Какво се знае за атомната бомба на Байдън, която може да опустоши Москва?

Създаването й бе обявено миналата седмица
4 ное 2023 23:00, Нели Христова
246
Какво се знае за атомната бомба на Байдън, която може да опустоши Москва?
Снимка: Pixabay/geralt

Атомна бомба, разработвана от администрацията на Байдън, може да опустоши Москва, според симулация, анализирана от сп. "Нюзуик".

Създаването на нова американска бомба, разновидност на бомбата B61, разработена през 60-те години по време на Студената война, беше обявено от Министерството на отбраната на САЩ миналата седмица. В прессъобщение на Пентагона се казва, че B61-13 има за цел да "засили възпирането на противниците и увереността на съюзниците", като предостави на президента Джо Байдън "допълнителни възможности срещу определени по-трудни и големи военни цели".

Макар Пентагонът все още да не е разкрил колко точно мощна ще бъде бомбата, официални лица твърдят, че тя ще може да има въздействие, подобно на по-стария модел - B61-7. Тази атомна бомба има заряд, равен на 360 килотона тротил, което е приблизително 24 пъти повече от взривната сила на 15-килотонната бомба, която САЩ хвърлят върху Хирошима в Япония по време на Втората световна война.

Визуално представяне на потенциалното събитие е създадено с помощта на Nukemap - онлайн инструмент, създаден от историка на науката и ядрените технологии Алекс Уелърстейн. Според симулацията бомба B61-13, експлодирала над Москва с приблизителна максимална мощност от 360 килотона тротил, би причинила значителни разрушения и би довела до около 300 000 жертви.

Всичко, което се намира в радиус от около половин миля (приблизително 800 м) от мястото на детонацията на бомбата, ще бъде изпарено от огнено кълбо, а тежките поражения ще разрушат сгради и вероятно ще убият всички останали в радиус от една миля (около 1,6 км).

Всеки, който се намира на около 2 мили (3,2 км) от мястото на детонацията, ще бъде изложен на толкова високи нива на радиационно облъчване, че ще умре в рамките на месец, а 15 % от оцелелите ще умрат от рак на по-късен етап от живота си.

Според Nukemap на около 2 мили от мястото на експлозията на бомбата сградите ще бъдат напълно разрушени с голяма вероятност да започне пожар с много смъртни случаи, а нараняванията - "универсални". Мнозина биха получили съдбоносни изгаряния. Заради радиацията ще има допълнителни смъртни случаи в по-голям регион.

Симулацията показва, че смъртните случаи в Москва биха били около 311 480, а броят на ранените би достигнал 868 860. Населението на руската столица се оценява на над 12,6 милиона души.

Ако бъде хвърлена над Санкт Петербург, бомбата B61-13 би могла да бъде още по-опустошителна, като жертвите ще достигнат около 360 150 души, а ранените ще бъдат близо 685 930, показват резултатите от симулацията, създадена от Nukemap.

САЩ не са заплашвали да изстрелят ядрена бомба над Русия, припомня "Нюзуик". Вместо това заместник-министърът на отбраната по въпросите на космическата политика Джон Плъмб съобщи в изявление, че разработването на новата бомба "отразява променящата се среда за сигурност и нарастващите заплахи от страна на потенциалните противници".

В съобщението Плъмб допълва: "Съединените щати са длъжни да продължат да оценяват и внедряват способностите, от които се нуждаем, за да възпираме и, ако е необходимо, да реагираме на стратегически атаки, както и да гарантираме сигурността на нашите съюзници."

В четвъртък президентът на Русия Владимир Путин подписа закон за оттеглянето на страната му от Договора за пълна забрана на ядрените опити (ДПЗЯО). САЩ осъдиха тази последна стъпка на Кремъл, въпреки че тя беше очаквана, припомня изданието.

"Действията на Русия само ще подкопаят доверието в международния режим за контрол на въоръженията", заяви в изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от "Нюзуик".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още по темата: САЩРусияядрена бомба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И какво ново се казва в тази статия , всеки знае че Русия и САЩ притежават92% от ядрените оръжия на земята ? Така че за тях е детска игра да направят бомба с каквато си искат мощност !
163
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц(таен агент) преди 5 месеца
Няма кой да победи братска Русия.Наполеон и Хитлер опитаха и свършиха зле...Всичко ново е добре забравено старо.
162
0
 
6
 
! Отговори
1212 преди 5 месеца
На тези кравари не може да се вярва, това е единствената нация използвала ядрено оръжие. Никаква вяра на говедар.
161
1
 
