Байдън преди срещата със Си: Китай има реални проблеми

Разговорите насочени към възстановяване на двустранните отношения
15 ное 2023 08:20, Елка Василева
48
Байдън преди срещата със Си: Китай има реални проблеми
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Китай има "реални проблеми", няколко часа преди срещата с китайския си колега Си Цзинпин в кулоарите на срещата на върха на  Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Сан Франциско, насочена към възстановяване на китайско-американските отношения, предаде Франс прес.

"Президентът Си е още един пример за това как се утвърждава възстановяването на американското лидерство в света. Те имат реални проблеми", заяви Байдън на събитие за набиране на средства в навечерието на планираната му среща с китайския лидер на срещата на върха на АТИС.

По-рано Байдън изрази надежда, че разговорите ще помогнат за подобряване на разклатените отношения между САЩ и Китай, белязани от остри различия през последната година. Двамата лидери пристигнаха в града, където бяха посрещнати от стотици демонстранти, които се подредиха по маршрута на кортежите им, развявайки китайски, тайвански и тибетски знамена, както и плакати в подкрепа на и против китайския лидер, припомня Асошиейтед прес.

Преди да напусне Вашингтон, за да замине към Сан Франциско, Байдън заяви, че общата му цел е Вашингтон и Пекин да подобрят комуникацията помежду си въпреки разногласията по немалко въпроси. "Да можем да вдигнем телефона и да разговаряме помежду си, ако има криза. Да можем да се уверим, че военните ни сили продължават да поддържат контакт помежду си", подчерта Байдън пред репортери в Белия дом. "Не се опитваме да се откъснем от Китай, но това, което се опитваме да направим, е да променим отношенията към по-добро."

Двамата лидери ще се срещнат във Филоли естейт, провинциална къща музей на около 40 км южно от Сан Франциско, според трима висши представители на администрацията. Мястото на срещата все още не е потвърдено от Белия дом и китайското правителство.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Не преди 5 месеца
може да се таковаш с държавата, в която е изнесено почти всичкото световно производство!
30
0
 
2
 
! Отговори
Алито от София преди 5 месеца
Този самозабравил се дъртак, изглежда амнезията яко му е повлияла и още повече не се усеща, но еврейската напаст си го държат заради наглоста му, много почна да се мазни на Китай, до вчера се правиха на велики, забравя че с Китай шега не бива
29
1
 
2
 
! Отговори
Яяяя преди 5 месеца
До DffПрав си. И да допълня ,Китай за нещастие е вързан с експортната си икономика за САЩ и сега поема курс на "откъсване", но това е огромна машина и иска време. А относно ценните книжа отдавна не купува нищо американско ,а се отървава от тях с космическа скорост. Причината Китай да купува американските ценни книжа досега нямаше нищо общо с икономиката, а е същата поради която ние купиме зорлян чертежи на изтребители.
28
3
 
15
 
! Отговори
Dff преди 5 месеца
А бе памперс деменционен. Ако трябва да върнете всичко, което дължите на Китай ще фалирате. Не,че сега не сте.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мястото на срещата все още не е потвърдено, а сигурно ли е, че самата среща ще стане факт или тя е "мокритесънища" на байДжо?
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Китай има реални проблеми, но в сравнение с проблемите на Пиндостан, те са пренебрежими. КНР се е запътила към покоряване на свеховния връх, а Пиндостан стремително лети надолу по пързалката.
25
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Статията е писана ок ко пейка, нищо не се разбира от нея, но това няма значение, тя е покана за другите копейки да почнат плювните по САщ!
24
20
 
2
 
! Отговори
За 8 години преди 5 месеца
Русия подпали войни в: 5 африкански държави, в Нагорни Карабах, в Крим, в Донецка област, на границата Таджикистан- Узбекистан, Сирия, Израел.
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе на ли уж Си беше диктатор, какво стана че бидона го кани? Янките съвсем я втасаха.
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нямам ни най-малка представа какво се е опитал да каже, а той вероятно още по-малка.
21
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Проблемите на САЩ нереални ли са?
20
4
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 5 месеца
Ти, 12, Христо Христов, е абсолютно сигурно, че си дори по-проЗДТ и от тя (не тея) 85%. 'баси!...
19
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ало другара, би ли казал кви войни палят САщ в момента? Айде тая опорка от 1917г си я заври... Щото да почвам ли да изреждам Русия колко войни разпали в последните 8 г?
18
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще се срещат 2 памперса. А руският памперс ще гледа отстрани началниците.
17
3
 
20
 
! Отговори
Shark преди 5 месеца
Китай нямат проблеми, проблеми имат САЩ и затова се чудят къде да палят войни. Проблем има и байДанчо, с деменцията. И ако американците го изберат отново, значи са по-*** нация и от нас!
16
1
 
20
 
! Отговори
Цитат преди 5 месеца
САЩ налагат на Европа своята икономическа линия, опитват се да заменят законите с някакви правила, това са "някакви глупости" и "безсмислици". "През цялото време звучи: "Вие трябва, вие сте длъжни, сериозно ви предупреждаваме". Кои изобщо сте вие? Какво право имате да предупреждавате? Избършете си очите, епохата на колониалното управление отдавна е приключила.......Путин
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Утвърждаване на възстановяването на американското лидерство в света."
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А САЩ имат нереални проблеми.
13
5
 
5
 
! Отговори
Дърт русофил преди 5 месеца
Ние пък си искаме лагерите в Белене, Росица, Куциян, Богданов дол, НиколаевоНожарево. Ех ...какъв живот беше!
12
2
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Байдън е олицетворение на САЩ. Особено като се търкаля надолу по стълбата.