Съд забрани на Тръмп да се кандидатира за президент

Той е дисквалифициран в Колорадо
71
Съд забрани на Тръмп да се кандидатира за президент
Снимка: БГНЕС

Върховният съд на Колорадо обяви, че бившият президент Доналд Тръмп няма право да се кандидатира за Белия дом съгласно клаузата на Конституцията на САЩ за възстание и го отстрани от бюлетината за първичните президентски избори в щата, като по този начин подготви вероятен сблъсък в най-висшата съдебна инстанция на страната, която да реши дали лидерът за номинацията на Републиканската партия (РП) може да остане в надпреварата, предаде Асошиейтед прес.

Решението на съда отбелязва първия случай в историята, когато раздел 3 от 14-ата поправка е използван за дисквалифициране на кандидат за президент.

"Мнозинството от съда счита, че Тръмп е дисквалифициран да заема президентския пост съгласно раздел 3 от 14-ата поправка", пише в решението на съда.

Най-висшата съдебна инстанция на Колорадо отмени решение на съдия от окръжен съд, който установи, че Тръмп е подбуждал към въстание заради ролята си в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., но заяви, че той не може да бъде изключен от избирателните списъци, тъй като не е ясно дали разпоредбата е предназначена да обхване президентския пост.

Съдът отложи решението си до 4 януари или до произнасянето на Върховния съд на САЩ по делото.
Адвокатите на Тръмп бяха обещали да обжалват всяка дисквалификация незабавно пред Върховния съд на САЩ, който има последната дума по конституционните въпроси. /БТА, Пламен Йотински/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 1975г САЩ бяха светещият град на хълма. Всички искахме да ходим там, всички мечтаехме за Америка и американската мечта. Защото до тогава САЩ управляваха света с пари. Планът Маршал възстанови цяла Европа, наляха пари на Япония, на Южна Корея и на Австралия. Всички ги обичаха! След това се самозабравиха и решиха, че тия дето не са с нас са против нас и започнаха война след война след война. В момента САЩ са страна от 3-тия свят с много бомби. Всички дружно ги мразим щото са го- ве - да!
46
2
 
4
 
! Отговори
Американски нрави преди 4 месеца
Срещу политическият противник всичко е позволено.
45
4
 
5
 
! Отговори
Секрет Сървис преди 4 месеца
Моля ви.... на колене ви моля. Спрете Тръмп . Не му позволявайте да се кандидатира за президент, че шефа ни БайДйн само като чуе и пълни памперса. Омирисахме се на старчовина и ако . Имайте милост....
44
2
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 51 преди 4 месеца
Никъде не съдят Тръмп за измяна или опит за преврат. Съдят го на 3 места за подканване към престъпление на публична фигура, на 2 места за даване на неверни документи или показания, веднъж за подаване на документи с невярно съдържание. Нито едно от тези не се наказава със затвор при положение, че няма други активни присъди и нито едно от тези не отнема правото да заема държавни постове. Тук говорим за 7 съди, които самолично отнемат конституционно право незаконно, с решение 4 за и 3 против!
43
4
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 49 преди 4 месеца
За данъчна измама не могат да го махнат от бюлетините. В 14-тата им поправка пише за какво се премахва правото на кандидат да се яви на избори. Трябва да е извършено национално предателство, опит за преврат или отнемане на права на граждани. Той не е подведен под отговорност или подсъдим за нито едно от престъпленията за които може да го премахнат от бюлетините. Линкълн е започнал гражданска война, така че Тук говорим за своеволия на съдии!
42
1
 
