Китай ще купува дялове в руски енергийни и добивни компании

Инвестицията може да помогне на Москва да ускори завоя към Азия
9 мар 2022 21:08, Анисия Иванова
122
Китай ще купува дялове в руски енергийни и добивни компании
Снимка: БГНЕС

Китай обмисля закупуването или увеличаването на дялове в руския енергиен и добивен сектор, като газовия гигант "Газпром" и производителя на алуминий United Co. Rusal International, според източници на Bloomberg.

Пекин води преговори със своите държавни фирми, включително China National Petroleum Corp., China Petrochemical Corp., Aluminium Corp. of China и China Minmetals Corp., относно всякакви възможности за потенциални инвестиции в руски компании или активи. Всяка сделка би била за засилване на вноса от Китай, доката страната засилва фокуса си върху енергийната и продоволствената сигурност - а не като демонстрация на подкрепа за инвазията на Русия в Украйна - казаха източниците.

Дискусиите са на ранен етап и няма да доведат непременно до сделка, казаха хората, като поискаха анонимност, тъй като дискусиите не са публични. Някои преговори между китайски и руски енергийни компании са започнали, според отделни източници. Съобщението за преговорите дойде преди обявената забрана за внос на руски газ и петрол от САЩ.

Още по темата

CNPC и China Petrochemical - известни като Sinopec Group - отказаха коментар. Китайският регулатор на държавни активи Sasac, Aluminium Corp. of China и Minmetals не отговориха веднага на искания за коментар. Представители на "Газпром" и "Русал" също не са коментирали.

Войната на Русия в Украйна засили натиска върху Пекин да осигури вноса, тъй като цената на енергията, металите и храните нарасна до безпрецедентни нива. Притеснени от въздействието, което нарастващите цени ще имат върху икономиката, висшите правителствени служители на Китай издадоха заповеди за приоритизиране на сигурността на доставките на стоки, съобщи Bloomberg миналата седмица.

Китай обеща да продължи нормалните търговски отношения с Русия въпреки масовото корпоративно напускане на европейски и американски фирми. BP Plc, Shell Plc и Exxon Mobil Corp. изненадаха енергийната индустрия, като се оттеглиха от руските активи на стойност милиарди долари.

Междувременно китайският външен министър Ван И каза по-рано тази седмица, че връзките между Китай и Русия остават „стабилни“, дори когато Пекин изрази загриженост за цивилните жертви и призова за мирни преговори за прекратяване на войната. Сред текущите енергийни инвестиции на Китай в Русия, CNPC има 20% дял в проекта Yamal LNG и 10% дял в Arctic LNG 2, докато Cnooc Ltd. също притежава 10% от Arctic.

Двете страни вече заздравиха връзките си, като президентите Си Дзинпин и Владимир Путин миналия месец подписаха серия от споразумения за увеличаване на доставките на газ и петрол, както и пшеница. "Газпром" и "Роснефт" бяха сред руските енергийни гиганти, сключили споразумения, докато двамата лидери се срещнаха в Пекин преди Зимните олимпийски игри.

И все пак всяка инвестиция в Русия е изпълнена с рискове, които надхвърлят геополитическото балансиране, пред което е изправен Пекин. Русия се превърна в почти неинвестиционен пазар за глобални фирми, тъй като икономиката на нацията бързо се влошава. Санкциите изтриха милиарди долари от руските активи, а облигациите се сринаха, тъй като рисковете от неизпълнение се засилват. Юанът се повиши спрямо рублата, което повдига въпроси относно стратегическите отношения на двете страни, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

Инвестиция от страна на Китай може да помогне за укрепване на усилията на Москва за ускоряване на така наречения „завой към Азия“ със сделки за доставка на петрол и газ. Китай удвои покупките на руски енергийни продукти до близо 60 милиарда долара през последните пет години.

Тръбопроводът „Силата на Сибир“ започна да изпраща газ за Китай през 2019 г., а "Газпром“ вече води преговори с Китай за друг маршрут, който може да бъде подписан тази година, което в крайна сметка ще му позволява да доставя гориво от газови находища, които в момента доставят за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
били преди 2 години
С една дума, Кутай ще купи Газпром и Роснефт. А Росатом малко по нататък. Ако иска, нека Путин пробва да им откаже.
106
0
 
0
 
! Отговори
Боли ме шнура преди 2 години
Другаря Си обяви че прави в чин,,, мандарин,,, жужето Пу Тин на област Раша, част от Поднебесната империя.
105
1
 
