Тръмп обеща да наложи пак забраната за пътуване от мюсюлмански страни

Той го заяви на Републиканския еврейски конгрес
30 окт 2023 00:40, Стела Стоянова
35
Тръмп обеща да наложи пак забраната за пътуване от мюсюлмански страни
Снимка БГНЕС, архив

Доналд Тръмп използва реч пред Републиканския еврейски конгрес в събота, за да обещае повторно налагане на забрана за пътуване от предимно мюсюлмански страни, ако бъде преизбран. „Ние ще държим радикалните ислямски терористи далеч от нашата страна“, каза Тръмп на годишната среща на Републиканския еврейски конгрес. „Помните ли забраната за пътуване? В първия ден ще възстановя нашата забрана за пътуване.“

В началото на своето президентство през 2017 г. Тръмп наложи широки ограничения за влизане на пътници от Иран, Либия, Сомалия, Сирия, Йемен и първоначално от Ирак и Судан. Заповедта бързо беше оспорена в съда като дискриминация срещу религиозна група, но забраните, заедно с твърдата антиимигрантска програми, бяха популярни сред неговите привърженици. Президентът Джо Байдън отмени забраната през първата си седмица на президентството си през 2021 г.

Бившият американски лидер беше сред няколко кандидати за Републиканска партия, които се наредиха на срещата на влиятелни еврейски донори, за да обещаят непоколебима подкрепа за Израел във войната му срещу Хамас. Тръмп каза на събитието, проведено в Лас Вегас в югозападния щат Невада, че ще „защити нашия приятел и съюзник в държавата Израел, както никой досега“. Конфликтът между Израел и Хамас е „борба между цивилизацията и диващината, между благоприличието и покварата и между доброто и злото“, каза Тръмп, който получи най-топлия отговор от присъстващите, пише БГНЕС.

Тръмп говори, след като предизвика гняв през последните седмици, като описа базираната в Ливан ислямистка групировка Хизбула като „много умна“ и критикувайки израелския премиер министър Бенямин Нетаняху.

В Лас Вегас бе и най-близкият му съпереник губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който нарече изненадващата атака на Хамас срещу Израел от 7 октомври като „най-смъртоносната атака срещу евреите след самия Холокост“. ДеСантис и други посочиха нарастващият антисемитизъм в американските колежи и предложиха отнемане на финансирането за университетите и отмяна на визите за пропалестински чуждестранни студенти. „Нуждаем се от културна химиотерапия, за да се борим с този рак“, каза сенатор Тим Скот. „Всеки студент с виза, който призовава за геноцид, трябва да бъде депортиран.

Лидерът на мнозинството в Камарата на представителите Стив Скализ каза, че „следващата седмица ще имаме резолюция, за да осъдим антисемитизма в кампуси на нашата страна“. „Ако не можете да се противопоставим на тероризма днес, кога ще можем?“ Той спомена няколко предстоящи законопроекта, включително един за „даване на необходимото финансиране на Израел, за да попълни“ стратегическите си ракетни системи.

Единствената жена в надпреварата Ники Хейли, която бе бивш посланик на Тръмп в ООН, изрази опасения от антисемитски атаки в САЩ. Хейли обеща да "промени официалната федерална дефиниция на антисемитизма, за да включва отричане на правото на Израел да съществува", добавяйки, че ще премахне данъчните облекчения от училищата, които не се борят с антисемитизма. „В колежите е позволено да имат свобода на словото, но те не са свободни да разпространяват омраза, която подкрепя тероризма. Федералният закон изисква училищата да се борят с антисемитизма. Ние ще дадем сила на този закон", каза тя.

