питанката до: преди 1 година
Анонимен 86...Ще..ще...очаквай от умрел писмо...
66
1
 
0
 
! Отговори
Пешо Питанката до: преди 1 година
Анонимен 84...като не ти изнася истината оди се оплачи на Арменкия поп!!!!Аман от проХамерикански ФЕЙКОВЕ!!!Виртуални самолетчета и чертежи дал ГОСПОД....бооол!!!
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Представили са нещо дето нито е готово нито е тествано а дори и да влезе в действие няма да промени с нищо ситуацията за САЩ а тя хич не е розова. Поредното самолетче дето ще бъде засичано. Докато си играят с някакви играчки американците, Русия вече разполага с най-мощните и страховити балистични ракети в света. Те носят толкова товар колкото не може това самолетче да пренесе с 10 полета.
64
1
 
0
 
! Отговори
Пешо Питанката до: преди 1 година
Анонимен 79....Дъйобрию иютру...позна от първия път...Евала...Машалааа...пИИИчелиш един безплатен чертеж на това гълъбче на мира....!
63
0
 
0
 
! Отговори
Пешо Питанката до: преди 1 година
Пеци летвата-77....Аз нали ти казах да ДУХАШ СУПАТА докато не ми отговориш на двата ми въпроса!!!Щангата можеш да си я завреш където си искаш ако те кефи...
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 79 - Свършва с трилиони ...
61
0
 
0
 
! Отговори
шенгестапо преди 1 година
слънце грее, дъжд вали, санди шлангове държи
60
0
 
0
 
! Отговори
Пеци Летвата преди 1 година
До Пешо Питанката до:полека да не изпуснеш щангата че после немоа те свестат, "мъжкар".
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сигурно ще сме първи да закупим чертежите и да чакаме към 2230 година да ни ги доставят....
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старата платформа с нова боя и електоника. Естествено ще кажат че ново, въпреки, че на всички е ясно, че вече нямат капацитета да развиват технологии.
57
1
 
0
 
! Отговори
За вярващитенакрави преди 1 година
Някога във едно село дошъл голям човек и след като се разходи насам натам дошло време за реч. Изправил се и почнал да говори. Не след дълго пред него застанал един човек от селяните и се обърнал към тях със думите:хора, виждате ли му обувките? - даааа, рекши хората. А виждате ли му костюма? - даааа пак рекли те. Човекът се обърнал към господина и го помолил да си свали шапката. Тогава пак попитал хората! - хора виждате ли му акъла? - нееее, рекли хората. Не го виждате защото го няма, рекъл той.
56
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
30 години го разработват, още 30 години докато го произведат, значи към 2050-та може да очаквате първите бройки. СтанахА по-зле и от съвеЦкия союз...
55
0
 
0
 
! Отговори
Пешо Питанката до: преди 1 година
Пеци летвата...66....Получаваш орден "Стара планина" за ОСТРОУМИЕ...а сега ми отговори на ДАВАТА МИ ВЪПРОСА!!!! Ако не ми отговориш по същество ДУХАЙ СУПАТА!!!!
54
1
 
0
 
! Отговори
Похвали се мома преди 1 година
Гергана,сред моми и момци на мегдана... Я сам си мома Убава,Убава още работнаааа!
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И самолетите дето ги купихме от тия мошеници са невидими от 5 години никой не ги е виждал