Полярни студове обхванаха САЩ с температури до минус 46°C

В Чикаго е минус 18°C, но с вятъра се усеща като минус 31°C
23 дек 2022 14:33, Елка Василева
75
Полярни студове обхванаха САЩ с температури до минус 46°C
Снимка: архив, БГНЕС

Хиляди закъснели и анулирани полети дни преди Коледа, студове и силни снеговалежи – това са първите последици от една буря, каквато се случва "веднъж на поколение", усетени вчера в голяма част от САЩ, предаде Франс прес.

Условията са твърде опасни за пътувания, предупреждават властите. А се очаква милиони американци да изпълнят пътищата и летищата по Коледа и Нова година.

"Моля ви, погледнете на тази буря крайно сериозно", прикани ги президентът Джо Байдън. "Насърчавам всички (. . .) да слушат предупрежденията на местно ниво. Нещата са сериозни", добави той.

Редица щати обявиха извънредно положение, например Оклахома, Кентъки, Джорджия и Северна Каролина. Американците ще треперят от студ в много региони, чак до Тексас на юг.

Студеният въздух се движи през централните  щати на изток, като предупрежденията за вятър и ниски температури засягат около 135 милиона души.

В Монтана температурите паднаха до минус 46 градуса по Целзий. Училища и ски зони са затворени, а няколко хиляди абонати са без ток. В Де Мойн и Айова с вятъра температурите  се усещат като минус 38 градуса по Целзий. Тези температури правят възможно измръзването за по-малко от пет минути.

В  Бъфало, Ню Йорк, синоптиците прогнозират обилен сняг и вятър до 105 км/час, а Денвър в отбелязват минус 31 градуса по Целзий, най-студеният ден от 32 години насам.

В момента в района на Чикаго вали сняг, температурата е минус 18 градуса по Целзий, но с вятъра се усеща като минус 31 градуса, а термометърът продължава да слиза надолу. За утре прогнозата на метеоролозите е, че ще бъде още по-студено, предаде кореспондентът на БНР.  

Тук и там има пътища, затрупани със сняг, медиите съобщиха за множество инциденти.

Националната метеорологична служба сигнализира, че е установила впечатляващи спадове на температурата "в течение на един час и дори по-малко", предаде БТА.

Силите на реда в Уайоминг разпространиха зрелищни кадри с мъгли, заснети в сряда от техен агент, пътувал с кола. Навън не се вижда нищо – "видимостта е нула", обясниха те.

Вчера бяха анулирани над 2200 полета, а повече от 6900 закъсняха, съобщи специализираният сайт "ФлайтАуеър".

Особено силно бяха засегнати летищата в Чикаго и Денвър.

Според властите снеговете и ветровете ще образуват на някои места мъгли и всяко пътуване ще бъде "опасно, дори понякога невъзможно".

Канада също се готви за "температури, ненормално ниски за сезона", обилни снеговалежи, а в някои региони евентуално и дъждове, образуващи поледица.

Властите препоръчаха например жителите на Квебек "да си подготвят планове за спешни случаи и комплекти за спешни случаи, съдържащи питейна вода, храна, лекарства, аптечка за първа помощ и джобно фенерче".

Анулираха се и закъсняваха все повече полети от основното летище на страната в Торонто.

Очакваше се до днес леденият фронт в САЩ да се засили и да не отслабва през коледния уикенд. Заради неговата мощ клонът на Националната метеорологична служба в Бъфало, щата Ню Йорк, заяви, че става дума "за буря, каквато се случва веднъж на поколение".

Особено силно са засегнати Средният Запад и районът на Големите езера, където са паднали мъгли. В Големите равнини температурите изглежда ще паднат до минус 55 градуса по Целзий. На места се очакват пориви на вятър, достигащи 80 км/ч, което поражда опасност от падащи дървета и прекъсвания на електроподаването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
социализъм = спиране на тока през два часа.Помнете.
38
6
 
26
 
! Отговори
😀 преди 1 година
Днес е хубав ден за демокрацията....
37
5
 
27
 
! Отговори
Ами сега? преди 1 година
Краварите ще им трябват горива за тях си. Европа ще скача в такт с укропитеците: "Хто не скаче тот москаль и ему тепло!"
36
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската зима е толкова сурова,че сама нападна САЩ.
35
4
 
22
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Вече са над 100 милиарда пратени на нацистите.
34
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
мда така е при голобалното затопляне.Свиквайте.
33
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво това са все хубави новини .чичо Путин е пуснал Хаарпа малко американците да видят какво е да живееш в Якутия.Съчетано с еврог----е--йски ценности ,минус 30 градуса ,*** идеология и 50 милиарда долари пратени на нацистите в Украйна ,картинката на повечето американци почва да става ясна.
32
7
 
24
 
! Отговори
Веско Григоров от Ле преди 1 година
От град Левски съм . За САЩ е валидна следната поговорка : " Бог види и наказва. " .
31
7
 
16
 
! Отговори
do 33 преди 1 година
До Анонимен: С 45млн. души на купони за храна, не знам кой трепери повече от глад
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен 27, инфлацията до войната беше около 20 процента и тя беше предизвикана от лекарите покрай епидемията от Коко 19. А по-скъпата газ сега е предизвикана от консумацията на Чирен, когато запасите са въвеждани на много по-голяма цена. А лятото цената на газта беше действително висока поради Германия, която искаше ударно до напълни запасни количество за зимата. Нямам температура!
29
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и тука не е топло а тока непосилно скъп, зъзнения и сополи в европейска България
28
3
 
24
 
! Отговори
Урсата какво каза: преди 1 година
Топла зима и няма да има нужда от руска газ - така ли каза? Щотот пръстена течения на северната шапка скоро и над европа ще се завихри! Аномалията е периодична ама баш сега се случва!
27
0
 
23
 
! Отговори
От тавана та доле! преди 1 година
Пак удар в тавана! Айде след седмица ще ни омайват че инфлацията била заради войната в Украйна!
26
3
 
20
 
! Отговори
ОПА! Как е ? преди 1 година
Какво стана тя с горивата? Уорън Бъфет не случайно си купи петролни компании - пак ще одере няколко милярда от ба ламите!
25
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 26:Понеже купуваме по- евтина газ затова ли плащаме по-високи сметки и има инфлация?Ти болен ли си?Температура ли имаш?Какво ти е?
24
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен 22, ние никога в България не сме купували толкова евтино газта, колкото я купуваме сега. Защо не си спомниш Жан Виденов, който още около 2000 година каза, че купуваме най-скъпата газ в Европа. Да, Германия на Меркел беше привилегирована, но ние не бяхме. Сравни цените тогава и сега и ще видиш. Анонимен 22, защо не престанеш да манипулираш и дори да тролиш?
23
0
 
23
 
! Отговори
Мда до 19 преди 1 година
Северна Калифорния е по-студена и от България ;) Тексас също има планински региони , виж Флорида е друго нещо там ги брулят само ураганите ама пък как ги брулят
22
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ си имат ГАЗ и ТОК. Да му мисли Европа дето няма нищо.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 Ами то t кривата, щото се изменя и ъгъла, а апмлитудата е на друго ниво и ... Така. Койт разбрал, разбрал.
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали сега газчицата за ЕС няма да понамалее още, пък цИните да се вдигнат още?!