Разкриха причините за експлозията на мегаракетата на SpaceX

Имало е проблеми с някои системи на задвижване
21 апр 2023 10:56, Стела Стоянова
104
Разкриха причините за експлозията на мегаракетата на SpaceX
Снимка БГНЕС

Експлозията на прототипа на космическия кораб Starship в четвъртък е станала по команда на служители на SpaceX поради проблеми с няколко системи за задвижване, съобщиха от компанията.

"Няколко двигателя отказаха по време на тестовия полет, имаше загуба на височина и начало на въртене. Беше дадена команда за прекратяване на теста", гласи съобщението, публикувано на сайта на SpaceX.

Отбелязва се, че площадката за изстрелване в Бока Чико (щата Тексас) е била освободена предварително, околността ще бъде затворена до петък.

В четвъртък SpaceX извърши първото тестово изстрелване на ракета носител, носеща прототип на космически кораб Starship. Ракетата, достигнала височина от 38 км, започна да се върти неконтролируемо около две минути и половина след изстрелването, след още една минута и половина последва експлозия. Водещите директното изъчване на сайта на SpaceX отбелязаха по-рано, че тестовото изстрелване ще се счита за успешно, ако ракетата се издигне от стартовата площадка.

Очаква се следващото стартиране може да се състои след няколко месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: SpaceXStarship
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А снимката била правилна бе, се звинявам начи. 7 отказали двигателя от 34. 20%. Това не са нови съвременни технологии, а някаква бутафория. Гледах изстрелването и ми направи впечатление, че някаква публика непрекъснато неистово врещеше и ръкопляскаше дори и при взрива. А и коментатора беше като на футболен мач.Тия нормални ли са бе ? И ракетата не се въртеше, а се преобръщаше презглава.
56
4
 
5
 
! Отговори
преди 1 година
Тези неща не стават от първият път за съжаление. Аз смятам, че Мъск ще се справи за пореден път. Веднъж като закрепи технологията ще има най - мощната ракета на света което му отваря безброй врати ! Само за сравнение конкуренцията му няма с какво да се опхвали на този етап.
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възможно е проблемите с двигателите да са в резултат на бетон откърнтен от земята при запалването. СпейсХ бързаха и не са си направили площадката за излитане както трябва. Просто са ляли бетон който при силния огън на 33 ракетни двигателя запова да се кърти н хрвърчи на всякъде. Напълно е възможно проблемите с двигателите да са в резултат на откъснати парчета бетон. Иначе самия полет изглеждаше добре. Фактa че с поне 6 отказали двигателя ракетата изглеждаше стабилна и мина през МахQ обнадеждава.
54
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче не разбрах ква е тая стратегическа ракета на снимката и за кво сте я турнали нея
53
2
 
1
 
! Отговори
Край преди 1 година
Абе Масакара на мазут ли е на газьол ли е - на какво гориво ти е "кораба" бе. За теб катализатори, филтри няма ли. Грета Тумберк ще оправи тебе...
52
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото НАСА дадоха куп пари за тая ракета (не по тяхно желание) и трябва за нещо да я ползват пък и там има сериозни лобистки интереси. SLS ще се ползва за пътуване до там и обратно и за кацане на Земята. SLS няма система за приземяване на Луната - само капсула и сервизен модул носи. Ще се "прилунават" и "отлуняват" със Starship. В бъдеще, ако Старшип се докаже, са възможни промени. Кацането на земята обаче е най-сигурно с капсула и парашути. На тия акробатики НАСА надали ще се съгласи.
51
3
 
4
 
! Отговори
Пуцай Кмете преди 1 година
"тестовото изстрелване ще се счита за успешно, ако ракетата се издигне от стартовата площадка" - това да не е пиратка... - поне да литне, да не ти гръмне р ръката
50
7
 
2
 
! Отговори
12321 преди 1 година
До АнонименКой са те? Защото Луната програмата включва много ракети, а тази точно ще я ползват единствено за приземяването. Ще пътуват с друга.Американските спецове няма нужда да препечатват нищо от Циолковски. Неговото уравнение е измислено 100 години преди него в Англия, а американците и немците независимо от Циолковски са го открили по същото време. Всъщност, и без него още в средновековието е било ясно, че ракетите трябва да са многостепенни (което е поуката от уравнението.)
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне на теория това с многото двигатели е възможно. На практика явно е много трудно но да видим. Иначе със Сатурн 5 и СЛС ми се струва че има нещо гнило. Ако наистина СЛС може да отиде до луната тогава защо е необходим Старшип като основен елемент в лунната програма на НАСА?
48
3
 
5
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 1 година
Да синхронизираш 33 ракетни двигателя ще е предизвикателство за следващите 50 години. Нямаме технологии за това.
47
3
 
8
 
! Отговори
Алф преди 1 година
ех, с каква надежда чаках да ме прибере мъски от луната... ще чакам още век...
46
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само аз ли си спомням, но се канеха да пращат ракета до луната, напичкана със супертехнологии и с манекен вътре с датчици, за да разберат как такъв полет ще се отрази на човек. Нима не знаеха? Но все едно и тая работа се спихна и настъпи гробовно мълчание. Мълчанието, казват е злато. Май не е лошо разните там хамерикански спецове да препрочетат трудовете на Циолковски. Ееее, пак руснак. Накъдето се обърнеш, все руски кошмари.
45
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До todor Тодоре само навременното предупреждение за Торнадо, Циклони, Урагани спестява милиарди как смяташ сателитите издават тези предупреждения нали?
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"технологиите са се подобрили има нови материяли" --- В конкретния случай както и при Н-1 не материялите са проблем. Повече от 30 броя двигатели трябва да работят в абсолютен синхрон. Проблемите на на Хеви Бустера се появиха доста по-рано от достигането на тези 38 км. След отказа на тези 5 двигателя, ракетата-носител загуби баланс, изпадна във въртене и в продължение на много секунди се държеше единствено от работещия на границата на възможното бордови компютър.
43
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 36 - не говорим за ракетата а за космическите кораби които да докарат хора до Луната. То и Руснаците имат серия от повече от 100 пуска на ракети без нито един инцидент в момента.
42
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
До Анонимен3 ---- даже и шарени не са
41
2
 
5
 
! Отговори
todor преди 1 година
Нищо не е как е ....просто ГОСПОД СИ ВЪРШИ РАБОТАТА !!! Милиярди отиват за *** космически проекти,които от векове нищо не са направили,а МИЛИОНИ ХОРА ГЛАДУВАТ !!!Това е чист гноцид над цивилизацията за сметка на НЯКОЛКО ЛУДИ БОГАТАШЧЕТА !!!
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 69 не беше възможно да се направи такъв зрелищен взрив... Наистина технологиите много напреднаха...
39
1
 
16
 
! Отговори
Шегобиец преди 1 година
Абе хубава работа, ама американска...
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е чичо Мъск какво очаква като иска да му работят денонщно като спят във офисите не плаща, ами такива неща го очакват от овъруоркъд енд ъндърпейд азиатци.