Предизвикателство: САЩ може да забрани Tiktok

Зконодателите дадоха 352 гласа за
13 мар 2024 23:00, Стела Стоянова
27
Предизвикателство: САЩ може да забрани Tiktok
Снимка БГНЕС, архив

Камарата на представителите на САЩ одобри с огромно мнозинство законопроект, който принуждава Tiktok да се отдели от китайския си собственик или да бъде забранен в САЩ.

Законодателите гласуваха с 352 гласа "за" и 65 "против" предложения закон в рядко срещан момент на двупартийно единство, съобщи CNN.

Решението ще бъде сериозна пречка за приложението за споделяне на видеоклипове, което рязко увеличи популярността си по целия свят, като същевременно предизвика нервност заради китайската си собственост и потенциалното подчинение на комунистическата партия в Пекин.

Съдбата на законопроекта е несигурна в Сената, където някои ключови фигури се опасяват от предприемането на толкова драстичен ход срещу приложение, което има 170 милиона потребители в САЩ.

Президентът Джо Байдън ще подпише законопроекта, известен официално като "Закон за защита на американците от приложения, контролирани от чуждестранни противници", ако той попадне на бюрото му, заявиха от Белия дом.

Мярката, която набра скорост едва през последните няколко дни, изисква компанията майка на TikTok ByteDance да продаде приложението в рамките на 180 дни или то да бъде изключено от магазините за приложения на Apple и Google в САЩ.

Тя също така дава право на президента да определя други приложения като заплаха за националната сигурност, ако са под контрола на държава, смятана за противник на САЩ.

Главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Зи Чу е във Вашингтон и се опитва да събере подкрепа, за да спре законопроекта.

TikTok отново стана мишена за американските политици

"Това законодателство, което се прокарва с безпрецедентна скорост, без дори да се ползва от възможността за публично изслушване, поражда сериозни конституционни опасения", пише Майкъл Бекерман, вицепрезидент на TikTok за обществената политика.

TikTok категорично отрича всякакви връзки с китайското правителство и е преструктурирала компанията така, че данните на американските потребители да останат в страната, твърдят нейни служители.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: САЩTik Tok
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Стоян Стелий преди 1 месец
Демокрация,сър!
22
1
 
0
 
! Отговори
QRS преди 1 месец
До 13 АнонименПричината за искане за забрана е не толкова самото приложение като съдържание, а това че има съмнения за шпионаж - т.е. на задан фон приложението тайно събира и изпраща данни, докато потребителят скролира клипчета и т.н.Няма нищо общо със забраната на социални мрежи заради тяхното съдържание или за това да се наложи информационно затъмнение, което да подкрепя един или друг тоталитарен режим.
21
0
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Американска демокрация и пазарна икономика в действие.
20
0
 
8
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Аз веднага ще си махна тиктока от телефона, после за по сигурно ще си изхвърля телефона, зарядното, кутията на телефона. Накрая за да съм спокоен, изключвам и бушоните ! Много е опасен тоз тикток !
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наистина предизвикателство. Та нали самият байДжо ползва TikTok за предизборната си кампания.
18
1
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Голяма победа за демокрацията, хаха. Сега разбрахте ли какво е определението за демокрация в САЩ и защо толкова години са имали роби, когато ние, българите, сме били само под "Османско владичество и съвместно съжителство"? Великата демокрация, на която подражаваме-с две вечно партии=- БКП и БЗНС. Това е САЩ.
17
1
 
8
 
! Отговори
Oт HПO-тo преди 1 месец
Бъpзo ga npoявим инициaтивнocт и aтлaнтичecka вяpнocт и ga rи изnpeвapим?
16
0
 
13
 
! Отговори
Селянин преди 1 месец
ХАХАХА американците се прецакаха яко. Приветствам всяко решение забиващо нож в гърба на Глобализма, а това е точно такова. Разказват розови историйки за конкуренция и глобални пазари, но когато на пазара се появи една само глобална сила която не е тяхна - под нож! И това е правилно, но офисния планктон папагалски вярваше в "свободния пазар" на ви сега свободен пазар *** соросята
15
1
 
12
 
! Отговори
българина преди 1 месец
гугъл кога ще се отдели от цру? и юдейските собственици
14
1
 
12
 
! Отговори
долу сащ преди 1 месец
фейса кога ще се отдели от цру?
13
4
 
6
 
! Отговори
Хакер преди 1 месец
Много ясно. Китай контролира въпросната мрежа и логично има данните на потребителите. А оттук до манипулациите има само една стъпка. Така-щото клипчетата не са в полезрението на разузнаването, а нещо съвсем друго.
12
1
 
10
 
! Отговори
Do 10 преди 1 месец
Много си надценил Байден, той и по 5 мин. не помни.
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същото трябва да се направи у нас с Фейсбук, Инстаграм и всякаква полираща мозъците на децата социална гнyc.
10
1
 
9
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Тик ток,пълна глупост,*** и безмислени клипове,и няквси си кълчещи се момиченца като наште чалгадгийки,с една дума за забрана си е.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не че ми дреме, тъй като избягвам социалните нужници, но не разбрах с какво приложението застрашава националната сигурност на САЩ? Само допреди няколко години американците сочеха с пръст диктаторските режими, които блокираха достъпа до социални платформи, а сега псевдо-демократите правят същото.
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
О неее. Дебелите няма да могат да гледат повече клипчета на украинки, които туъркват на гробовете на мъжете си и седмица по-късно правят нов тиц-тоц като туъркват пред африканец в Германия.
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дай, Боже и в България!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 7. Я кажи какво се следи ?
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е много ясно. Те китайците ги следят през тая мрежа. В Китай как забраниха американските социални мрежи.
4
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Почина комунистът патриарх Неофит, агент Симеонов от ДС! Съсипал много семейства и животи! Бог да му прости незаличимите грехове!