Байдън се готви за историческа годишна реч преди изборите

С нея трябва да убеди скептиците, че е в състояние да победи Тръмп
7 мар 2024 09:46, Стела Стоянова
27
Байдън се готви за историческа годишна реч преди изборите
Снимка БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред един от най-критичните моменти в политическата си кариера. Той ще произнесе реч за състоянието на Съюза, с която трябва да убеди скептичните избиратели, че е в състояние да победи Доналд Тръмп на изборите през ноември.

През повечето години годишното обръщение към Конгреса е до голяма степен церемониално, но през 2024 г. залогът е огромен, тъй като демократът Байдън се опитва да преодолее нарастващите съмнения относно възрастта си, икономиката на САЩ и войните в Газа и Украйна.

Милиони американци също ще се включат в праймтайма, за да видят не само какво ще каже най-възрастният президент в историята на САЩ, но и как ще го каже. 77-годишният републиканец Тръмп непрекъснато се подиграва със здравето и умствената острота на Байдън.

Очаква се речта да изтъкне постиженията в областта на инфраструктурата, цените на лекарствата и студентските дългове, като по-рано Байдън заяви, че за три години е направил "повече, отколкото повечето президенти за осем".

"Вие ме наехте да свърша работата, да изградя икономика, която работи за работещите хора, и да направя живота на семействата по-добър", написа Байдън в X. "Ще ви информирам за нашия напредък и ще очертая пътя напред", добави той.

Тръмп и Байдън гарантираха повторението на изборите през 2020 г. с категоричните си победи в първичните избори "Супер вторник" тази седмица, но това е реванш, който според социологическите проучвания много американски избиратели всъщност не искат.

Байдън смята да представи изборите като екзистенциален сблъсък, като предупреди, че демокрацията в САЩ и световният им авторитет ще бъдат изложени на риск, ако Тръмп направи сензационно завръщане в Белия дом.

Засегнат от скандали и изправен пред множество криминални обвинения - включително за опит да отмени загубата си преди четири години - Тръмп отново изглежда не се подчинява на законите на политическата гравитация благодарение на подкрепата си от белите избиратели от работническата класа.

Но макар Байдън да изостава от Тръмп в последните проучвания, той се надява, че речта му за състоянието на съюза ще напомни на американците защо са гласували за него преди четири години и защо трябва да му дадат втори мандат.

В продължение на три дни през уикенда Байдън се е трудил с помощници в Кемп Дейвид, за да подготви речта, и планира да "продължи да я доуточнява" и днес, заяви прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Байдън вече е добре подготвен за повторение на миналогодишното освиркване от страна на твърдолинейните съюзници на Тръмп по време на речта му "За състоянието на съюза", добавиха от Белия дом - но това не е единственият риск.

Наблюдателите ще бъдат нащрек и за признаци на слабост, след като през последните години Байдън претърпя поредица от спъвания и словесни подхлъзвания.

"Всеки президент, независимо дали Байдън или не, се спъва по някакъв начин, не непременно физически, а в думите си, което често може да окаже влияние върху това, което президентът казва", каза пред АФП Сарада Пери, бивш автор на речите на Барак Обама.

Байдън заяви, че ключовите въпроси в речта му включват и репродуктивните права, които демократите разглеждат като основен фактор за спечелване на гласове срещу републиканците.

Светът също ще наблюдава, тъй като войните в Газа и Украйна означават, че залогът на изборите на 5 ноември едва ли може да бъде по-голям.

Очаква се Байдън да призове републиканците да сложат край на политическата парализа във Вашингтон, която блокира жизненоважната помощ за борбата на Украйна срещу бруталната инвазия на Русия.

Президентът на САЩ покани украинската първа дама Олена Зеленска и вдовицата на руския опозиционен лидер Алексей Навални да бъдат негови гости в Капитолия за речта, но и двете не успяха да присъстват, съобщиха от Белия дом.

Тръмп също така настояваше съюзниците си в Конгреса да блокират парите за овладяване на мигрантската криза на границата с Мексико и военната помощ за войната на Израел срещу Хамас, като заяви, че те не трябва да дават на Байдън победа в година на избори. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Стоян Стелий : преди 1 месец
А той знае ли?
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БайДжо щял да произнесе реч за състоянието на Съюза. На кой съюз? На ЕС ли? Или на съюза Рамщайн?
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Oooo
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма значение какво ще чете мумифицираният. Да излезе на дебат с Тръмп, а ?
21
0
 
6
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
С историческа реч-колко са поскъпнали чипсите!
20
0
 
9
 
! Отговори
ФАЩ ке падне преди 1 месец
Как се готви? С хапчета срещу дименция?
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Lizno pampersa li ste govori toi da vseme da uzi ot sega rezta
18
0
 
6
 
! Отговори
бай Бай преди 1 месец
да де, ама колкото и да се 'готви', вече я е забравил отвсякъде....Ама за какво ставаше дума???- А, за речта май, като че ли, евентуално може би все пак или не все още, да речем за какво, ама надали?
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Готви се със селеногин и гинкоприм.
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да внимава с кой ще се ръкува след речта - с Кол ли, с Митеран ли, с Навални ли...
15
0
 
15
 
! Отговори
Хъ хъ хъъъ! преди 1 месец
Намерете му някой медиум, да не започне пак да си говори с духове, че ще стане за кашмер! А! И стълбите обезопасете - като пада на меко да е!
14
1
 
15
 
! Отговори
Деди преди 1 месец
Грешкааааа!!! Трябва да убеди привържениците си, че е наред с главата и акъла си! Едва ли ще "убеждава" избирателите, че може да победи Тръмпи - невъзможното не изисква убеждаване, просто е неизбежно!
13
19
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
БАЙДЪН Е ФИНАНСОВ ПРОСПЕРИТЕТ ЗА ФАЩ! ПРИ ТРЪМП БЕШЕ МИЗЕРИЯ ЗА ФАЩ!
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А знае ли коя година е?
11
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
сменете му памперса ,заведете го до микрофона,за да не се загуби и се молете да не обърка Черно Море с Червено Море докато бомбардира хутите.
10
0
 
28
 
! Отговори
777 преди 1 месец
горкия дядка не знае на кой свят е, ПАЗИ БОЖЕ!
9
0
 
28
 
! Отговори
dr.Haus преди 1 месец
Какво толкова ще каже, което не е казвал досега? Като счупен грамофон е - Украйна пари, Украйна пари, Путин лош, Путин лош...
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едва ли знае, че се готви да чете реч. По-скоро се готви за поредното посещение на санитарния възел във връзка с де-фекация
7
6
 
0
 
! Отговори
до 1 преди 1 месец
Кое гори какъв бунт ти добре ли си да те не е хванал Х.
6
0
 
18
 
! Отговори
Смях преди 1 месец
Само да не се загуби на подиума .