Десет етнически гърци убити край Мариупол

Гръцките политици единодушно осъдиха руските удари
27 фев 2022 14:45, Елка Василева
64
 Десет етнически гърци убити край Мариупол
Снимка: архив, БГНЕС

Още десет етнически гърци са били убити при продължаващата руска инвазия в Украйна в събота през нощта, съобщава  вестник "Катимерини". Според информацията те са били убити по време на руски въздушни удари в град Мариупол, в южната част на Украйна.

Още по темата
Гръцките политици единодушно осъдиха руските удари в събота през нощта.

"10 невинни цивилни от гръцки произход убити днес от руски въздушни удари до Мариупол. Спрете веднага бомбардирането", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в послание в социалните мрежи.

"Още невинни хора убити в Украйна. Най-дълбоки съболезнования на семействата на нашите сънародници, които бяха убити. Руската инвазия трябва да бъде прекратена незабавно. Ние трябва да се върнем на пътя на дипломацията", заяви лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас.

Президентът на Франция също реагира. "Не само народът на Украйна скърби днес заради войната, предизвикана от Русия, но всички хора в Европа. Днес с тъга мислим за Гърция, която несправедливо загуби десет членове на своята общност, които живееха в украинския град Мариупол, заяви френският президент Еманюел Макрон.

Има и шест други жертви сред гръцката общност в Украйна, сред които четири в село Бухас в региона на Донецк и двама в Сартана в покрайнините на Мариупол, посочва " Катимерини".

Министерството на външните работи на Гърция привика вчера руския представител в Атина и заяви, че нееднозначно  осъжда бомбардирането на цивилни в Сартана, град край Мариупол, което доведе до смъртта на двама етнически гърци и раняването на шестима други, сред които и дете. Генералният секретар на гръцкото външно министерство  Темистоклис Демирис протестира остро по телефона пред руския посланик в Атина Андрей Маслов, заяви министерството.  
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърци има на всякъде.
28
5
 
4
 
! Отговори
Румен преди 2 години
До22. Какво лъжеш. АЕЦ Козлодуй винаги е работел за износ. Защото горивото е СССР и руско. Така беше по Живково време така бе до 2021 г.Само малки % е за България. От 2021 г. се преговаря с западни фирми за гориво и преустройство на реакторите. И с Козлодуй и без Козлодуй разчитам на свойте
27
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега Путин ще забрани на руснаците да ходят на море в Гърция.хахаха но никой няма да го слуша.
26
12
 
12
 
! Отговори
СТАР ЕФРЕИТОР преди 2 години
МАРИОПОЛ ЕДНО ОТ СВЪРТАЛИЩАТА НА БАНДЕРИТЕ П;МИСЛЕТЕ КОИ ИМА ИНТЕРЕС
25
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви гърци в Украйна, тия са препили с ципуро! Тия са като македонците, сигурно са ходили и на Луната!
24
11
 
14
 
! Отговори
Пак преди 2 години
Фейк нюз....
23
3
 
10
 
! Отговори
Току що преди 2 години
Отече Гърция като опция за почивка за руските туристи и без рос незнам си кво да им казва
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Десетима се казва, това не са предмети.
21
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече и в Гърция мразят Путин - живял съм там, гръцкия народ като цяло е доста проруски настроен.. По-точно БЕШЕ проруски настроен, до 24 февруари... В момента като гледам коментарите из Фейсбук - освен че се страхуват от руснаците, но и ги мразят от дъното на душата си
20
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се запасяваме ,а излизаме на протест докато не отменят забраната за Русия,защото ние нямаме намерение да допускаме война на наша територия,което само чакат американците.
19
4
 
7
 
! Отговори
Дар от БОГ ТАНГРА преди 2 години
Истинската съдба на човечеството е да има истински, а не изкуствен рай !Любовта, парите, здравето и като цяло всичко е важно, за постигането на истински и световен рай !Нека да правим любов, а не война!
18
16
 
13
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Укрофашагите ползват тактиката на хитлеристите - отстъпвайки разрушават и палят всичко след себе си!
17
25
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Запасявайте се с горива, въглища, пелети, дърва, батерии, кибрит, свещи, фенерчета и всякакви подобни неща. България я чакат катастрофални последствия заради мaлоумника от Канада. Има вероятност и АЕЦ козлодуй да спре работа заради изчaдията в парламента и МС. Такава и3мет не е управлявала държавата никога в цялата си история.
16
13
 
10
 
! Отговори
SS преди 2 години
да де, ама май или като че ли не се сещат, че това, което урките представят като "руски въздушни удари", източник е всъщност укро-вермахта...
15
24
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На майкя си вълната ли търсят там тези. Нямат ли си държава или са бездържавници. На война като на война тези да не би да са си мислели че с баница ще ги гостят. Мицотакис да благодари на оня фашиста за това че убиха негови съграждани. Защото Русия предложи два пъти преговори за спиране на кръвопролитията но никой не я чу.
14
2
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 2 години
не бердичев, а бердянск
13
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГЪРЦИЯ ВЧЕРА ОБЯВИ ПЪЛНА ПОДКРЕПА ЗА УКРАЙНА,МАКАР ЧЕ НЕ ЗАТВОРИ НЕБЕТО КАТО НАС.НО НЕ Е УЧУДВАЩО.ГОТВЕТЕ И СЕ НАС ДА НИ ИЗБИВАТ КАТО ПИЛЦИ
12
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те правителствените главорези стрелят по жилищни сгради, за да обвинят Русия, колко са няколко нещастни чужденеца
11
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западните лицемерни прoстаци трябва да разберат че Русия няма да позволи повече развъждане на неонацисти и избиването на десетки хиляди невинни жители на Донбас и Луганск. Веднъж СССР се саморазправи с Хитлер, сега Русия ще се саморазправи със Зеленски и ако много настояват и европейските главатари също. Сега Русия пази и не удря по цивилни граждани но европейците дето толкова скачат НЕ са руснаци и те могат да понесат много тежки последствия. Бих казал необратими и дългосрочни. Да живее Русия!
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В района на бойните действия има приблизително 40 000 етнически таврийски българи около град Бердичев на Азовско море. Има села Нови Преслав, Ботево и т.н.