Буря с градушка колкото топка за голф връхлетя Канзас и Мисури

Метеоролозите призоваха жителите да стоят на закрито
14 мар 2024 13:31, Елка Василева
7
Буря с градушка колкото топка за голф връхлетя Канзас и Мисури
Снимка: архив, БГНЕС

Огромни ледени късове се изсипаха снощи над части от американските щати Канзас и Мисури, поради което беше спряно движението по междущатска магистрала 70, а метеоролозите призоваха жителите да стоят на закрито, предаде Асошиейтес прес.

По непотвърдена медийна информация в района на Алта Виста, Канзас, вчера е преминало най-малко едно торнадо. От Националната метеорологична служба в Топека съобщиха, че през нощта до 6 ч. тази сутрин в северната част на Канзас се очакват градушка с големина около 0,6 см и пориви на вятъра до 96 км/ч.

В описанията на градушката размерът на ледените късове варира - от големината на топки за голф и ябълки до топки за бейзбол.

"Когато градушката е с размерите на топка за тенис, бейзболна топка или, не дай си боже, толка за софтбол, тя може да нанесе огромни щети, а ако ви удари по главата, това може да бъде смъртоносно", каза Алекс Сосновски, старши метеоролог в AccuWeather.

Късно снощи синоптиците издадоха предупреждения за торнадо в районите около Топека и на север, а и за силни гръмотевични бури североизточно от град Канзас в Мисури.

Националната метеорологична служба предупреди в социалната мрежа "Екс" хората в тези райони да стоят на закрито и да не са близо до прозорците. Метеорологичната служба съобщи, че преди това бурята е предизвикала "градушка с размерите на топка за софтбол", т.е. парчета лед с диаметър близо 9 см.

Въпреки че заплахата от градушка днес е по-малка, метеоролозите заявиха, че все още са възможни проливни дъждове и силни ветрове от североизточен Тексас до централната част на Мисури.

Най-голямата заплаха в петък е за проливни дъждове по линията от централна Луизиана до централен Арканзас, каза Сосновски.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Там може, много грехове имат.
4
1
 
0
 
! Отговори
Путин преди 1 месец
Е!
3
0
 
3
 
! Отговори
Е и преди 1 месец
Много ни е зор!
2
2
 
2
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 1 месец
Путин е виновен!
1
4
 
11
 
! Отговори
аа преди 1 месец
другия път дай боже по три. Три пъти по-големи, три пъти по дълго да вали