Тръмп води на Байдън с 5%

48 на сто биха го избрали
3 мар 2024 20:34, Стела Стоянова
68
Тръмп води на Байдън с 5%
Снимка БГНЕС, архив

Дни преди най-голямата нощ на президентския предизборен сезон ново проучване ще предизвика тревога у Джо Байдън, който изостава от вероятния си претендент за Белия дом Доналд Тръмп.

Проучването на регистрираните гласоподаватели в цялата страна, проведено от "Ню Йорк Таймс" и Сиена Колидж, установи, че ако изборите се проведат днес, 48% биха избрали Тръмп, а 43% - Байдън. Допитването се провежда непосредствено преди "супервторника" - когато в повече от дузина американски щати се провеждат състезания за президентска номинация в упражнение, което се очаква окончателно да сложи край на предизвикателството на останалата съперничка на Тръмп от Републиканската партия Ники Хейли.

Проучването показва, че президентът Байдън се бори, въпреки многото положителни икономически показатели, да убеди обикновените американци, че неговата политика работи за тях.

Само един на всеки четирима заяви, че страната се движи в правилната посока, а повече от два пъти повече избиратели заявиха, че политиките на Байдън по-скоро са им навредили, отколкото помогнали.

Важно е да се отбележи, че проучването установи отслабване на подкрепата за Байдън сред някои обикновено надеждни избиратели на Демократическата партия, включително сред избирателите от други националности.

И докато Тръмп е обединил базата си до забележителна степен - 97 % от гласувалите за него през 2020 г. са заявили, че ще го направят отново - само 83 % от избирателите на Байдън през 2020 г. са обещали да останат с него, а цели 10 % сега подкрепят Тръмп.

Проучването на Таймс/Сиена отбелязва и драматичен спад в подкрепата за Байдън сред по-малко образованите цветнокожи избиратели от работническата класа.

Преди четири години Байдън печелеше в тази демографска група с 50%, но проучването показва, че оттогава разликата спрямо Тръмп е спаднала до едва 6%.

Проучването посочи фундаментална промяна в начина, по който избирателите, които подкрепиха г-н Байдън преди четири години, го виждат сега. За 61% той е „просто твърде стар“, за да бъде ефективен президент. Значителен дял беше още по-притеснен: 19% от гласувалите за г-н Байдън през 2020 г. и 13 процента от тези, които казаха, че ще го подкрепят през ноември, казаха, че възрастта на 81-годишния президент е проблем, който му пречи да се справи с работата. Опасенията относно възрастта на г-н Байдън засягат поколения, пол, раса и образование, подчертавайки провала на президента да разсее опасенията в собствената си партия. 73% от всички регистрирани избиратели казаха, че той е твърде стар, за да бъде ефективен, а 45% изразиха убеждение, че не може да свърши работата.

Ото Абад, 50-годишен, независим избирател в Скот, щата Луизиана, каза, че е гласувал за г-н Байдън през 2020 г., но планира да обърне подкрепата си към г-н Тръмп, ако се изправят отново. Сега той се притеснява, че г-н Байдън не е готов за втори мандат. „Ако той е бил в такава психическа форма, тогава не осъзнавах“, каза г-н Абад. „Той е остарял много. С изключение на Тръмп, всеки президент изглежда остарява много по време на президентството си. Той добави: „Тръмп, едно от малкото неща, които бих казал добри за него, е, че изглежда нищо не го притеснява. Изглежда, че е в същата умствена форма, в която беше преди 10 години, преди 12 години, преди 15 години. Той е като хлебарка.

Шърмейн Елмор, 44-годишен, собственичка на малък бизнес в Балтимор, е гласувала за г-н Байдън преди четири години. Но тя каза, че е направила повече пари при г-н Тръмп, обвинявайки инфлацията и цените на газа за загубите си по време на администрацията на Байдън. Тя планира да гласува за г-н Тръмп тази есен.

