"Супервторникът" – доминация на 77-годишния Тръмп и 81-годишния Байдън

Очертава се историческо повторение на сблъсъка между тях
6 мар 2024 08:27, Елка Василева
33
"Супервторникът" – доминация на 77-годишния Тръмп и 81-годишния Байдън
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън и бившият президент Доналд Тръмп постигнаха победи на първичните избори в така наречения супервторник в редица щати, проправяйки пътя за историческо повторение на сблъсъка между тях от предишните избори, предаде Ройтерс.

Още по темата
Тръмп спечели гласовете на републиканците в повече от десет щата - включително в Калифорния и Тексас и се справи с предизвикателството от страна на бившата представителка на САЩ в ООН Ники Хейли, която бе единственият останал негов съперник за номинацията на републиканците. След днешните резултати Хейли вече няма реален шанс да спечели номинацията, посочва Ройтерс.

След убедителното си представяне в 15 щата в "супервторника" Тръмп почти си е осигурил третата си поредна президентска номинация, въпреки че е изправен пред множество криминални обвинения.

Тръмп и Байдън насочиха вниманието си един към друг, когато резултатите станаха ясни. В победната си реч, произнесена в Мар а Лаго във Флорида, Тръмп нападна имиграционната политика на Байдън и го нарече "най-лошия президент" в историята. "Пети ноември ще остане в историята като най-важния ден в историята на нашата страна", каза още Тръмп.

В свое изявление Байдън отново представи Тръмп като заплаха за американската демокрация. "Резултатите от тази вечер оставят на американския народ ясен избор: ще продължим ли да вървим напред или ще позволим на Доналд Тръмп да ни повлече назад към хаоса, разделението и тъмнината, които белязаха неговия мандат", заяви американският президент.

Беше очаквано, че Байдън лесно ще спечели първичните избори на демократите, въпреки че активисти, които се противопоставят на силната му подкрепа за Израел, призоваха американците мюсюлмани и прогресивните хора да подадат протестни гласове, като гласуват с "Не подкрепям никого" в Минесота, както направиха преди това в Мичиган.

Прогнозите са, че Байдън ще спечели Минесота, но делът на бюлетините "не подкрепям никого" е достигнал 20,4% при преброени около половината от очакваните гласове. Президентът спечели в 14 други щата, включително гласуването по пощата в Айова, което приключи вчера. Той претърпя и едно поражение - в американската територия Американска Самоа, където предприемачът Джейсън Палмър спечели с 51 гласа срещу 40 за Байдън.

Поредната надпревара между 77-годишния Тръмп и 81-годишния Байдън изглежда е желана от малко американци, посочва Ройтерс. Проучванията на общественото мнение показват, че и Байдън, и Тръмп имат нисък рейтинг на одобрение сред избирателите.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
две карикатури се натискат да ръководят света и да печелят от смъртта никои неговори за мир а само за оръжие убии-ци по генезис
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В последния век два пъти са фалшифицирани изборите в САЩ. 2000година с фалшификации е избран човекът с изключително нисък коефициент на интелигентност Буш-син, който разпали войната в Ирак и създаде предпоставката за Алкайда. Вторият път са фалшифицираните избори, с които избраха сенилния Байдън, който създаде предпоставката за войната в Украйна помпа ли помпа с оръжия. Сега с фалшификации ще бъде избрана кандидатката на военно-промишления комплекс Ники Хейли. Следва ли армагедон?
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бай Дън дали е разбрал че е супер вторник!? Да не се е изгубил в Розовата градина!? Трагично е, че такъв човек може отново да е президент.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер, гига, хипер - тези са яко изперкали. Голем праз, че имало предварителни избори. А хипернеделя няма ли да обявят? Байдън се иза_кал за пръв път от два месеца! Изкукакла работа. Мегаломани комплексирани!
17
0
 
0
 
! Отговори
ДенкУ Вашингт0нски преди 1 месец
си Плюююеее на Пеетитеее веднага след Разбиващата Победа на Тръмп - Случайности - няма!
16
1
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 месец
Надпреварват се, кой пръв да си пикае в крачолите, вместо да си разхождат кучетата и да ходят за риба
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И аз ще гласувам с не подкрепям никого на следващите избори. Не чух български политик да го е грижа за геноцида в Газа. Само как да разделят държавата мислят. А Делян Пеевски даже даде безусловната си подкрепа за Израел. Наистина всички много подценяват избирателите си.
14
1
 
0
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 месец
Либеракис, Добър Ден! Как сме днес ? Аз съм много добре, пия кафенце с кола, в отлично здраве съм и се кефя на новините. Вие как сте ?
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
напишете че вчера още един американски танк изгоря на фронта
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърдити старчета.
11
1
 
6
 
! Отговори
Руснак путинист преди 1 месец
НАЙ-ДОБРЕ Е ТРЪМП ЗА ЗАГУБИ , ЗАЩОТО ТАКА КАЗА САМОЗВАНИЯ НИ ПРЕЗИДЕНТ.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В САЩ изборите ще са между луд и деградирал. Същото като в България , избираме между 3 мафиотски кръга, а се оказва, че той бил общ.
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Старостта ще погуби ФАЩ.Кой луд ще гласува за Бай Дрън?Вместо него направо да слагат една картонена фигура и да не се занимават повече.И без това вече не отговаря на въпрос на журналистите,за да не се издъни.Лошото е,че Тръмп нещо спря с приказките за мир...кръвожадните са започнали да му влияят.
8
5
 
8
 
! Отговори
д-р Хаус преди 1 месец
Явно изборът в САЩ ще е между един леко луd и един напълно изкукуригал човек
7
0
 
10
 
! Отговори
Шебек преди 1 месец
Май и БТА вече са в групата на мисирките..... "И Байдън и Тръмп имат нисък рейтинг".....
6
12
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
А ДАНО Е ПОВТОРЕНИЕ НА ЗАГУБАТА НА ТРЪМП :D
5
0
 
21
 
! Отговори
дилема преди 1 месец
Старите знаят, но са дядки, а младите са жизнени, но не знаят нищо.Бъдещето на САЩ е доста тревожно.В ЕС е още по- зле.Ислямизацията е тотална тук и минава през левичарски идеологии и зелени сделки.
4
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ники Хейли ще е следващият президент на САЩ! Тя се подиграва с дядковците и има право. Военно-пронишленият комплекс на САЩ е на нейна страна.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Старците ша са изтрепат бе
2
6
 
6
 
! Отговори
тоти преди 1 месец
ТИЯ СА ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ.....НЯКВИ ДЪРТИ СМРЪДЛЕЦИ СЕ ИЗЕВЯВАТ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ДА БЛЕНУВАТ РОЗОВИ СЪНИЩА ЗА ПРОВАЛЕНАТА ДЪРЖАВА,КАДЕТО МАЙ НИКОЙ НОРМАЛЕН НЕ ИСКА ДА ЗАСТАНЕ НА ЧЕЛО.......ЖАЛКО ЗА АМЕРИКА!!