Тръмп подкрепя забрана на абортите след определени седмици, ама не знае колко

Скоро щял да публикува предложение
18 мар 2024 20:15, Стела Стоянова
34
Тръмп подкрепя забрана на абортите след определени седмици, ама не знае колко
Снимка БГНЕС, архив

Доналд Тръмп заяви на 17 март, че подкрепя национална забрана на абортите след определен брой седмици, с изключения - но не потвърди колко седмици, оставяйки позицията му по основния въпрос на изборите в САЩ неясна.

Бившият президент заяви, че "скоро" ще публикува предложение за броя на седмиците, след които трябва да се въведе забрана, докато говореше пред "Fox News Sunday" дни след като стана предполагаем кандидат на републиканците за надпреварата за Белия дом през ноември.

Тръмп беше попитан за статия на "Ню Йорк Таймс" през февруари, в която се казва, че той е заявил пред съветници, че харесва идеята за национална забрана на абортите в 16-седмичен срок - с изключения при изнасилване, кръвосмешение или здравословно състояние на майката - но се колебае да я разгледа публично, за да не отчужди социално консервативните си поддръжници.

Пред Фокс той не уточни в кой момент от бременността според него абортите трябва да бъдат забранени, като заяви, че "след няколко седмици ще изляза с препоръка".

"Мисля, че препоръката ще бъде приета", каза Тръмп и добави, че се гордее с това, че трите му номинации за Върховния съд са променили баланса на съда вдясно, позволявайки му през 2022 г. да сложи край на федерално гарантираните права на аборт.

Шокиращото решение на Върховния съд остави на щатите да създават свои собствени закони за абортите. Някои от тях въведоха почти пълни забрани; други, като Мериленд, приеха закони за закрепване на правата на аборт. Много консерватори се надяват, че една национална забрана би могла да отмени закони, подобни на този в Мериленд.

Байдън и демократите се обявяват твърдо за този въпрос - редовно изтъкват, че според социологическите проучвания повечето американци са против федерална забрана - а Тръмп посочи на 17 март, че е наясно с политическите рискове.

"Мисля, че трябва да има три изключения", каза той.

Той отбеляза, че на междинните избори през 2022 г. в щата Пенсилвания, където екзитполовете показаха, че абортът е водещ въпрос, републиканският кандидат за губернатор, който категорично се противопоставяше на правото на аборт, беше победен.

Загубите на републиканците в други избори извън годината, дори в обикновено консервативни щати като Канзас, са били свързани с въпроса за абортите.

Тръмп отбеляза, че забрани за аборт след определен брой седмици съществуват и другаде, по-специално във Франция и други европейски страни.

Неговият бивш вицепрезидент Майк Пенс заяви на 17 март, че според него Тръмп е сгрешил, като не е заел по-твърда позиция срещу абортите по време на президентската кампания през 2020 г.

Пенс, евангелски християнин, който в петък заяви, че няма да подкрепи бившия си шеф, заяви пред CBS, че би искал да види републиканския кандидат да подкрепи забрана за аборт след 15-та седмица от бременността./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: абортиДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Йо преди 1 месец
До анонимния под мен. Моя приятелка се разведе и получаваше 200 лв издържка. Общо взето задръж си 200те лева и не взимай отношение. Или пък се бръкни на дълбоко за сурогатна майка, никой не ти е длъжен, ако не иска.
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ели, докато жените са в състояние да искат издръжка за общите деца, аз съм за забрана на абортитие. Както и всеки нормален мъж трябва да бъде. Ако един мъж няма избор да бъде или не баща, една жена също не бива да има избор да бъде или не майка. Това е РАВЕНСТВО МЕЖДУ ПОЛОВЕТЕ, за което толкова много се борите.
24
2
 
2
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Глупости,така или иначе аборти не се правят законно след 3-4 месец,разрешени или неразрешени.Просто тогава има риск за живота или последвало безплодие.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Веднъж като се закрепи ембрионът си става потенциален човек, но това е негарантирани, винаги Може да му се случи случка примерно майката да падне по стълбите или да изпие прекалено много газирани напитки някъде след пета седмица.
22
0
 
3
 
! Отговори
екзитполовете преди 1 месец
екзитполовете - браво за нескопосания превод!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тръмп е велик!
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цезар си е падал по нежни момченца, Капитолия е изграден по римски образец, не знам еб ача на порно звезди защо се прави на самарянин, мейби да спечели реднеците :)))
19
2
 
13
 
! Отговори
Мъка преди 1 месец
Байдън също имал мнение за абортите , но го забравил .
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонимеНА във вашите войни организирани от Байдън колко хора загинаха до момента?
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само абортите трябва да се забранят, а и всякаква хомосексуална пропаганда. Да се носи наказателна отговорност от тези, които твърдят, че хомосексуализма е нещо нормално!
16
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин редовно гълта cпepмaтa на Медведев
15
9
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ЗА ТРЪМП НЕЩАТА СА НА ЖИВОТ И С-МЪРТ!!! ИЗГУБИ ЛИ ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ВЛИЗА В ЗАТВОРА АКО СТИГНЕ ДО НЕГО ЖИВ! СЪЩОТО ВАЖИ И ЗА САМОЗВАНИЯ ПУТИН АКО ИЗГУБИ ИЗБОРИТЕ!
14
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може пък Тръмп да е последния американски президент и първия американски император.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ще нещо, но на 6-ти никой не е умрял. :-) Били загинали хора. хахах, вие умнокрасивите живеете в съвсем измислен свят.
12
13
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ТРЪМП ТРЯБВАШЕ ВЕЧЕ ДА Е В ЗАТВОРА ЗА ПОДСТРЕКАВАНЕ НА БУНТ ОТ КОЕТО ЗАГИНАХА И ХОРА! ТРЪМП Е НЕДОСТОЕН ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 10, ами той го направи. Назначи конституционни съдии, които върнаха въпросътза решаване от щатите поотделно
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От кой момент детето, преди да се роди, престава да е собственост на майката и става държавна собственост, никой не казва.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ко, то и тук е така. Какъв е проблема, освен че по принцип трябва да са забранени освен по медицински причини!
8
4
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
АБОРТА Е УБИЙСТВО! НО ТОЙ БЕШЕ ВЕДНЪЖ ПРЕЗИДЕНТ ДА ГО Е НАПРАВИЛ ДОКАТО БЕШЕ!!! СЕГА Е САМО ПОПУЛИЗЪМ!
7
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
И г-н Борисов ли е там?