Гяуров: Да играеш за Русия е достатъчно да си любител на валутни авоари

Не вижда дипломатическо приключване на войната в Украйна в близко бъдеще
15 фев 2023 17:00, Анисия Иванова
80
Гяуров: Да играеш за Русия е достатъчно да си любител на валутни авоари
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С новите санкции по закона "Магнитски" САЩ не ни казват нищо ново за липсата на прозрачност по отношение на обществени поръчки и доставки за АЕЦ "Козлодуй". Включването на Великобритания към санкционните действия показват, че не са били оправдани очакванията от българските власти след първия списък на санкционирани. Това коментира ген. Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Една от целите на санкционния списък и обявяването на санкциите е насърчаване на енергийната диверсификация от страна на България и приближаването ѝ към европейските ценности. С други думи, оценката е, че нито сме се диверсифицирали достатъчно, нито сме прегърнали европейските ценности достатъчно, и имаме нужда от подобни действия", определи гостът.

Корупцията води до множество и на пръв поглед неочаквани последици като пренебрегването на държавния и стратегически интерес на България, добави Гяуров.

"Не е непременно да си русофил, за да играеш в полза на руския интерес, достатъчно е да си любител на валутни авоари и корумпиран", каза още той.

Сред новите санкционирани са бившият министър на енергетиката в правителствата на БСП Румен Овчаров и бившите директори на АЕЦ "Козлодуй" Александър Христов Николов и Иван Генов.

При посещението си в София посланик Джеймс О'Брайън, ръководител на Службата за координация на санкциите в Държавния департамент на САЩ, ясно заяви, че САЩ очакват реални мерки за борба с корупцията и съдебна реформа от следващия парламент, напомни Гяуров и добави, че неприлагането на законите в България много често е не защото няма желание, а заради наличието на "калинки", които не знаят как да ги прилагат и не могат.

"Естествено, много често контролните органи просто не действат, защото целят да услужат; конкретни проверки се вършат не за да се постигне ефективност и положителен резултат, а за да се отчете дейност. Виждал съм случаи да бъде дадена индулгенция на проверяваното лице и то повече да не бъде проверявано по темата".

Липсата на обществено достъпни подробности по договорите на "Булгаргаз" с "Газпром" затруднява изграждането на ясна картина за събитията около прекъсването на руските доставки на газ за България, а и обилното приказване по темата едва ли е в полза на България, каза Гяуров.

"Служебният министър на енергетиката (Росен Христов) твърде много приказва, което не е подобаващо на човек, отговорен за бъдещето на тези отношения и на евентуалната опция те да завършат с арбитраж. При арбитраж практиката е да се ползват изявления на официалните лица на съответната държава и когато някой постоянно говори срещу интересите на държавата, неговите думи ще бъдат употребени. Волно или не, този човек работи срещу интереса на България... Не ми се иска да си мисля, че е толкова глупав, но бих намерил връзка със санкционния списък и посещението на посланик Джеймс О'Брайън, който отговаря за санкциите на САЩ".  

Още по темата

В коментар са влошените отношения между София и Скопие - Гяуров каза, че не може да се изключват външни влияния и напомни за изказванията на президента на Русия Владимир Путин за кирилицата. Възможно е и в България да има елементи, които са стимулирани да пречат на отношенията между двете държави, добави той.

Кремъл разчита на натрупването на умора в европейските общества от войната и е очаквано все повече да се чуват гласове срещу помощта за Украйна, които европейските политици може да вземат предвид бъдещи избори. Евроатлантическото единство няма да се разбие, но отделните партньори имат различно виждане за развоя на ситуацията.

"Не виждам мирно и дипломатическо приключване на войната в обозримо бъдеще, най-малко до края на 2024 г. И двете страни не желаят да седнат на масата за преговори - те ще пожелаят да направят това, когато се убедят, че нищо повече не е възможно да бъде постигнато с военни средства. От тази гледна точка възлиза големият въпрос за САЩ и ЕС дали не дават напразни обещания на украинската страна".

България "категорично" не може да бъде отклонена от евроеинтеграцията, а подписки като искането за референдум за еврото са "изборен трик", правени от хора, които сами не вярват в тях, каза Гяуров.

