Над 109 000 починали от свръхдоза наркотик в САЩ за година

Регистриран е ръст въпреки мерките за борба с проблема
15 юни 2023 15:36, Елка Василева
47
Над 109 000 починали от свръхдоза наркотик в САЩ за година
Снимка: архив, БГНЕС

Над 109 000 души са починали от свръхдоза наркотик в САЩ за една година, предаде Ройтерс, като се позова на властите.

Данните, оповестени вчера от федералната агенция Центрове за контрол и превенция на заболяванията, се отнасят за 12-те месеца до януари включително.

Смъртните случаи са с 0,7 процента повече в сравнение с предходния годишен период, когато са били близо 108 хиляди.

Този ръст бе регистриран въпреки предприетите от администрацията на президента Джо Байдън мерки за борба с проблема с наркотиците и свръхдозите, отбелязва Ройтерс. Миналия месец тя наложи санкции на 17 души и компании в Китай и Мексико, обвинени в пласиране на фентанил на американския пазар.

Смъртните случаи от свръхдоза наркотик в САЩ за една година надхвърлиха за първи път 100 хиляди през 2021 г., когато пандемията от ковид разтърси здравната система и увеличи броя на хората с психически проблеми. Проблемът бе изострен от масовото разпространение на смъртоносни наркотици като фентанила, който е 50 пъти по-силен от хероина и все по-често бива смесван с други видове дрога, посочва Ройтерс.
(БТА, Николай Станоев)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важното е да има гейпаради.
29
1
 
1
 
! Отговори
дрОгаре плоскоземе - преди 10 месеца
дрОгар от плоската земя = наркоманче от САЩ
28
2
 
5
 
! Отговори
До Ку-ку преди 10 месеца
Споко, тази бройка не е истинска, над 300000 са... Обаче, поне 2 милиона в САЩ умират годишно от и заради наркотици. Смъртта от наркотици не е само от прием на свръхдоза.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това са евроатлантическите ценности... Нека се учим о тях!
26
1
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 10 месеца
Трюдо е либерал. В Канада няма комунистическа партия.
25
1
 
4
 
! Отговори
До 21 преди 10 месеца
Да не би Ескобар или Ел Чапо им слагаха насилно тези наркотици. Хората не издържат напрежението. Някои забравят децата си в колите, бързайки за работа, това е действителността! В Америка казват, че животът е прекрасен, ако взимаш подходящ антидепресант. Но антидепресантите са с рецепта, и не всеки може да си ги позволи.
24
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фентанилът не е наркотик, а лекарство срещу болка, по-силно от морфина.
23
2
 
16
 
! Отговори
До 16 преди 10 месеца
Страната на неограничените възможности предлага кредити за обучение, коли, къщи и 12 часов работен ден за да ги изплащаш до края на живота си, 2 седмици отпуска на годината, платната медицина с 8-10 часа чакане в бързата помощ, както и неограничените места под моста, ако не дай господ се разболееш или загубиш работата си.
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нормално в САЩ друсането е национален спорт, всеки втори е наркоман. Не случайно мексиканските и колумбийски картели са толкова богати и влиятелни.
21
0
 
4
 
! Отговори
<><> преди 10 месеца
Като залавят големите босове си мислят че всичко е приключило .....Когато убиха Ескобар година по късно се внасяше доста по голямо количество наркотик по данни на *** ...заловиха Чапо и какво от това ? Няма начин да се справят с дрогата внасяна в САЩ ...просто има някакви начини тя да бъде контролирана ! Убиваш един голям бос ...на негово място налазват нови 3-*** борещи се за контрола !
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Комунистичското Правителство на Трюдо в Канада отдавна легализира всички твърди наркотици, които се предлагат абсолутно безплатно и свободно на всички желаещи.Марихуаната, от друга страна е платена и се продава в специализирани магазини.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За седемгодишния период 2013-2019 (вкл) в САЩ са издадени 16 463 386 легални рецепти за фентанил, а какво се случа по улиците, не е ясно. Това нещо е 100 пъти по-силно от морфина. Пази Боже да не дойде и тук.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 80-те години на 20-и век твърди наркотици в САЩ почти не съществуват. ЦРУ започва вносат и разпространението им по времето на Рейган и с парите изпраща оръжие на контрите в Южна Америка. В момента Правителството на Байден е легализирало употребата им, дори ги раздава на желаещите безплатно, наслагаха и улични машинки за хероин в различни разфасовки.Така че проблемат го създаде Правителството.
17
2
 
2
 
! Отговори
Стояне Стояне преди 10 месеца
Това 001 сигурно ти е броя на мозъчните клетки останали :)
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Страната на неограничените възможности предлага следните възможности - свръхдоза, объркана смес, масов разстрел (в училище и извън него), единична стрелба... И тези се подиграват на кремълския чай.
15
12
 
3
 
! Отговори
Стоян преди 10 месеца
А в Русия са 109 001
14
3
 
16
 
! Отговори
до 8 преди 10 месеца
Какво ме вълнува истината за САЩ, аз я знам. Няма нищо общо с това, което ни показват години наред по ТВ. Мен ме вълнува истината за България! Че ми дойде дом гуша от тия американци и тяхната грандоманщина за власт над света.
13
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не знам за Америка, но в Канада се борят със смъртността на наркозависимите, като ги снабдяват с чисти наркотици на държавно ниво. И как си мислите, помага ли? Марихуаната е разрешена. Нито прозорец да отвориш, нито на балкона да седнеш, нито в парка да се разходиш, навсякъде смърди на марихуана. В нашия парк видяхме и полицаите да пушат марихуана, а тях уж ги тестират веднъж на 3 месеца. А всеки тежък наркоман е започнал с уж леката марихуана.
12
3
 
7
 
! Отговори
Русия преди 10 месеца
Утаячна територия
11
0
 
2
 
! Отговори
Реалист до: преди 10 месеца
Боже помагай, замисли се само ако няма Господ, който никой не го е виждал, кой ще помага? И ако няма и това другото дето го спомена. Помогни си сам да ти помогне и който може :)