Как Володимир Зеленски стигна безопасно до Вашингтон?

Съобщава се, че президентът вече се е върнал на Украинска територия
23 дек 2022 19:30, Нели Христова
239
Как Володимир Зеленски стигна безопасно до Вашингтон?
Снимка: БГНЕС

Извънредните мерки, предприети за пътуването на украинския президент Володимир Зеленски от Украйна до столицата на САЩ, са знак колко важни са отношенията и за двете страни.

След като посети фронтовата линия в Източна Украйна във вторник, пътуването на Зеленски до Вашингтон започна с нощен влак до Полша, преди да се качи на самолет на ВВС на САЩ, според информация, подкрепена от шпионски самолет на НАТО и изтребител F-15 и цитирана от BBC.

Съобщенията за посещението във Вашингтон започнаха да циркулират в началото на тази седмица, но не бяха потвърдени до рано сутринта в сряда, когато американските служители се почувстваха сигурни, че лидерът на Украйна е на път за американската столица.

Посещението е обсъждано в продължение на месеци, но последните приготовления бяха извършени бързо - двамата президенти са разговаряли за него на 11 декември, а покана е била отправена към Зеленски три дни по-късно. Едва след като посещението беше потвърдено, окончателните планове можеха да бъдат приложени в действие.

Не е изненадващо, че не беше публикувана официална информация за пътуването - сигурността е затегната около президентските посещения дори по време на мир, но за военновременен лидер рисковете са още по-големи.

Поради заплахата от руски ракети, които са причина въздушното пътуване над Украйна да е твърде рисковано,  Зеленски изглежда е предприел тайно пътуване с влак през Украйна до Полша, където бе забелязан на железопътна гара в граничния град Пшемисл.

Снимки от полска телевизия показаха антураж, включително самият Зеленски, който се разхожда по платформа със синьо-жълт украински влак на заден план. След това групата се качила в колона от чакащи автомобили, включително черни Chevrolet Suburban - любим модел на американското правителство.

Много западни лидери и официални лица са пътували с влак, за да посетят Зеленски в Киев, но това беше първият му път в чужбина от началото на войната в Русия.

Скоро след това данните показват, че Boeing C-40B на американските военновъздушни сили - за който се смята, че е превозвал Зеленски - излита от летище Жешов на около 80 километра на запад.

Самолетът се насочил на северозапад към Обединеното кралство, но преди да навлезе във въздушното пространство над Северно море, шпионски самолет на НАТО сканира района. Известно е, че морето се патрулира от руски подводници.

А американски изтребител F-15, който излита от база в Англия, ескортира полета на Зеленски през част от пътуването му.

Най-накрая около обяд във Вашингтон - близо 10 часа след излитането и още много часове пътуване за украинския президент - самолетът каца близо до Вашингтон.

При пристигането си президентът на Украйна е получил защита от Тайните служби - какъвто е случаят с всички посещаващи държавни глави - но статутът на Зеленски като лидер на страна във война с Русия означава, че служителите по сигурността са били  изключително бдителни.

"Наясно сме, че Русия има активи в тази страна и може да се опита да направи нещо", каза високопоставен служител пред ABC News. "Знаем какъв е залогът."

Посещението изглежда премина гладко и в четвъртък Зеленски вече се върна на европейска земя, публикувайки в Telegram, че се е отбил в Полша, за да се срещне с колегата си Анджей Дуда.

Съобщава се, че вече той преминал границата с Украйна, но американските служители по сигурността ще се отпуснат едва когато той се върне безопасно в Киев. Един служител каза пред ABC News: "Путин и Кремъл знаят, че той трябва да се върне у дома."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Плюс +++от мен за долния коментар не ми се хваща +
178
1
 
1
 
! Отговори
с тапа в зелника преди 1 година
Толкова е просто...
177
2
 
2
 
! Отговори
не знам как преди 1 година
но знам че ако тръмп беше президент тва нямаше да стане. С Байдън отношенията са по-други. Сина му беше на хранилка в борда на директорите на най-голямата украинска газ компания, Байдън има интерес войната да продължава, поради връзките си с военно промишления комплекс. И ги втриса като си помислят че тръмп може да спечели пак
176
3
 