10
 
! Отговори
Червонец преди 2 години
Руският "Газпром приключи преговорите с Китай и скоростно напредва с проектирането през Южен Сибир, Алтай и Монголия на друг тръбопровод, който в крайна сметка ще му позволява да доставя гориво от газови находища, които в момента доставят за Европа. Този тръбопровод е истинска революция и генерална диверсификация на руския газов износ. Това решение и този тръбопровод ще лишат Европа от монополното й право на руски износ на газ от находищата в Западен Сибир.
104
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джо Деменцията тотално съсипа краварския световен ред
103
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До USA ***, Китай отдавна води по обем на интелектуален продукт. ЗапАда няма никакви иновации, освен разни джендъризми.
102
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов"А ЕС отдавна не е мястото където се продават топ моделите на топ фирмите" Интересно, кои са "топ моделите на топ фирмите", които "не се продават в Европа". Я дай пример с една утвърдена световна компания и нейните "топмодели", които "не се продават в Европа".
101
7
 
1
 
! Отговори
USA преди 2 години
Не погребвайте САЩ и Западна Европа, че може да ви дотрябват. За сега Китай работи САМО на ишлеме (с материали на клиента) и НЯМА никакви иновации. Северовасточниците един самовар не могат направи без да се окензат. Cъбаряте гнилия от 1917 и продължавате. Не ви ли омръзна? LOL
100
0
 
3
 
! Отговори
Смешни сте преди 2 години
Разчитахте на Хитлер-Германия,после на Щатите,сега очаквате Китай да убива Мечката..Ако искаш да разсмееш Бога,разкажи му за "плановете" си..
99
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сбербанк открива влогове с юани и ще прави разплащания с юани. Няма да се учудиме, ако започнат да връткат търговия и със северно корейски вон и венецуелска боливар.
98
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай е направил китайски ментета на всички западни фирми и марки. В Ра Ша ще се появи Соса-сола, Мачдоналс, Адибас, Ники, Старбаркас, Меркадес.
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пу Тин е китайски агент. Руските генерали го разкриха. Издирват го из Сибир. Ако не се появи, ще използват оръжие за разрушаване на бункери.
96
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подаряваме Русия на Китай. Нравится, не нравится, терпи мая красавица. Китай ще сложи будистки окови на Кремъл. Пу Тин ще бъде управител на Ра Ша. Другарят Си ще отговаря за ядрените оръжия на Пу Тин, както отговаря за ядрените отъция на Ким Чен Ун
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това какво ме топли ние откъде ще купуваме и на какви цени?
94
4
 
5
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
Посещавал съм Русия много пъти от 1966 до 1989 и трябва да ви кажа, че хората, които познавам са като нас - или по-скоро бяха - докато не се намесиха новите бизнесмени. Хората се овълчиха, обедняха, но малка част от тях забогатяха. Мафиотски КаГеБейски структури узурпираха властта и разрушиха държавата. Един от тях, който сега го раздава Цар, ще довърши Русия от инат, простотия и политическа 0лиг0френия.
93
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалка картина са политиците в Кремъл , до къде докараха Русия .
92
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новият хит в кината "Дракон клати Мечка"
91
1
 
8
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Алекс --- Естествено, че няма да го направят, защото ВСИЧКИ нови технологии идват от САЩ, заедно с машинариите и ако САЩ отрежат Китай, както Доналд Тръмп беше решил, то не само Русия ще е в батака, но и Китай. Китайските комунисти, може и да са прости, но НЕ са наивни да си скапят бизнеса поради някакви си 0лиг0френи от север.
90
7
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Китай е зависим от западни технологии.Основният пазар за китайските стоки са САЩ и Европа,не Русия.Китай никога няма да влезе в открита конфронтация със САщ и Европа заради Русия.Русия е пред фалит и китайците се оглеждат да си отхапят нещо евтино.
89
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казахстан след 100 годишно използване на кирилицата премина на латиница. Руснаците пък след 1000годишно използване на кирилица, скоро преминават на китайски йероглифи.
88
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименКитай предпочитат партньорство с Русия, истинско. Хайде първо минете 200 млвд. стокооборот и тогава говори. Че сингапур, Тайван и дп. имат два пъти повече. И продажбата на чипове от Южна корея на чипове е много повече от тези на Газпром. И продавайте газ, ама не забравяю, че капацитета към китай е 50 млрд куб. метра на година, а само Северен поток - 1 е над 100 млрд. И хала да са ви китайските фирми. Ще рязберете, защо половината свят хпопищя и избяга от пътя на коприната.