Протестиращи срещу кръвопролитията в Газа нахлуха в Конгреса на САЩ

Полицията е арестувала около 500 души
19 окт 2023 07:10, Анисия Иванова
42
Протестиращи срещу кръвопролитията в Газа нахлуха в Конгреса на САЩ
Снимка: БГНЕС

В САЩ протестиращи срещу сраженията и кръвопролитията в ивицата Газа нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ, съобщиха от полицията на Капитолия.

Органите на реда уточниха, че са задържали няколко души, като сред арестуваните трима са обвинени, че са нападнали полицаи по време на ареста. Полицаите отбелязват, че арестите продължават. Те припомниха, че демонстрациите са забранени в сградите на конгреса.

По-късно служителите на реда успяха да изтласкат протестиращите от сградата на конгреса. Акцията продължи на улицата, като полицията успя да изтласка демонстрантите от пътя и да ги постави на тротоара.

Около стотина активисти бяха изведени с белезници, някои от тях бяха отведени с автобуси, а останалите останаха да чакат реда си. Телевизионният канал FOX изчисли, че са задържани около 300 души.

Конгресменката Марджъри Тейлър Грийн заяви, че полицията на Капитолия е поставила заграждения в очакване на пропалестинския протест. Тя също така информира, че членовете на Конгреса ще бъдат негови мишени. По-късно политикът официално поиска от полицията на Капитолия на САЩ да запази всички записи от камерите за видеонаблюдение, полицейските доклади и протоколите от арестите в сградата на Конгреса като доказателство, че действията на демонстрантите са били незаконни.

Организацията "Еврейски глас за мир", чиито членове участваха в протеста, съобщи в социалната мрежа X, че са били арестувани около 500 активисти.

„Днес бяха арестувани 500 евреи, а 10 000 излязоха на улицата, за да подкрепят и поискат прекратяване на огъня и спиране на геноцида над палестинците“, съобщи организацията.

Преди размириците активисти прекъсваха няколко пъти изслушването на Комисията по външни работи на Сената на САЩ за разглеждане на кандидатурата на бившия финансов министър Джейкъб Лю за посланик в Израел.

По време на встъпителната реч на председателя на комисията Бен Кардин и старшия републиканец Джим Риш демонстрантите крещяха лозунги в подкрепа на Палестина и издигаха над главите си плакати, настоявайки за решителни действия от страна на комисията. Служители на полицията на Капитолия изведоха всички протестиращи от залата.

Сенаторите планират да утвърдят Джейкъб Лю за посланик в Израел на фона на ескалиращото напрежение в Близкия изток. Гласуването се очаква следващата седмица. /БГНЕС


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: нахлуванеСАЩизраел
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
5
 
! Отговори
Ccc преди 6 месеца
Няма място за друга мюсюлманска държава в сърцето на Израел.ООН е заложил бомба с часовников механизм.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
xoxo, от над 80 години съществува мнение, че ционизмът е враг на обикновените хора от цял свят. Враг както на неевреите, така и на евреите. Борбата срещу ционизма няма нищо общо с антисемитизма.
28
6
 
8
 
! Отговори
xoxo преди 6 месеца
#26Колкото до защитата-без значение на раса,националност и религиозна принадлежност,всички народи са равни по между си.Другото е расизъм,фашизъм и провеждане на геноцид.Палестинците са подложени на геноцид вече 75 години от страна на Израел,който ги изселва от домовете им,огражда,блокира и тнт.под закрилата на САЩ.
27
4
 
8
 
! Отговори
xoxo преди 6 месеца
Правете разлика между обикновените евреи и ционистите,които са еврейските радикали и ултраси.Колкото до Хамас,той беше създаден от Мосад и ЦРУ,за да отслаби палестинската власт в лицето на Фатах.(От интервеъ на предишния израелски мин-председател ,който обвинява Нетаняху за създаването и изпозването на Хамас)Конфликтът няма да спре,докато Израел не признае абтономната палестинска държава и не спре геноцида на палестинското население на територията си.
26
4
 
16
 
! Отговори
Ботев Терориста преди 6 месеца
Ах, колко цивилизовано е да взривиш с авиационни тежки бомби ранени деца и жени, лежащи в една от малкото болници без ток и вода. Върхът на цивилизацията. Амин
25
16
 
8
 
! Отговори
Истински българин преди 6 месеца
Не е истина колко българи драскат тука в защита на шалварите. Не ви ли е срам бе? Не виждате ли къде е цивилизацията и къде диващината?
24
11
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 6 месеца
А след зверствата на палестинските изверги що не нахлуха, а?
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А протестиращите как са смятали да спрат кръвополитията с нахлуване в Конгреса на САЩ ? Да идат да протестират в Израел, Ливан, Египет, Сироия, Иран и т.н.
22
8
 
19
 
! Отговори
ОФ преди 6 месеца
"БайДжо пак спи и не вдява какви процеси протичат в страната му" - - - Съществува реална опасност сраженията и кръвопролитията в сектора Газа, да ослабят позициите на G7, отан и ЕС. Тези т.н. цивилизовани и просветени си позволяват да наричат всички останали терористи, а народите на света започват да се отказват да приемат G7, отан и ЕС насериозно.
21
10
 
29
 
! Отговори
Красимир Петрофф!! преди 6 месеца
те и японците забравиха кой ги бомбардира с атомни бомби, и сега са най-големите дружки на Хамериканците - а уж бяха нация за пример на поведение - смех хахаха
20
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Там е коренът на световното зло. И все повече хора го разбират.
19
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Я израелците бамбандураханболница защото болницата е на газа ,то голямо заволство че Хамас унищожава ,а цивилни ,то Хамас е качил остановките на на покрива на болницата зада стреля по Израел )гадове израелски
18
4
 
35
 
! Отговори
и кво стана сега преди 6 месеца
вместо в Русия да избухнат бунтове, избухнаха в САЩ и педо-съюза
17
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Палестинска ракета е паднала на паркинг, няма никакъв удар по никаква болница.
16
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Истинските евреи са против случващото се там.Между другото турците твърдят,че удара по болницата е с МК-84,а от самата болница твърдят,че три пъти са им са се обаждали израелците да ги предупредят.Много е грозно невинни да загиват така.Жените и децата с нищо не са виновни.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Какви евреи са арестувани бре?
14
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Конгреса се превърна в нещо като Макдоналд, всеки влиза, излиза.
13
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"бяха арестувани 500 евреи, а 10 000 излязоха на улицата, за да подкрепят и поискат прекратяване на огъня и спиране на геноцида над палестинците" - - - Родни либерасти, всички тези и те ли са руcopoби? И тези ли са фенове на Путин?
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Демонстрации имаше и в Лондон, Берлин, Атина.
11
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"Днес бяха арестувани 500 евреи, а 10 000 излязоха на улицата, за да подкрепят и поискат прекратяване на огъня и спиране на геноцида над палестинците". Изключително показателно. БайДжо пак спи и не вдява какви процеси протичат в страната му.