Действията на България относно правата на човека и корупцията са "недостатъчни"

Това е заключението на Държавния департамент на САЩ
20 мар 2023 21:27, Нели Христова
149
Действията на България относно правата на човека и корупцията са "недостатъчни"
Снимка: БГНЕС

В новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права се посочва, че действията на българското правителството за справяне с корупцията и незачитане на човешките права са „недостатъчни.“

В доклада, който бе представен в понеделник и се отнася за миналата година, се казва, че са предприети стъпки за разследване на официални лица, които са с обвинения за извършване на нарушения на човешките права и корупция, но има проблем с безнаказаността, пишат от БНР.

Сред отбелязаните значителни проблеми на страната са „жестоко“ отношение към групи като арестувани, мигранти и деца в институции. Посочват се още произволни арести, „сериозни проблеми“ с независимостта на съдебната система, „сериозно“ ниво на корупция и престъпления срещу малцинства в това число етнически и от сексуално естество.

Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара Севдалина Арнаудова. Тримата бяха задържани миналата година за 24 часа когато на власт беше правителството на Кирил Петков и вътрешен министър беше Бойко Рашков. Арестите бяха мотивирани със сигнал за изнудване. До момента няма повдигнати обвинения.

По въпроса за медийната свобода заключението на американското външно министерство е, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм. Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и „недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии.“

Като проблеми са отбелязани и достъпът на малцинства в медиите и дела за клевета срещу журналисти, които публикуват статии с обвинения в корупция.

В доклада са представени и случаи на антисемитизъм, като се допълва, че „антисемитска риторика продължава да се появява редовно по социалните мрежи и под формата на коментари под медийни статии онлайн.“ Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии, в това число "Възраждане" редовно обвиняват защитници на човешките права в измяна.

По отношение на расовите малцинства се изтъква, че дискриминацията може да бъде наказана със „скромна глоба“ като законите в тази сфера не се прилагат ефективно.

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават заради изискване по закон и се представят в американския Конгрес.

При публикуването на докладите за всички страни Държавният секретар Антъни Блинкън посочи, че докладите са базирани на факти и при написването се прилагат едни и същи стандарти както към съюзници и партньори и страни с, които САЩ има различния. „Целта на докладите не е смъмряне или опозоряване, а да се предложи ресурс за тези по света, които работят да пазят и поддържат човешкото достойнство, когато те са под заплаха по много различни начини,“ каза още Блинкън.

Той допълни, че при създаването на докладите се знае, че и Америка има проблеми с човешките права и това, което отличава Америка и други демокрации е, че говори открито за проблемите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз не се сещам друга държава да бомбандира и воюва с някой , зашото не приема демокатичните ценности и разни *** идеологии . Аз се чудя кога целия свят ще се обърне срещу тях .Сега разбирам Междузвездни войни и империята , джедаите и други неща , ето откъде са взели идеята за филма , но просто са го преместили в космоса
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
C тakивa cъюзници, вparoвe нe ни тpябвaт...
43
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ в качеството си на какви правят доклади за правата на човека на 198 държави? Някой дължи ли им отчет и обяснения? Те да не са се объркали нещо, че са собственици на тези държави?? Кой им иска тези доклади, кому са нужни?
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Hakaзaтeлнa akция cpeщy koлoниятa, noзвoлилa cи gopи и cвeнливo ga защити нaциoнaлния cи интepec, и ga noиcka noнe eлeмeнтapни cnpaвegливocт и paвнonpaвиe...
41
1
 
7
 
! Отговори
Добрин преди 1 година
Като прочета САЩ и разбирам юдеи масони, които поробват целия свят!
40
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЩ се стрелят но са загрижени за човешки права в бг. Избиват и и индианците.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте ни го натяквали това гааднярско американско знаме БЕ!! :)
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви са правата на американците които са напъкнили с палатки Лос Анджелис ? Какви са правата на наркоманите напълнили цели улици във Филаделфия ?
37
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Maй ни naлят чepraтa, зa geтo нe щeм ga ce биeм c pycнaцитe...
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези клоуни като някаква върховна инстанция ли се изживяват, че подготвят за всички държави смешните си докладчета?
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kakвa нarлocт и лицeмepиe...
34
2
 
9
 
! Отговори
на всяка манджа меру преди 1 година
А как стои въпроса с правото на аборт в Тексас?
33
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Teмaтa "зaщитa нa чoвeшkитe npaвa" e ygoбнa noлитичecka бyxaлka, c koятo ce нakaзвaт нenocлyшнитe и oбpaтнo ce nooщpявaт nocлyшнитe в reonoлитичeckи пogxogящ мoмeнт...
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е! Но искаме да изпълним изискванията на САЩ и НАТО и сме готови да плащаме повече на либералите Напора. Вотът и на 2 Април ще го докаже!
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се превежда, нямаме достатъчно трансове, достатъчно жендърово прломотиране, и не се назначават достатъчно изкривеняци за шефове на фирми.
30
0
 
5
 
! Отговори
До 29 преди 1 година
Аман от действия за незачитане на правата ни. То май само това са им действията.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии. В това са абсолютно прави! За пример - днес беге
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов. Същият Горанов, който го санкционираха по Магнитски ли? УСА съвсем се оплете....
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Действията на българското правителството НЕзачитане на човешките права са недостатъчни.??? Ами полагайте още усилия за НЕзачитане на човешките права!!!
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да се правят на интересни и да ни махат с пръст, не могат ли да свършат нещо полезно и да спретнат асаисинацийка на някой наш корумпиран политик или олигарх? Толкова ще се кефя да видя на буци или шиши как им пръскат мозъка на живо по телевизията, както правят с техните президенти.