Тръмп осъден да плати 83,3 млн. долара за клевета

Той ще обжалва решението: Това е напълно смехотворно
27 яну 2024 09:29, Елка Василева
61
Тръмп осъден да плати 83,3 млн. долара за клевета
Снимка: архив, БГНЕС

Съдът нареди на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп да плати 83,3 милиона долара на писателката Елизабет Джийн Карол, обвиняваща го в изнасилване и клевета.

Съдебните заседатели определиха Тръмп да плати на ищцата обезщетение в размер на 18,3 млн. долара за нанесени репутационни щети плюс допълнителна наказателна компенсация от 65 млн. долара.

Още по темата
Деветчленното жури, състоящо се от седем мъже и две жени, се съвещаваше около три часа, преди да излезе с решението. До него се стигна след петдневен процес във федерален съд в Манхатън. Присъдената от заседателите сума, която Тръмп трябва да изплати, далеч надхвърля поискания от Карол минимум от 10 млн. долара.

Карол даде бившия Тръмп на съд, след като го обвини, че е разрушил репутацията ѝ на надежден журналист, като е отрекъл, че преди 30 години я е изнасилил.

Делото се превърна в една от темите по време на предизборната кампания на Тръмп, който се бори да си върне Белия дом на изборите през ноември. Той е фаворитът в надпреварата при републиканците за номиниране на претендента им, който да се изправи срещу сегашния президент демократ Джо Байдън на изборите в САЩ. През 2020 г. Байдън победи Тръмп.

Тръмп присъстваше на по-голямата част от заседанията по делото, но не беше в залата, за да чуе какво е постановил съдът. Той обяви в социалните мрежи, че ще обжалва решението. "Това е напълно смехотворно! Категорично не съм съгласен с двете решения и ще обжалвам целия този идващ от Байдън лов на вещици, насочен срещу мен и Републиканската партия", написа Тръмп на страницата си в социалната мрежа Truth Social.

На тръгване от залата заедно с двете си адвокатки, които я държаха под ръка, 80-годишната Карол не отговори на никакви въпроси.

През 2019 г. Карол, която беше коментатор в няколко авторитетни издания, публикува книга, в която твърдеше, че в края на 1995 или началото на 1996 г. Тръмп я изнасилил в пробната на луксозен магазин от веригата "Бъргдорф Гудман" (Bergdorf Goodman) в центъра на Ню Йорк. Същата година тя заведе иск срещу него въз основа на тези обвинения, но съдът не даде ход на делото. През 2022 г. тя отново заведе иск, в който обвини бившия президент в клевета и отричане на факта на изнасилването. Тръмп многократно е отхвърлял обвиненията и е казвал, че никога не се е срещал с Карол.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Америка ако някой ти им зъб, може да те суатне, да те наклевети и осъди по 1000 измислени обвинения, да кенсълне и т.н. А свободата на словото важи само ако това което казваш не върви срещу масовата политическата коректност. Иначе са много свободни, всеки с патлак.
29
10
 
2
 
! Отговори
До 29 преди 4 месеца
Не се опитвай да разсъждаваш, не ти се отдава.
28
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Идолите на копейките - изнасилвачи, убийци, изверги, измамници. Но няма нищо чудно, тъй като и те самите са такива. :)))
27
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И как точно съдебните заседатели са заключили, че отричане на изнасилване е клевета, след като такова не е доказано и дори съда отказва да образува дело по случая? Как това изнасилването се е превърнало във факт, при положение че единствено въпросната Карол твърди, че има такова? Абсурден, изцяло политически насочен процес - това колосален удар по демокрацията.
26
2
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 4 месеца
Мен, ако ме осъдят за такава сума, ще ги изплатя разсрочено за около 3000 години...
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ДО 6 - Как казваха американците - патейтоу пататоу...
24
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Явно номерът с вкарването в затвора няма да проработи, дайте сега да го одрусаме колко можем. Само дето, докато тая изкуфяла феминистка види и един цент от Тръмп, ще минат години в обжалвания и процедури. Докато тези 83млн. не станат 83хил. То ако беше така, всички щяха да са "оклеветени" и "изнасилени" мулти-милионери!
23
21
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Миналото му започва да го настига. Ще си плати за животите които е мачкал и хората коитоце ограбил. А и ударите са все където най го боли... по джоба! Хехехе
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дано да успее да си ги вземе!
21
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тези 3те алчни кукумявки и съдиите са за азотна маска
20
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мислите ли че Тръмп че се занимава с тая грозна жена ,само е погледнете ,той милиардер може купи 25 годишни жени поне 200 , че да има тая писателка ,между другото съм чувал че южноамериканците много мразят Тръмп и ако прокурора съдии са от тях и заседатели ето ти присъдите
19
11
 
19
 
! Отговори
Големо важно преди 4 месеца
Бълха го ухапала. Важното е че Доналд Тръмп така или иначе ще спечели изборите. Украйна ще остане без финансиране. Войната ще спре. САЩ ще установи бизнес отношения с Русия и ще излезе от НАТО. А Моньо Пасе ще остане без грантове от Козяк.
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Необразован шарлатан!
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Безсрамник!
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Само много изпечен лъжец, може да излъже едно и също, два пъти!
15
6
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 месеца
До Анонимен 9 Че като е милиардер , трябва ли да го ограбват ?
14
9
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
До 14. Не е дълбоката държава причина за съдът над Доналд Тръмп.Дълбоката държава е компютър,а не композиция от лесни за покупко-продажба хора. Компютър не може да бъде подкупен! Вината е в инфилтрираните в институциите испаноси и църнокожи,китайци и други.
13
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хора, като Тръмп и Путин нямат срам!
12
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А защо не е завела делото като е станало 95- 96г? Защото се е надявала на нещо друго.
11
9
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 4 месеца
Дълбоката държава ще направи всичко за да спре Тръмп....