6
 
! Отговори
И с какво преди 5 месеца
ще я хвърлят тая бомба по Москва? С трибушет ли?
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Оффффф егаси кофти сайта е това
159
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Копейки, тия и бомби им не требват. Само путанака да светнат и тия колхозници ше се самоизядат. Даже и джуджака не им пречи, напротив. НАТО си увеличи сухопътната граница с 1200км, старите оръжия намериха къде да ги хвърлят. Отдавна щатите искаха натовските държави да се превъоражат и да си увеличат военните бюджети. И това стана. Сега гледат да крепят джуджака, на кадем им е
158
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Божкее, колко запознати и светнати копейки има. Той жена му го не пуска да иде до кръчмата, че не може днеска 5 лв на кръст да изкара ама разбира от ядрени програми хахха
157
4
 
3
 
! Отговори
Не е достатъчно преди 5 месеца
За да унищожат една голяма държава трябва да удрят с много мощни термоядрени и вакуумни бомби. Градовете са големи и са повече. Схемата е супер бомби по всички големи градове. След това хиляди мръсни по-малки бомби по малките градчета и селища. След това пак не е достатъчно ще трябва да пускат периодично химическо и биологическо оръжие и химикали доста време години под ред докато зачистят територията. Не е толкова лесно и бързо тази работа по записването и обнуляването.
156
2
 
7
 
! Отговори
ядрена война преди 5 месеца
Вижте Япония оцеля след два ядрени удари от САЩ. Явно трябва стотици и дори хиляди ядрени бомби, за да могат САЩ да имат някакъв шанс да зачистят останалата част от Света, която им пречи.
155
1
 
19
 
! Отговори
Японец преди 5 месеца
Кога ще има санкции срещу САЩ и обещетение от американските ядрени бомби ? В Япония всички хора помнят Хирошима и Нагасаки.
154
1
 
10
 
! Отговори
браво, а за Европа? преди 5 месеца
САЩ със сигурност има подготвени ядрени бомби и за Европа.
153
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Гладните империалисти, искат да унищожат Москва. Даже симулации правят! Кой сега е агресора?
152
6
 
16
 
! Отговори
Жиката преди 5 месеца
Кравари вече сте на мушката.Нямате полезен ход.Няма да ви стигне ПВО то да се защитите.
151
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Замечтал се той виж да не гръмне белия му двор колкото толкова е бяла толкова са му мокрите сънища на тази деменция
150
4
 
21
 
! Отговори
Жълтевини преди 5 месеца
Сега руснаците ще започнат да изчисляват колко американци ще избият,като ударят Лос Анжелис,Сан Франциско,Ню Йорк,Чикаго и други американски мегаполиси.А медиите напоително ще ни осветляват колко хубава е американската бомба и колко лоша е руската бомба,как те ще доставят своята в Русия,а тя няма да може да прати нейната в САЩ.Изобщо оптимистични прогнози за светлото бъдеще на Земята,браво,"Нюзуик".Е,май ще имаме ядрена зима,радиоактивна земя и ще измрат милиарди,но за това във следващия брой.
149
5
 
18
 
! Отговори
запознат преди 5 месеца
На американците ядрените им бомби са като дефектните им ракети! Ще бъде голям конфуз когато започнат да си тестват ядрените оръжия, а те не щат да се взривяват!
148
4
 
16
 
! Отговори
едно ангелче ми каза преди 5 месеца
САЩ не разполагат с ядрено оръжие, защото са го ликвидирали през 70-те години на миналия век след споразумение със сивите! Сега са в паника, защото сивите са ги предали и са снабдили Русия и Китай с нови военни технологии. Дните на САЩ са преброени и единсвено от Путин зависи докога САЩ ще съществуват на тази земя!
147
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да припомня, че при последното тестване на американска междуконтинентална баристична ракета се случи грандиозен провал! Така, че вероятността американска ракета изстреляна от Италия към Русия да падне в София е много голяма!
146
3
 
11
 
! Отговори
само питам преди 5 месеца
Само толкова ли могат прехвалените американски ядрени бомби? Само 300 000 от 20 милиона? Слабичко! Да припомним, че една топола засадена в Борисовата градина, че изпари 2 милиона софиянеца!
145
2
 
14
 
! Отговори
пророците казват че, преди 5 месеца
през ноември ще има ядрен инцидент в Средиземно море! Там сега се е събрал половината флот на НАТО, така, че е изгодно за Русия да тества един Посейдон в Средиземно море!