Български самолет, оставен за ремонт, е блокиран в Украйна

Вероятността машината да бъде поразена във въздуха е огромна
8 яну 2023 19:37, Анисия Иванова
65
Български самолет, оставен за ремонт, е блокиран в Украйна
Снимка: БГНЕС

Заради войната в Украйна България вече месеци не може да прибере изпратения преди време за ремонт самолет Ан-30. Това обясни служебнят министър на отбраната Димитър Стоянов. Самолетът не е засегнат от продължаващите военни действия. Но и не може да бъде върнат.

Самолетът е в Украйна от януари 2021 година. По договора с украинската компания машината и двигателите трябваше да преминат през капитален ремонт. Очакванията са след ремонта експлоатацията на произведения през 1975 година да продължи 7 години или 4000 часа. България е платила около 6 милиона и 130 хил. лева без ДДС. Но след войната в Украйна въпросът за връщането на машината стана проблематичен. По време на посещението си в Украйна преди празниците служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е поставил въпроса за връщането на самолета. Решение обаче още няма.

„Украинската страна продължава да твърди, че в момента условията са, грубо казано, неподходящи. Вероятността самолетът да бъде поразен във въздуха е огромна и те не искат да поемат този риск. Нашите инвестиции там са гарантирани от украинската страна. Въпреки тяхното желание тези гаранции да бъдат опростени бяхме категорични в министерството на отбраната, че такива гаранции няма как да не бъдат сключени, за да бъде защитен финансовият интерес на България“, каза Стоянов пред БНР.

Самолетът се използва за наблюдателни мисии в рамките на програмата „Открито небе”.  Държавите можеха извършват взаимни наблюдателни полети над военни обекти. САЩ и Русия обаче напуснаха договора последователно през 2020 и 2021 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те от януари 2021 са го получили там и пари за ремонт и гориво сме им пратили. Повече от година преди войната. Вий чакайте да се наджиткат с него и ще ви го пратят заземен за музея някой ден, ако междувременно не го разбият някъде.
10
1
 
27
 
! Отговори
с такаво мислене преди 1 година
стратегическо тези военни ще ни защитават в случай на война. Можеха да викнат механици оттам и да го ремонтират по евтино ама нали чекмеджета трябва да се пълнят
9
3
 
27
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Мите, не се обяснявай! Връщай парите или заминавай с еднопосочен билет за Украйна!
8
3
 
31
 
! Отговори
голям майтап преди 1 година
ами че това старо самолетче е от помощта дето я давате вие на урк както те са си го сметнали. Просто си приспаднете цената на самолетчето като ново + милионите дето са ви прибрали от следващата ви оръжейна помощ
7
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе дайте им го халал да им е. И им съберете по една заплата. Инак сте путинисти!
6
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отдавна вече самолета е откраднат
5
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само *** би дал нещо на украинци за ремонт-или ще го излъжат или ще го откраднат.Според мен просто сме го дали на хохълите
4
7
 
43
 
! Отговори
Урки преди 1 година
Укрофашисти кво да очакваш от тях а вие им помагайте и помагайте!!
3
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя самолет го отпишете вече! Ще го върнат Укрите,ама на Куков ден! Едва ли е цял вече!-:)))
2
3
 
49
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
Да не излезне ,че всички наши айроплани са в Укрия " за ремонт"?
1
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смятайте,че сме пили една студена вода...имаше самолет,няма самолет...