Как тримата министри на ЕС стигнаха до Киев безопасно?

Шефът на железниците се изненадал, че те разкрили намеренията си
17 мар 2022 18:38, Нели Христова
74
Как тримата министри на ЕС стигнаха до Киев безопасно?
Снимка: БГНЕС

Председателят на украинските железници казва, че министър-председателите на Полша, Чехия и Словения, които пътуваха с влак за срещата си във вторник с украинския президент Владимир Зеленски в Киев, са предприели "силна стъпка", за да покажат подкрепа за неговата разкъсана от война страна, макар и да е било "наивно".

"Това беше наистина важно за нас, дори и да беше наивно", казва Александър Камишин пред CNN в сряда.

Камишин, висшият изпълнителен директор на националната железопътна система, нарече този ход наивен, защото делегацията на лидерите на ЕС обяви плановете си за пътуване, докато все още бяха на път за столицата.

Киев беше тероризиран от руски въздушни удари, които удариха жилищни райони през последните дни, включително няколко жилищни блока, което доведе до 35-часов полицейски час, който започна във вторник вечерта.

Железопътната система на Украйна не е имунизирана срещу тези нападения. Но във вторник сутринта полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че той, заедно със словенския премиер Янез Янша и чешкия премиер Петр Фиала, ще посетят Киев.

"Пазех тяхната тайна, но когато видях, че нещо е публикувано онлайн, това ме изненада. Не разбрах защо", казва Камишин пред CNN.

Докато беше на път, Моравецки написа в публикация във Facebook: "Наш дълг е да бъдем там, където се пише история. Защото не става дума за нас, а за бъдещето на нашите деца, които заслужават да живеят в свят, свободен от тирания."

Фиала също публикува в Twitter, че "целта на посещението е да потвърди недвусмислената подкрепа на целия Европейски съюз за суверенитета и независимостта на Украйна".

Опасенията за сигурността са на върха в съзнанието на 37-годишния изпълнителен директор на железниците още от началото на войната.

Камишин и неговите висши заместници прекараха последните три седмици в кръстосване на страната, управлявайки 321 000 служители на железницата и около 1450 гари в движение. Той вярва, че управлението на железниците е мишена за руските бомби, така че оставането в почти постоянно движение е въпрос на лична безопасност.

"Дори на децата си казвам "Хей, не разкривайте местоположението си", защото всеки трябва да разбере, че това е война. Не мога да инструктирам министър-председателите", каза той.

Според Камишин идеята на министър-председателите е била да пътуват до Киев с влак, вярвайки, че това е най-безопасният вид транспорт.

Той е съгласен, въпреки че гарата в Запорожие беше ударена в сряда сутринта от руска бомба, малко след посещението им, което остави дупка с размер на кратер на железопътните релси и повреди железопътната гара.

"Всеки умен човек би избрал влака пред автомобила в наши дни", казва той. "Дори с бомбардировките навсякъде, гарите и влаковете са най-безопасните места в страната в момента".

Камишин споделя, че делегацията е пътувала със специален влак с четири от най-новите спални вагона на железницата. Единствените други пътници бяха част от делегацията или охраната.

"Това беше обикновен, нормален влак, с нормални железопътни вагони", обяснява той. "Така че маршрутът на делегацията не беше по-специален от останалите... Това беше същата линия, по която минават и нормалните пътници."

Пътуването отнема около осем или девет часа, каза той. Лидерите прекараха няколко часа със Зеленски и неговия екип, преди да се качат с нощен влак обратно за Полша.

"За мен най-добрата оценка за железниците е, ако чуждестранните премиери изберат железницата вместо кола или хеликоптер, или друг вариант", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
21
 
! Отговори
Смърт на САШ преди 2 години
На връщане ще наредят на Зеленски да нареди да ги взривят с някоя ракета , и ще обвинят Русия, за да може по този начин да настрои още повече ЕС срещу Русия !
26
0
 
