Зеленски: Терор, радиацията не знае къде е Русия

По думите му атаката над Запорожската централа е терор от нечувано ниво
Обновена: 4 мар 2022 13:36 | 4 мар 2022 13:11, Нели Христова
210
Зеленски: Терор, радиацията не знае къде е Русия

Президентът на Украйна Зеленски каза, че руската атака срещу Запорожската атомна електроцентрала е могла да причини разрушения, равняващи се на "шест Чернобила".

Още по темата

Той започна телевизионно обръщение с: "Народе на Украйна! Преживяхме нощта, която можеше да спре хода на историята - историята на Украйна, историята на Европа."

Той каза, че Русия е знаела какво прави, когато е насочила снаряди директно към станцията и нарече действията на войските й "терор на нечувано ниво".

Обръщайки се към руснаците на руски език, той заяви: "Как е възможно това да се случи? През 86 г. ние заедно се борихме с последиците от катастрофата в Чернобил. Сигурно си спомняте горящия графит, разнасян от вятъра. Смъртните случаи. Сигурно помните евакуацията от Припят и от 30-километровата зона. Как бихте могли да забравите?"

Той призовава руснаците да "излязат на улицата и да кажат на правителството си, че искат да живеят".

"И ако не сте забравили, не можете да мълчите. Трябва да кажете на вашето ръководство. Трябва да излезете на улицата и да им кажете, че искате да живеете. Искате да живеете на Земя, която не е радиоактивна. "Радиацията не знае къде е Русия. Радиацията не знае за границите на вашата страна."

Зеленски казва, че поддържа връзка със световните лидери, които според него са "шокирани" от събитията около централата.

Той също така призовава за забранена за полети зона над Украйна и санкции срещу "ядрена терористична държава".

Преминавайки отново на украински език, Зеленски заяви, че при бомбардировките в Чернигов са загинали "47 цивилни само вчера. Мирни хора". Но Зеленски зададе предизвикателен тон към края на обръщението си. "Те няма да ни сломят", обеща украинският президент. "Ние сме у дома. Ние сме на наша земя."

Той призна, че Украйна "се бори с мощен враг, който ни превъзхожда по численост. Който доминира над нас с количеството технологии, с които разполага". Но той каза на жителите на Херсон, пристанищния град, който руските сили превзеха по-рано тази седмица, да "прогонят всяко отчаяние".

"Не забравяйте да съобщите на нашествениците, че те могат да останат в Херсон само временно", каза Зеленски. "Покажете го. Националното ни знаме. Нашият национален химн. Нашият национален дух ... те никога няма да могат да притежават Херсон. Както и който и да било град в Украйна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всичко друго може и да ме убедят, ама не вярвам, че руснаците ще взривят АЕЦ. Доже няма и да си го помислят.
138
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Х аха, току що съобщиха, Зелчо напуснал Украйна и в момента е в Полша. Уплаши ли се за животеца си, бе мух льо? Ами сега?
137
0
 
8
 
! Отговори
Митко преди 2 години
До ХАХАХАХАХАХАХХАИзумително си ***, Саше...
136
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този зелен наркоман, някой все още ли му вярва?
135
5
 
22
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 2 години
Нагърмян си шут такъв!Актьорските ти изпълнения някъде другаде!
134
23
 
6
 
! Отговори
Йода преди 2 години
Тъпите ватенки ще унищожат света, а тук малка група лоботомирани *** ги защитават. Луда работа...
133
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямали някой режисьор от сащ ,тоя да го вземат е Холивуд да се изиграе ролите ,след това и искат му дайте и оскар
132
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако да е с привес в решенията Президента на Русия сам не може да обяви без разрешението на Парламента Дума-та военни действия на територията на съседна държава и то не откъм територията на оспорваните от нея области обявили се за самостоятелни републики в несъгласие и в несъответствие на общоприетата конституция на украинската държава за административно устройство за централизирано управление на области в конфедеративно от републики,като тез две самообявили се от въстания,а за другите що остава.
131
5
 
22
 
! Отговори
Ей Зеленчукк преди 2 години
Ако Путин искаше да гръмна АЕЦа вече да го е направил 100 пъти. Май ми се струва че ти искаш да го гръмнеш. Как беше. След мен и потоп а !!!!
130
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-вероятно снимат филм Чернобил 2.
129
7
 
18
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХХА преди 2 години
Нима очакваш да повярваме че Русия сама ще си прецака цялата операция и да се изнесе на галоп от Украйна заради радяция което те са Пуснали .ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАЗаленски е огромен лъжец манополатор и пропагандист!! Дано умре мъчително !
128
3
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 години
До АнонименИма хора, които се чудят кой е атакувал АЕЦ-а. Имам идея кой може да е бил! Какво мислите за следната идея: АЕЦ-а е подпален от собственика на най-близката къща - щото му е препречвал изгледа!
127
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има погледа на говорителката Лена.
126
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами Зеленски да изкара армията си от АЕЦ и няма да има проблеми. Като не им се живее да се бият на няколко километра по-настрани. Обаче, когато едно нещо е пропаганда мирише много. Ако бяха дали поне частично и руските интереси в цялата работа, и руските жертви преди Русия да се намеси, щеше да е ок. Изцапаха си ръцете сега с тая пропаганда. Хората за в бъдеще ще знаят и ще си намерят нови медийни източници. Аз вече не им чета статиите, само гледам заглавията и излизам.
125
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 години
До АнонименВиждам много коментатори да говорят за Крим. Нека да сме наясно: Крим е руски между Екатерина Велика (1783 г.) и 1954 г. Това са 171 г.
124
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този го друсат яко и не знае къде се намира даже!
123
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клоун
122
8
 
18
 
! Отговори
Евтин Цирк преди 2 години
Кой се връзва на този клоун,след ковид цирковете,сега с този евтин театър ли ще ни занимават.Много удобно,тъкмо ще заметат под килима всички престъпления,които направиха последните 2 години.Сега акторът е нов,режисьорите са същите
121
0
 
4
 
! Отговори
дай пак ... преди 2 години
До Евреин--....щото нищо не разбрах !
120
4
 
5
 
! Отговори
До до 130 преди 2 години
Има си критерии за влизане в ЕС, които трябва да се покрият. В НАТО щяха да ги вземат. Русия спа 31г когато НАТО беше по нашите, на Чехите и на Полша границите. Когато дойде НАТО до тените гранци изведнъж АУУУУ проблем, дай да плашим света с ядрено оръжие. А Станишев преди да подпише влизането ни в НАТО за 4 месеца 70 разговора и посещения направи с Кремъл да иска алтернатива и накрая подписа от липса на такава. А Путин кла Чеченци тогава от скука. После НАТО им стана съсед и ДРАМА!