4
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 година
Русия не е имала за цел да го убие. Убийството на лидера е *** игра. По такива игри си падат САЩ. Ако Русия си постави за цел да го убие това означава ,че немноже да победи по друг начин. От човешка глдна точка обаче убийството на Зеленчука е най-правилното решение защото това ще сложи край на войната и ще спаси много човешки животи!
175
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
We are friends. Дали си заслужава?
174
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски от Иран ли идаваше ,... не разбрал БайДанчо !
173
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голямата ''новина''!!!
172
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горката руzz ня...Ще хвърли топа от злоба още преди да се е нажра,ла за Коледа с клозетнij самагоннн.И пак,нищо му няма на Зеленски,а техните ги бият като маче у дирек...
171
1
 
0
 
! Отговори
Моди и Мони преди 1 година
Папкат бонбони.Сърби ги дпето и си чешат... :))) нослето. Вяра не остана и ще папкат банана:)
170
17
 
6
 
! Отговори
мони преди 1 година
Слава на Зеленски ! Слава Украина ! Слава С.Бандера! Слава на нацистка Украйна ! Слава, Слава на престъпниците и на убийците.Слава на Световното зло наречена Америка .Слава на Империята на лъжите и на Зелената хартия.
169
16
 
14
 
! Отговори
моди преди 1 година
Мисля,че ако заглавието беше " Как наркоманът Зеленски пристигна в Америка при изкуфелият престъпник Байдън " щеше да е много по добре
168
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е толко велика укро армията що не си го охраняват сами. А от Америка са решили че ще им ходи на гости и отишъл. Никого не е изненадал.
167
1
 
14
 
! Отговори
Младен преди 1 година
"Путин и Кремъл знаят, че той трябва да се върне у дома."Тоест, ако беше се случило нещо с президента на Украйна тогава Путин щеше да си умре в бункера, нямаше да смее да си покаже носа навън!
166
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сатанистите му се радват, ли радват. Баба Яга с очилата дето го здрависва, още малко ще го покани в леглото си. Колко еротична сцена на снимката? А в същото време няколко гея протягат ръчички и не могат да се уредят за заветното здрависване с този велик човек, дето им дошъл на крака. Но как е стигнал безопасно? Според мен Путин го презира и няма даже такъв *** му е удобен. Защо да го елиминира, за да дойде някой по-умен ли?
165
21
 
21
 
! Отговори
Бандерр преди 1 година
Слава Кокаину !
164
21
 
26
 
! Отговори
натовски лентяй преди 1 година
само хора с каубойски манталитет и чели Винету могат да си драскат такива измислици и фантазии сканиране на раьони ,подводници и т.н-руснаците ако с аискали досега десет пъти да са го ликвидирали ,ДНЕС пишат само измислици
163
9
 
10
 
! Отговори
Нелка, преди 1 година
да разкажеш ти как стигна до офиса, ще е по-занимателно четиво.
162
25
 
29
 
! Отговори
Глух Пор преди 1 година
Дрън-дрън, - не са искали руснаците, не са го думнали още в Украйна. За какво им е да го избомбват, да го правят герой ли. Трябва им да си изживее цялото си падение! А тия мерки са да не свитнат от "благодарност" своите или някой изперкал от студ или банкрут европеец.
161
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Срещата Си-Медведев и знамената зад тях казват какво се задава, ще хващате колесника скоро
160
14
 
22
 
! Отговори
"Z"orro преди 1 година
И за какво им е на руснаците да ликвидират Зеленски? От него нищо не зависи. Конците му се дърпат от Вашингтон. Той не беше на посещение в САЩ. Беше привикан "на килимчето". Пътува с американска кола, с американски самолет, на летището НЕ БЕШЕ посрещнат от президента на САЩ. Това прилича ли на "посещение"?