В САЩ избегнаха заплахата от спиране работата на правителството

В приетия закон е отпаднала помощта за Украйна
1 окт 2023 07:54, Елка Василева
56
В САЩ избегнаха заплахата от спиране работата на правителството
Снимка: архив, БГНЕС

Сенатът на САЩ подкрепи законопроекта за временно финансиране на правителството, благодарение на който ще се предотврати четвъртото частично спиране на работата на федералните агенции за последните 10 години, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Заплахата от преустановяване на работата на американското правителство бе избегната часове преди изтичането на крайния срок в полунощ, след като преди това законопроектът за временно финансиране бе приет в Камарата на представителите.

В текста отпада помощта за Украйна, която е приоритет на Белия дом, но среща все по-широка съпротива сред конгресмените републиканци.

Предвижда се  федералната помощ за пострадалите от природните бедствия в САЩ да бъде увеличена на 16 милиарда долара.

Дни наред Камарата на представителите провеждаше напрегнати заседания, но в крайна сметка председателят Кевин Маккарти внезапно се отказа от исканията на твърдолинейните представители на Републиканската партия за рязко съкращаване на разходите, за да може законопроектът да бъде подкрепен от Демократическата партия.

След като текстът бе одобрен от долната камара на американския парламент с 335 гласа "за" и 91 "против", той получи и подкрепата на Сената с 88 срещу 9 гласа.

Законопроектът беше и подписан от президента Джо Байдън.

Загубата на помощта за Украйна, която трябваше да възлиза на 6 милиарда долара, е съкрушителна за конгресмени и от двете партии, които обещаха да подкрепят Володимир Зеленски след неотдавнашното му посещение във Вашингтон, отбелязва АП.
(БТА, Николай Велев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи ще карат баламурници като нас да дават повече. Ще си изпразним складовете скоро.
28
3
 
20
 
! Отговори
Факт преди 8 месеца
САЩ имат опит при тайно финансиране на режими на терористи и нацисти,историята помни.
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
предоставените на Украйна F-16 са стари самолети, макар и с модернизирани оръжейни системи. Бойните самолети се оценяват на средна възраст четиридесет години и изискват честа поддръжка. Украинските военновъздушни сили ще отделят значително време за ремонт на самолетите, за да ги поддържат годни за полет. Подходяща логистична поддръжка и маршрути за доставка ще бъдат необходими, за да се задържат самолетите във въздуха... Демек, няма поддръжка - няма фъркащи самальоти..
26
1
 
13
 
! Отговори
Samosval преди 8 месеца
Трябва да сме много наивни, да си мислим, че помощта ще спре. Просто няма да е явна а скрита.
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Искам да бъда ясен на нашите украински съюзници: ние сме непоколебими в подкрепата си за вашата защита срещу руската инвазия и ще изпълним този ангажимент", каза конгресменът Дон Бейер, демократ от Вирджиния. НО ЗА СЕГА "подновяване на подкрепата за храбрите украински усилия" НЯМА. ЯВНО В СЕНАТА ИСКАТ ДА ПРАЗНУВАТ ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА РЕВОЛЦИЯ!!...
24
2
 
2
 
! Отговори
американска помощ преди 8 месеца
И номинациите са: Ню Йорк подвода и Уруина! И помощтта печели.... :):)
23
2
 
15
 
! Отговори
45 дни отлагане преди 8 месеца
"В текста отпада помощта за Украйна." А на зеления хобгоблин - акото му е станало бяло!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То нашето трябва да спре да работи най-добре
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Медведев позна одеса николаев и харков най малко ще бъдат руски
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не знам каква е икономическата мощ на САЩ, но на лаптопа ми, който е HP(американска компания) отдолу пише made in China.
19
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бухахахха американска икономическа мощ. Ми то почна от срива на Лемън дето бяха too big to fall :)). Преди да пишете откровени глупости и да лъжете хората си проверявайте информацията. 2008 г. - NYSE:AIG & NYSE:GNW загубиха 90 ПРОЦЕНТА от стойността си. Стотици други бяха в графата загуба между 50 и 70 %. Време е за подреждане на рафтовете в лидл, ..правете това което най-добре знаете.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
са кво стана, няма танкове, самолетчета и ракетки за Украйна ли. кво ли. нещо не разбирам.
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещо май липсват едни 30 милиарда долара от помощите на Украйна... байдън не е могъл да се "сети" как са "похарчени"...
16
3
 
14
 
! Отговори
Do 15 преди 8 месеца
Като ти чета писаниците и тр0лското "копейки", става ясно че си поредния брадат хомосексуалист висшист от интернет
15
0
 
22
 
! Отговори
за всичко това преди 8 месеца
е виновен брюксел и ес !!! няма логика долара да е световна резервна валута преди еврото...ес има по голям брой жители,общо произвежда повече,поголям пазар е и не е толкова войнствен( до преди украйна ). но продажните ни политици услужливо отслабват ес слушайки америка . ако наистина ес беше направил един съюз с русия нямаше да има война , долара щеше да отстъпи и америка нямаше да може да печата толкова .щеше да и се наложи да пести и то най вече от военните разходи....те социални почти нямат
14
0
 
13
 
! Отговори
стара пиеса преди 8 месеца
всяка година я гледаме! Явно идеята е да натърти ролята на печатницата за пари във американската икономика!
13
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Копейки, да ви го кажа така - при голямата икономическа криза от 2007 - 2008г., американските компании загубиха средно по около 20% от стойността си! Български, руски, и пр. източно-европейски компании, загубиха по 80%, много от тях изцяло спряха да функционират! Ясно е че нищо не разбирате от финанси и икономика, и съответно нямате дори бегла представа за американската икономическа МОЩ, но поне не дрънкайте глупости!
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шок: сената се е споразумял да даде пари за държавните институции срещу сделка че ноември помощта за укронацустите спира! Game over за наркомана!
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
хаха,мале,ужас,уркопитечетата са в шок,нема пари за тях
10
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дядо ми разправяше че нашите копейки чакали САЩ да фалират, още от както той бил съвсем млад, а това е било много - много отдавна! ХАХАХАХ, гледам че до ден днешен все още чакат...