Проучването сред 980 регистрирани гласоподаватели е с грешка на извадката от плюс или минус 3,5 пункта, пише БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: ТръмпбайдънБГНЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 58 - Байдън има старческа деменция и цял живот, малко или много, се занимавал с кампании, войни и прочие, така че е натрупал и много стрес, което още повече го кара да оглупява ... Но на Харис какво Й е извинението, че е по-глупава и от него, не зная ...
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той и предния път водеше уж, ама ... пусти му пощенски кутии. Видиш ли "демократите гласуват по пощата" ... После където не провериха, там не намериха нарушения, но съдътказа, че 'били малки и незначителни' ...
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом признават, че води с 5, значи са най-малко 15 процента.
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демократите си вкараха автогол с повторната му номинация. Много хора очакваха вице-то да поеме управлението след "неочаквано" оттегляне на мумията поради здравословни причини. Така щеше да му при пишат саможертва в името на Америка и да лансират ново лице.
57
0
 
7
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Всъщност сблъсъкът не е Тръмп-Байдън, а Тръмп-Сорос! Байдън е нищожество, кукла на конци, която е налагана упорито за легитимен ръководител на САЩ и западния свят. Което е доста унизително за същия този западен свят. Президентските избори в САЩ са вододел който определя съдбата не само на Америка. Ако Сорос бъде отстранен от властта, това ще означава и край на войната му за световно господство, пълен крах.Ако случайно победи, то войната му продължава, с всички рискове за оцеляването на Запада.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целия свят знае ,че Байдън го избраха южно африканските в сащ ,и прокурори и съдии които го съдят постоянно са от тях
55
10
 
2
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 1 месец
Заглавие да видиш. Тръмп водил на Байдън. Какво му води? Прос(т)итутка? В историята на прогниваща от ***-@-стия Америка не е имало резил като Байдън. Цял свят им се подиграва, а в дебелите книги този цирк ще бъде отбелязан :D Това е най-пропадналата, деморализирана, жадна за кръв и власт страна, която след 2 или 3 години ще бъде в исторически финансов колапс.
54
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ги разбирам и все повече не ги разбирам американците.Те които са еталон за прагматичност и иноватовност да сложат начело на най-великата държава склеротизирал вдетинен изфирясъл дъртак.Без значение как се казва Байдън или Тръмп.И на двамата времето е минало преди 20-30 години.Тогава може да са били хищници,прагматични работохолици но сега са двама уморени дементни чешещи егото си старчока често ставащи за смях.Изборът на САЩ за президент трябва да се промени и такива кандидати да няма.
53
4
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 месец
Деменцията ще навакса.
52
2
 
4
 
! Отговори
американеца преди 1 месец
кои са тез така наречени американци които искат да гласуват за Байдън ,или техните социолози са като наште ,който плаща най-добр е и държи медиите там е подкрепата.Той сегашния не е е в кондиция и е на пределна възраст а управлява ядрена страна
51
1
 
5
 
! Отговори
Тц преди 1 месец
Да, но дори и да загуби на Джо винаги могат да му кажат, че е спечелил. Да пеодължат да го интервюират отвреме-навреме и въобще няма да разбере, че вече не е президент. УИН-уин ситуация.
50
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 31 "Може да се види кой как е гласувал за Байдън и Тръмп - хора с висше образование 55-45 за Байдън." - в статията ясно си пише за неграмотните бедни и бездомни - електората на бай дън ПП. Е, и няколко либерала тип Хилъри, но тях ги броим при рептилите, не при хората
49
1
 
8
 
! Отговори
Американ преди 1 месец
"драматичен спад в подкрепата за Байдън сред по-малко образованите цветнокожи избиратели от работническата класа." -- и тия не са толкова глупави че да не видят за 4 години кой ги лъже и използва в тяхна вреда.
48
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В САЩ изборната система е такава, че общия процент от избирателите няма значение, тъй като изборите се решават в няколко ключови щата... Тръмп умее да мобилизира вот срещу себе си, така че ако се повтори 2020г. и в ключовите щати излязат масово да гласуват, то победата пак ще е за Байдън! И през 2020г. даваха Тръмп фаворит, а видяхме какво стана
47
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само с 5 процента... Анархо-либералите пак лъготят. Поне 3 пъти отгоре е.
46
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Успех, Тръмп. Спри парите за войни и ни върни нормалния, спокоен живот, който имахме преди военнолюбците да се навъдят.
45
5
 
16
 
! Отговори
Муахаха преди 1 месец
Има ли някой който да вярва на тази Новина, всъщност ако е вярно, то вече около 45% от Американците явно са с Алцхаймер като Лидера си Джо!
44
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
бай Алцхаймер, Тръмп ще спре войната.
43
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп и ще е следващия президент на Америка, ако ще и Украйна да падне.
42
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп ще покаже какво прави Америка велика. Байдън е изкуфяло старче, обкръжението му си прави каквото си иска. Напълно безотговорно и безнаказано.