1
 
! Отговори
Лупи преди 4 месеца
Не е за вярване кои са двамата кандидати за президент на най-великата сила в света. Двама изкуфели дядки, които я изкарат до края на мандата я не. Тръмп е обявявал фалит поне 4 пъти, има стотици дела с негови компании и като цяло е доста спорен елемент. А Байдън очевидно не е добре физически и психически.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На каква база ??? На базата на някава поправка в Конституцията. Е, да де ама Тръмп е обвинен, а не осъден. Явно някои хора или не правят разлика, или се оптиват да търсят под вола теле. Трябва да си малограмотен, за да си помислиш, че тази смехория ще мине във Върховния Съд. И не е вярно, че е прецедент. През 1860г. Линкълн е дисквалифициран от 10 щата, и пак печели. Друг е въпросът, че после му видяха сметката. Дано това не се случи и с Тръмп. Защото натам са тръгнали..!
40
2
 
13
 
! Отговори
До Това е преди 4 месеца
Е супер значи не си осъден за нищо, но 7 членен съдебен съвет може да ти отнеме права защото МОЖЕ БИ НЯКОЙ ДЕН, НЯКОЙ, НЯКЪДЕ, МОЖЕ И ДА ТЕ СЪДИ за нещо противоконституционно. Махат го от бюлетината заради опит за преврат и държавна измяна. В САЩ и двете се наказват със смърт. Тръмп не е съден, нито има заведено дело срещу него за нито едното от двете. Как така те махат от бюлетините за престъпление, за което не си съден? Баааа тая демокрация, точно като в Конго и Нигерия! Опозицията в затвора!
39
2
 
8
 
! Отговори
Лост Анджелис преди 4 месеца
Демонократската партия знае че техния "лидер" Бах Дън е куц кон и няма шанс срещу оранжевия клоун на РепоблИканците ...... Факт е че нападките срещу Тръмп започнаха чак след като се обяви за кандидат за президент И СТОЯХА ЦЕЛИ 4 ГОДИНИ без някакво развитие. САЩ била правова и демократична страна ??????? Само див сСеляк живял цял живот на село и никога не стъпвал по далече от кошарите в родното си село може да изръси такава глупост. ЕЛАТЕ В САЩ да я видите тая еврейска ДемУкрация в действие.
38
2
 
2
 
! Отговори
doctor.no преди 4 месеца
не е справедлив тоя съд, да пуска жалба Дъмпи Тръмпи тук - zalba***armenskipop
37
8
 
9
 
! Отговори
Това е преди 4 месеца
...истинска демокрация! Всеки да си носи отговорността, от най-обикновеният гражданин,до бивш Президент! Все едно, руски съд да осъди Путин, че е пратил за пушечно месо над 300 хиляди! Медведев веднага ще му изпрати някой Сармат!
36
5
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
ЩОТО В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ Е ПО - РАЗЛИЧНО !!! НЕМА ЛИ ДА СЕ ГЪТНЕШ НАЙ-НАКРАЯ ДА НИ СПЕСТИШ БЕЗПОЛЕЗНИТЕ СИ КОМЕНТАРИ :D
35
10
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 4 месеца
Руски Тролеи обвиняват Щатите в липса на " демокрация"? Безценно ... Тука да не са ви изгладените мозъци на крепостните , Бе?
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ВЪРХОВНИЯ СЪД ЗАТОВА Е НАПРАВЕН, ЗА ДА НЕ МОЖЕ СЕЛСКИТЕ СЪДИЛИЩА ДА СИ РЕШАВАТ КАКТО СИ ИСКАТ.
33
8
 
10
 
! Отговори
Джо преди 4 месеца
Хахахах - демокрация ли? Ей това е истинския фашизъм. Евала Америка, честита ти нова гражданска война
32
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ей тия се посират от страх от Тръмп
31
10
 
30
 
! Отговори
хаха преди 4 месеца
Те само така могат да го бият, като не го допуснат до изборите. Демокрация, а???
30
18
 
9
 
! Отговори
G. I. Joe преди 4 месеца
Да се кандидатира за циркова маймунна най добре.
29
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Трумпета е опасен за Америка а също и за света като президент защото е глОпак.А в САЩ има доста глОпав народ и могат да го изберат като едното нищо. Руснаците само това чакат.
28
8
 
21
 
! Отговори
Км преди 4 месеца
Треска ги тресе демократите и се чудят как да елиминират оранжевия.