САЩ предупреждават: Нараства заплахата за корабите в Червено море

Има поредица от нападения срещу търговски кораби в близост до Йемен и Сомалия
29 ное 2023 18:48, Анисия Иванова
37
САЩ предупреждават: Нараства заплахата за корабите в Червено море
Снимка: БГНЕС

Поредица от нападения срещу търговски кораби в близост до Йемен и Сомалия, вероятно предизвикани от войната в Газа, накара САЩ да предупредят операторите на плавателни съдове да бъдат особено внимателни, когато плават в региона.

На 19-ти ноември хутите превзеха превозващия автомобили Galaxy Leader, а през уикенда бе атакуван танкер за химикали, плаващ под флага на Либерия. И двата са свързани с Израел. В същото време през последните няколко седмици е имало и поне четири други подозрителни приближавания към кораби в Индийския океан - много от тях са се случили в Червено море или Аденския залив - по данни на военноморските сили на Обединеното кралство.

Характерът на някои от инцидентите също разтревожи корабособствениците. Абордажът на Galaxy Leader е бил осъществен от бунтовници от Йемен с хеликоптер, което показва по-сложни атаки, докато друг кораб в Персийския залив е бил ударен от дрон.

"Бъдете внимателни, когато преминавате през тези райони, и следете за развитието на заплахите в тях", заяви в понеделник в предупреждение Морската администрация на Министерството на транспорта на САЩ, или Marad, както е по-известна.

Неотдавнашната активност крие риск от нарушаване на маршрута, който е от решаващо значение за световната търговия с всякакви стоки - от суровини до промишлени изделия. Въпросните води са неизбежни за корабите, плаващи между Европа и Азия през Суецкия канал.

"Неотдавнашните нападения показаха повишени рискове за корабите, свързани с Израел", казва Нийл Робъртс, ръководител на отдела за морска и авиационна дейност в пазарната асоциация Lloyd's. "Използването на хеликоптер, безпилотни самолети и крилати ракети не е включено в наръчниците за борба с пиратството и ще изисква преосмисляне от страна на собствениците и екипите по сигурността."

Според Мънро Андерсън, ръководител на операциите във Vessel Protect, специализиран застраховател на морски военни рискове, повечето застрахователи вече начисляват допълнителни премии за плаване през тези води и тези такси могат да се увеличат допълнително, ако нападенията продължат.

"Все още съществуват значителни рискове на по-широкия пазар, като заплахите от съпътстващи щети и неправилна идентификация винаги са налице", каза той.

Някои контролирани от Израел кораби вече започнаха да избягват региона.

Според данни за проследяване на кораби, събрани от Bloomberg, два кораба, собственост на Ray Car Carriers, фирмата, която контролира и Galaxy Leader, са се върнали в дните след залавянето му, за да избегнат плаване покрай Йемен.

Според британската компания за сигурност Ambrey съществува повишен риск за корабите, които плават под израелски флаг, са собственост на Израел или се управляват от него.

Това включва и плавателни съдове, които са имали такива връзки през последните 12 месеца, но вече нямат, тъй като в миналото е имало случаи на нападения срещу плавателни съдове поради погрешна идентичност - каза Амбрей, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

"Подобни събития са доказателство за по-широките рискове за по-широкия търговски пазар, когато се търгува в такива райони", каза Андерсън, визирайки риска от погрешно насочване на кораби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
подприкритието преди 4 месеца
1923 е основана ЗЕЛЕНАТА Индиана Джоунс САУДИТСКА АРАБИЯ............ЗЕЛЕНО МОРЕ е ИСТИНСКОТО ИМЕ на "ФАЛШИФИКАТ ЧЕРВЕНО МОРЕ" като ЗЕЛЕНОТО ЗНАМЕ на Саудитска Арабия...................Изгряването на Червеното знаме на Израел е ясно но със Сърп и чук, Петолъчка или звездата на Давид ще бъде?
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Номер 30, чуваш ли се какви простотии ръсиш? Русия е дала най-много на света, още от времето на Менделеев, Яблочков, Попов и много други. И сега е най-силна в света. Край с хехемонията на САЩ, разбойници мародерстващи безнаказано по света. Само Китай може да им строши очилата на американците, да не говорим какво ще им се случи, ако Русия реши да го направи.
22
2
 
1
 
! Отговори
До До Кашмерче преди 4 месеца
Е па като си се уредил от какво се жалваш тогава? От това че Лошия ЕС и лошия запад ти предоставя революционни технологии позволяващи ти без много да се напъваш да си живееш живота? Кажи ми една технология идваща от скапаната русия и така наречения противоположен полюс на САЩ и запада.
21
2
 