"Проблемът е какъв партньор е България - чрез такъв тип говорене срещу европейската и атлантическата идея затвърждаваме разбирането у нашите партньори, че ние сме хлабав и ненадежден партньор".

Къде се намира логистичният разузнавателен център на Русия на Балканите и само от Китай ли идват разузнавателните обекти, които САЩ свалиха в последните дни, можете да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
19
 
! Отговори
Към Гяура преди 1 година
А да играеш Атлантическия клуб или Америка срещу България...Какъв любител трябва да си ? На грантове от Козяк. Нали ?
30
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая измислен генерал да каже колко реактора са построили уестинг хаус - това е като да ти пробутват сирене от палмово масло мвесто истинско- тотално загробване и цената на тока по 2 - а евросъюза е увеличил транзита на газ през украйна с 20 % и си плаща в рубли - а белите индианци в българия плащат двойна цена за да има за такива "генерали" и началниците им от краваршингтон
29
6
 
12
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Генерал на ниво Ефрейтор, ммм... взривоопасна смес! Имало едно време един Ефрейтор из Виена....
28
6
 
9
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
Мдаа..., хайде всички бързо да прегърнете европейските цености! С ЛГБТ напред, към енергиен просперитет! ПС. Не забравяйте В.зе.лин.чето, моля!
27
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
генерал - пародия - тоя не се знае дали е бил и ефрейтор в армията- вашингтонски слуга
26
3
 
7
 
! Отговори
Р.Овч преди 1 година
макак така? Аз съм честен като партизанин.
25
12
 
6
 
! Отговори
Прав е ген. Гяуров! преди 1 година
Наистина войната в Украйна няма да завърши с дипломация и мирни преговори. Най-вероятно тази война ще свърши след ядрена атака на Кремъл срещу Америка, след което Пентагонът ще срази враговете на Свободния свят, а играещите политици за Русия тогава ще имат големи проблеми със закона, не дай си Боже Николай Ненчев да оглави Военния трибунал...
24
10
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Този ще е един от първите национални предатели, които ще виснат пред парламента, осъдени от Новия народен съд!
23
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Димо,ти за кого играеше 1982-1984 година,коги беше ефрейторче в Шумен?Не играеше ли за ЗКПЧ-то на поделението като ги раздаваше писарче,кога стана калайджия,кога почна менци да калайдисваш!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вальо топлото Така е няма корупция защото няма и съд.
21
2
 
9
 
! Отговори
Вальо топлото преди 1 година
Не е корумпиран! Съдът го оправда на последна инстанция! У нас няма корупция!
20
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Личи си що фамилията ти е Гяуров
19
4
 
11
 
! Отговори
А също и преди 1 година
"Да си гл упак - акъл не требе!"
18
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бай Димо, гледай се там хотелчетата, дето ги накупи със заплатата. не се занимавай с корупционните практики на Русия. За това има къде, къде по-големи специалисти. Бай Дъня, примерно, дето открадна цяла държава. Не е лъжица за твоята уста тази работа, бай Димо...
17
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корупцията разрушава цели държави. Пред очите ни е примера с Русия. Откраднати 1 трилион долара за фалшиво въоръжаване постави руската армия в поза партер пред Украйна. Парите липсват липсват и широко рекламираните безаналогови руски оръжия. Похарчени по-точно откраднати 10 милиарда за агентура в Украйна където уж чакаха руснаците само да стъпят за да скочат украинците срещу собственото си правителство. Уви напразни надежди, украинците се бият като лъвове срещу Русия. Ето това е корупцията.
16
6
 
14
 
! Отговори
ЛекоКалеко преди 1 година
Точно този ще говори за калинки - калинката на Костов поела разузнаването на България.
15
8
 
3
 
! Отговори
До Русия преди 1 година
Брей! И за коментарите ли в злато плащат?
14
3
 
10
 
! Отговори
Не съм фен преди 1 година
на Русия, но Путин никой не е корумпиран в България! Всеки бизнес си избира партньорите на конкурентна основа!
13
5
 
17
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Отвратително създание
12
3
 
14
 
! Отговори
Русия преди 1 година
вече плаща със злато - не с валута. Така, че и за това се е объркал. А колкото до списъците - можем да си ги размахваме от избори на избори - свикнали сме още от времето на досиетата - много слаб стимул за българските условия.