11
 
! Отговори
Ненормалници преди 2 години
На тия двамата под мене където пишат, че Путин бил прострелян. *** какви са тия глупости бе? Никъде по света не пише нещо такова
25
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи да разбираме че е толкова лесно да влезеш и излезеш от Киев, че цивилното население вътре може да се евакуира ако поиска? Тогава защо от десет дена дават плачевни кадри, как се евакуират през един мост, дето сами си го детонираха(три дена писаха как е миниран и сами ще си го гръмнат, че руснаците да нямали път)... А де?
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дето се вика,rъз път да види.И какво от това.Нещо постигнаха ли или само се разходиха.Добре че не бяха"черни точки"за САЩ та щяха да им избухтят влака и нищо нямаше да остане от тях и даже нямаше и да разберем.Кpeтeнuзъм,нищо повече,защото ако ги бяха свитнали фашистите по погрешка,щяха да обвинят руснаците и голям рев щеша да е.То почести,то пламени речи за героизъм до кpeтeнuзъм.И в крайна сметка едно нищо.Просто трима ***.
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
импровизираното студио на уж "Киев" се намира в полша в момента, малко графика и декорации
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото срещата на беше в Киев,и дрогирания фашияга от как е почнала войната не живее там!!
21
0
 
6
 
! Отговори
Jas преди 2 години
до Гиб Мелсън: ами като четеш чешки медии не си чел достатъчно, защото освен информациите от немските медии, там пишат и изказвания от Брюксел, Париж и Лондон, които наопаки говорят в полза на премиерите на Чехия, Полша и Словения. А да те попитам последните посещения на Макрон и Шолц в Москва имаха ли мадтат от ЕС?
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дето се вика,rъз път да види.И какво от това.Нещо постигнаха ли или само се разходиха.Добре че не бяха"черни точки"за САЩ та щяха да им избухтят влака и нищо нямаше да остане от тях и даже нямаше и да разберем.***,нищо повече,защото ако ги бяха свитнали фашистите по погрешка,щяха да обвинят руснаците и голям рев щеша да е.То почести,то пламени речи за героизъм до ***.И в крайна сметка едно нищо.Просто трима ***.
19
3
 
26
 
! Отговори
Венелин преди 2 години
Това само потвърждава факта, че руснаците не стрелят по цивилни, за разлика от украинскити войски. Днес в Италия украинската ракета която уби 20 цивилни в центъра на Донецк и рани 33-*** е представена за руска бомбардировка в Киев.
18
1
 
2
 
! Отговори
До 17 един мармот преди 2 години
Мда, и анонимните в началото на месеца щяха някакви трилиони да прехвърлят
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо, ако Киев беше тероризиран от руски въздушни удари, които ударили жилищни райони, министър-председателите на Полша, Чехия и Словения нямаше да припарят там. Второ: Фиала публикувал в Twitter лъжата, че "целта на посещението е да потвърди недвусмислената подкрепа на целия Европейски съюз за суверенитета и независимостта на Украйна". След приключването на авантюрата Еесовската Зона заяви, че посещението не е съгласувано и не представлява позиция на ЕС.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста смешно изглеждат. Думите им са и леко инфантилни. Нещо като на недозрели пубери.
15
9
 
2
 
! Отговори
Е как преди 2 години
Путин ги е пуснал. Страх го е да посегне на министри от ЕС.
14
28
 
0
 
! Отговори
Наистина преди 2 години
Путин е прострелян в Кремъл! Западните медии вече пишат, информацията идва от службите, конкретни детайли се очакват скоро! В Българските медии новината ще излезе след час!
13
3
 
12
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
Само ги погледнете тях ги е по страх от Зеленски....
12
2
 
23
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Каква е тази война в която няма нито един унищожен километър железопътни линии? Дори пътищата им са цели, като изключим мостовете, които самите украинци си взривиха за да забавят настъплението на руските танкове и които постоянно излъчват по телевизиите все едно руснаците са ги взривили.
11
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е най-голямото доказателство, че са знаели, че нищо няма да им се случи. Европейски политик да си рискува живота е най-големия виц. Що ли не посетиха Сърбия по време на войната или Ирак, да речем? Много добре знаят, че единствените насилници в Украйна са тези от украинската армия, а те няма да нападнат тези, които им плащат.
10
2
 
26
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Манфред Вебер е казал, че не знае да са имали мандат да ходят там. Реално са застрашили целия ЕС. Ако някой ги беше ликвидирал. Трима Натовски премиери. Какво следва след това? Щяха да кажат, че ги е ликвидирал кремълския джудист. Много е забавно да четеш, как върху гарата паднала руска бомба. Е как разбрахте че бомбата е руска? Във въздуха докато пада бомбата четете надписите върху нея ли? Такава жестока пропаганда-Гъобелс би завидял.
9
1
 
12
 
! Отговори
Видео преди 2 години
На фона на руските бомбардировки в Киев би ме убедило.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я, тез тримата стигнаха до Киев, па *** не отиде до Донбас да си види наследството. Кво ша кажете русофили.