1
 
! Отговори
До Кашмерче преди 4 месеца
Аз съм се уредил отдавна не ме мисли ....ти си от тия диабетични бомби дето по цял ден дремят пред компа задръстени от бургери , кока коли и комплекси ......срам те е да излезеш навън защото ти се подиграват всички и с право ! Те тия са най опасни зад компа ...движат цялата световна икономика и посоката на вятъра .......ей вие сте тия очиларки пъпчиви и девствени ...
20
0
 
2
 
! Отговори
ponti преди 4 месеца
Идеално! Всичко върви по план.
19
4
 
0
 
! Отговори
До До Кашмеров преди 4 месеца
Ти тавариш, какво може да предложиш на света, освен евтин и ниско квалифициран наемен труд, та имаш претенции за нещо повече от бяло робство?
18
3
 
1
 
! Отговори
Кашмеров преди 4 месеца
Постижението на путин - за 20+ години управление докара народа си дотам че отиват да *** в чужда страна за минималната работна заплата в САЩ, а средната заплата в расиюшка е равна на социалните помощи на един просяк в САЩ. Ура друзя!
17
1
 
3
 
! Отговори
КуКлус преди 4 месеца
Ами.....какво значи да внимават ? Оръжия нямат право да носят ? Ааааааа имат в предвид да увеличат конските сили на корабите да може като видят опасност и да пускат нитрото ...въртят гумите и газ на кораба майка ! .....до къде загрея ми превзеха кораба .....
16
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно се е наложило и така трябва да бъди..
15
4
 
2
 
! Отговори
??? преди 4 месеца
:-)))
14
5
 
1
 
! Отговори
СТАВРОС КАЛЛИНОС преди 4 месеца
ПРОТОКА БАБ ЕЛ МАНДИБ Е НАЙ-НЕВРАЛГИЦНАТА И ВАЗНА ТОЦКА НА ПЛАНЕТАТАС !!!..И ТОЙ Е СОБСТВЕНОСТ НА ДВЕ ПРОПАДНАЛИ ДЪРЗАВИ--ИЕМЕН И ДЖИБУТИ..АИДЕ ДЖУБУТИ Е ФРЕНСКА КОЛОНИЯ И ТАМ ИМА 10 000 ФРЕНСКИ ЛЕГИОН ОТ 200 ГОДИНИ.. (ФИЛМА ЛЕОН С ЖАН КЛОД ВАН ДАМ Е СНИМАН ТАМ ПЪРВИТЕ 20 МИНУТИ = ВЕЛИК ФИЛМ 1989/1990 Г.)...БАБ ЕЛ МАНДИБ = 20 КИЛОМЕТРАС И 600 МЕТРАС ДЪЛЖИНА !!!..ТРИ ПЪТИ ПО-ВАЖЕН Е ОТ СУЕЦКИЯ КАНАЛ, И ПАНАМСКИЯ !!! САМО ТАРИФФА / ГИБРАЛТАР Е БЛИЗО ДО БАБ ЕЛ МАНДИБ КАТО ЗНАЧЕНИЕ.
13
0
 
0
 
! Отговори
Арли Бърков преди 4 месеца
До ???кой си ти е инж балкански? кой знае че съществуваш, при положение че един арли бърк затвори червено море и песков даже не изрази разтревоженост? единия есминец в румъния може да излезне ек на ек с прехвалената българска армия и да излезе победител, с единия радар изключен. стегни се, плз
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Бъдете внимателни когато преминавате през тези райони." А какво могат да направят? Нямат право да носят оръжие.
11
4
 
5
 
! Отговори
??? преди 4 месеца
А ФАЩ откога имат излаз на челно море?!?! Я да си гледат океаните и да не ни се бъркат - на всяка манджа мерудия- ай сик т ир!!!!
10
4
 
2
 
! Отговори
Арли Бърков преди 4 месеца
инструкторите "от вагнер" без да искат направиха възможно 2 ударни авионосни групи на сащ да си намерят работа да контролират червено и средиземно море. ердо като се гътне, и дойде поредната светска перестройка при комшиите, отпада и черно море. както се казва, "чето нефартанула"
9
3
 
3
 
! Отговори
Предупреждение преди 4 месеца
Има висока опасност за руските кораби от заспиващи на борда с цигарата paшисти
8
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 1..каквото с настъплението...изтърка се вече плочата обаче си упорит...чист русофил...
7
5
 
8
 
! Отговори
Петров преди 4 месеца
САЩ какво общо имат с Червено море че предупреждават?
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Екипажите трябва да бъдат въоръжени...оня хеликоптер плачеше.....за едно РПГ...
5
3
 
3
 
! Отговори
Васко ДСто преди 4 месеца
Черно море не го мислете са като ни ощавя с новите глоби няма да имате излишни пари за море