Първата дама на Украйна: Ще победим заради единството към любовта към страната

Олена Зеленска - мощен глас в битката срещу Путин
333
Първата дама на Украйна: Ще победим заради единството към любовта към страната
Снимка: БГНЕС

Олена Зеленска, първата дама на Украйна, публикува отворено писмо, адресирано до световните медии, в което подробно описва „масово убийство на украински цивилни“.

През последните седмици Зеленска многократно използва социалните медии, за да подчертае тежкото положение на своята нация, предава CNN. За първи път, обаче, е толкова директна: последното й видео завършва с възклицание: „Ние ще победим. Заради нашето единство. Единството към любовта към Украйна. Слава на Украйна!".

След като съпругът й, президентът Володимир Зеленски, се очертава като лице на украинското неподчинение на руската инвазия, Зеленска става все по-активна онлайн като средство да го подкрепи, и да информира света за тежкото положение на страната.

Когато Русия за първи път нахлу в Украйна на 24 февруари, Зеленски направи видео и обяви, че „вражески саботажни групи“ са влезли в Киев и че той е тяхната цел номер едно. Семейството му, каза той, е втората мишена.

Местонахождението на съпругата и двете деца на президента са тайна от съображения за сигурност. Въпреки това Зеленска играе активна роля в социалните медии, като вдъхновява хората и подкрепя съпротивата срещу руските сили. Само в Instagram тя има 2,4 милиона последователи.

В най-новото си видео 44-годишната жена публикува отворено писмо до огромен брой „медии от цял свят“, които са поискали интервю с нея. То започва с послание, озаглавено "Свидетелствам", в което припомня събитията от 24 февруари. „Танковете преминаха украинската граница, самолети навлязоха в нашето въздушно пространство, ракетни установки обградиха градовете ни. Въпреки уверенията на подкрепяните от Кремъл пропагандни издания, които наричат това „специална операция“ – това всъщност е масово убийство на украински цивилни“. Зеленска изтъква и „ужасяващите и опустошителни“ детски жертви, като описва и ужаса на бебета, родени в мазета, бомбоубежища, и пътища, „наводнени“ с бежанци.

Според уебсайта на Конгреса на украинските жени, Зеленска е родена през февруари 1978 г. и се срещна с бъдещия си съпруг в гимназия №95 на Кривой Рог - южноукраински град, където и двамата са израснали. Първата дама е завършила архитектура в Икономическия институт в Кривой Рог през 2000 г. Двойката се жени през 2003 г., а година по-късно се ражда дъщеря им Александра. Синът им Кирило е роден през 2013 г.

Подобно на съпруга си, който е завършил право, Зеленска се отдалечава от академичните си интереси и се насочва към шоубизнеса. Именно тя помага на Зеленски да създаде стендъп комедии за руското телевизионно комедийно шоу KVN. По-късно тя свата съосновател и сценарист в телевизионната продуцентска компания Kvartal 95 Studio.

В обширно интервю за Vogue Ukraine през 2019 г., малко след като съпругът й идва на власт след убедителна победа на изборите, Зеленска описва себе си като „непублична личност“, която предпочита да остане „зад кулисите“.

През трите години откакто е първа дама, тя придружава съпруга си на множество официални посещения по света, включително в САЩ, Япония и Франция. Като първа дама Зеленска се занимава и с много благотворителни инициативи, сред които „здравето на децата, равните възможности за всички украинци и културната дипломация“. Една от нейните кампании е да подобри храненето на децата в училище.

След избухването на войната тя създаде специален канал в Telegram, за да предоставя съвети „как да действаме и да живеем във военно време“.

Часове след публикуването на отвореното си писмо, Зеленска актуализира снимката си в Instagram със снимка на млади пациенти с рак, които се отправят на лечение в Полша. „Това са млади пациенти с рак от Украйна. Вчера те се криеха от обстрелите в мазетата на клиниките. Сега те пресичат полската граница, за да намерят безопасност, и най-важното - да продължат лечението си. Никой агресор в света не може да им попречи да спечелят битката срещу болестта!", пише Първата дама.