Новоизбраният говорител на Камарата на представителите Майк Джонсън в първото си публична реч, откакто пое новата роля, каза, че републиканците ще „застанат обединени за Израел“. „Ще стоим на страната на израелците, докато те не спечелят“, обеща той и добави: „Ще има прекратяване на огъня само, когато Хамас престане да бъде заплаха за Израел“. Подкрепата за Израел е огромен проблем както за политическите партии в САЩ, така и за рядък пример за външна политика, което има значение при гласуването, отчасти благодарение на големия брой еврейски избиратели. Това е важен въпрос и за евангелските християни, за които съществуването на еврейска държава е ключова предпоставка за очакваното „второ пришествие“ на Исус Христос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
Християна преди 5 месеца
Ислямските имигранти членове или свързани с терористични групи като Палестинските Хамас Джихад АлКайда ИДИЛ Хизбула и др.престъпници срещу правосъдието, човечеството мира и Бога са незаконни окупатори и опасни похитители, изнасилвачи убийци, опасни за сигурността, правовия ред, независимостта и териториална цялост, човешките права и свободи на други нации и религии защото ислямистите са расисти националисти и терористи обсебени от дяволски цели да заколят ограбят и погубят евреи и християни
14
0
 
4
 
! Отговори
Правдс преди 5 месеца
За съжаление вече не е достатъчно само да се спират ислямски терористи да влизат в САЩ Израел ЕС и т.н. не-мюсулмански държави, т.к.ислямиста Обама инфилтрира милиони ислямски терористи врагове на християнска Америка и Божия народ Израел, а свързания с Обама Байдън продължава като него и др.ООН про-терористични лидери да финансира с милиарди(изп.за оръжия) престъпните ислямски режими като Ирански и Палестински, затова и има постоянни масови стрелби над 400 само тази год. в САЩ и над 8000 джамии
13
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Ако Тръмп спечели догодина, с Иран е свършено... А прокситата им, Израел ще ги очисти дотогава - с армия в Газа и Ливан, с мосад в Катар и Турция.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тоя зализания да не би да има нещо против евреите, дето му снасят
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Tpъмn e чoвeka!
10
2
 
3
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 5 месеца
Вдривили са Християнски Културен Център в Индия - Има Умрели и Ранени.... .
9
3
 
4
 
! Отговори
без коментар преди 5 месеца
и ние също!
8
11
 
10
 
! Отговори
Оракул преди 5 месеца
Бай Дончо е пичага и най-добре знае, че ако не се надуппи на евреите няма как да го назначат ел президенте на еврейската колония the Jewnited States of America. Затова няма да му се сърдите на човека. А дали има значение кой ще е президентът на САЩ, разбира се всеки който поне мъничко е чел ще ви каже, че няма, защото САЩ е само колония на евреите и президентът е като губернатор, назначен от тях.
7
6
 
12
 
! Отговори
буден преди 5 месеца
Къде спахте досега ***? Всеки истински българин знае, какво е турчин и мюсюлманин. Обаче вие години наред наливахте милиарди на ***, е сега в 12 без 5 ви просветна, че си имате работа със сатаниската религия ислям. Айде успех. Да видим, каква ще е свършите
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тръмп ще забрани и бялото на Зелята и ще иска нашенските пропагандатори да връщат парите получени от посолството със лихви .
5
2
 
5
 
! Отговори
До 10 и 11 преди 5 месеца
Еми то по тази желязна логика, в Газа няма цивилни! Можеш ли да докажеш??? Луда работа! В търговският център, няма цивилни! Там са само военни и полицаи, а във военните бази и полицията има само цивилни! Хахахаха! Браво! Лека нощ! Разбрах те!
4
3
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 5 месеца
Е и? Това не изтрива 11 септември!!! Ясно е че терористите имат някаква идея, но защо трябваше да умрат 5000 цивилни! Ето това е пропагандата! Неможеше ли да ударят някаква военна база, а? Или само цивилните са виновни! Зареди това нямат симпатии в цивилизованият свят!
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ами, ако нямаше 11 септември, може би нямаше да има и бомбене в Близкият Изток,те нещата са навързани. Защо, винаги трябва да има някакъв зверски атентат!?! Това ли е начинът? Преди 7 октомври, Израел хвърляше ли бомби В Газа? Ами не! Който сее ветрове, жъни бури!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ем мразят Запада, ем само за него мислят? Да си седят в пустинята и да си броят парите, които Запада им даде, като измисли ДВГто!
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е те ще влязат от Канада, там либерастията се вихри. Прекалено късно е за сащ.