В обръщението си тя повтаря искането на съпруга й за зона, забранена за полети. „Ако не спрем Путин, който заплашва да започне ядрена война, няма да има безопасно място в света за никой от нас“, завършва Зеленска./БГНЕС/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олена, как е времето в Италия?
241
0
 
1
 
! Отговори
ним преди 2 години
Тази ли купуваше скумрия по 8 гривни, при цени на пристана в Одеса 24?
240
0
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 години
Много е ухилена, като че рекламира паста за зъби. А това "заради единството към любовта към страната" в заглавието ме оставя в леко недоумение.
239
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
айде сега и бабата на Зеленски чакаме да се изкаже цялата в сълзи
238
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЪРВАТА ПУСНАТА ОТ БИОЛАБОРАТОРИЙТЕ. ВИРУС, ЗЛО.
237
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
250-Да ги очисти всичките. Пожелавам на Путин да довърши започнатото със методите на нацистите от "Десен сектор" . Да "действа" като тях със техните методи, да видим дали ще ти хареса.
236
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прилича на синоптичката по тв у нас
235
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БЛИЗО ВЕЧЕ Е ДЕНЯТ,СВОБОДНИ, ХОРАТА ДА ВИДЯТКАК ЗЕЛЕНИЯ ФАШИСТКИ ГУЩЕР,УМИРАЩ ТЪРСИ СВОЯТА БЪЛОГА.
234
1
 
15
 
! Отговори
158 преди 2 години
Зеленски ще остане в историята като Горбачов за Украйна. Предателят на собствената си страна. Само че ръцете на Зеленски са силно омазани с кръвта. Той просто няма контрол върху собствените си хора. Кой им се връзва на всички тези безумни изказвания, не знам.. Съвсем за канарчета ни взимат.
233
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е първа дама, а е омъжена за Зе.
232
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото повикало- такова се обадило! Вече не си първа, а само дама, защото Украйна я няма!!!
231
2
 
23
 
! Отговори
аз преди 2 години
пат..ка , ще подпалите световна война
230
2
 
24
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
Нещо много насилена усмивка...
229
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски има вина за войната.......................той не можа да спре фашистите и крайните националисти(бандеровци и "Десен сектор").............те избиваха мирни руснаци в Източна Украйна.............сега жалко за тая територия................държава Украйна вече няма!!!
228
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тайни биологични лаборатории..............да..............на територията на Украйна са разработвани опасни патогени..............руснаците имат доказателства!!
227
12
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До ИОщеНещо...лошият запад ли убива децата на украйнците?лошият запад ли им насажда стремежа към Свобода...Бог ни го е заложил генетично...за разлика от руснаците и обслужващите ги духовно бедни по света...милиардите по Света ни се стремят към Свободата...путин тръгна против вярата на украйнците в...Бог...убеждава ги,че ракетите му са по-силни от БОГ...ще видим!путин е елементарен убиец..безсмислени убийства..украйна не е фактор!няма такава глупост в човешката
226
11
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До АК-47,убийствата на мирни граждани..от две седмици само това прави путин и наемниците му чеченци и сирийци..е геноцид..военни престъпления,който Света ни никога няма да ви прости,бедна ви е фантазията какво ви чака,Украйна не е сама..Света ни я подкрепя всякак,нямам спомен за подобна подкрепа в подобен конфликт,путин убива Русия..децата на руснаците,Украйна Света ни ще и помогне да се възстанови..русия ще я презираме за това което правите в Украйна векове
225
3
 
23
 
! Отговори
До Катя, от АК-47 преди 2 години
Ех, Катя, Катя, как ще го кажат! Та те нищо не казваха 8 години за трагедията, която сътвориха след 2014 година в Донбас, същите тези бандеровци, които и сега продължават да избиват и бомбардират ежедневно мирните им граждани. Тези журналисти не заплакаха за убитите стотици деца и 14000 невинни жители на ДНР и ЛНР.
224
2
 
29
 
! Отговори
АК-47 преди 2 години
Досега всеки ден снимка на онзи неадекватен клоу'н, сега се почна с жена му. А, спрете се...
223
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАААААААААААААААА...................