Украйна иска помощ със зенитни системи С-300, но е лесно само на приказки

Остин преговаря със Словакия и България да помогнат с ПВО на Украйна
19 мар 2022 12:44, Александър Попов
242
Украйна иска помощ със зенитни системи С-300, но е лесно само на приказки
Снимка: БГНЕС

Увеличаването на противовъздушните възможности за отбрана на Украйна се оказва по-лесно на приказки, отколкото на дела.

Джо Байдън обеща да помогне на Украйна да получи системи за противовъздушна отбрана с по-дълъг обсег от ракетите Stinger, които вече са налични, но намирането на мощните противоракетни комплекси, от които украинската армия така спешно се нуждае, се оказва по-лесно на думи, отколкото на дела. Президентът на САЩ, който иска да подкрепи Украйна с оръжия, но без да влиза в пряк конфликт с Русия, се стреми да осигури по-добра защита срещу руската артилерия, която удря украинските градовете.

Идеалното въоръжение за това биха били мобилните зенитни комплекси от типа Patriot, чиято ефективност беше широко демонстрирана през последните години в Ирак и Персийския залив.

Натоварен на камиони, Patriot има радар, способен автоматично да открива и прихваща самолет, дрон или ракета в радиус от повече от 100 километра, както и пост за наблюдение, управляван от трима войници.

Но украинската армия, обаче, не е обучена да се справя със сложното американско оръжие, но знае много добре как да работи със зенитната система С-300 - първо поколение руски конкурент на американския Patriot, чийто обхват е по-ограничен, но който би бил достатъчен за защита на Харков или Киев, два града в близост до руската граница, откъдето са изстреляни повечето от руските ракети.

Тези С-300 може да идват от страни от бившия съветски блок, които все още ги разполагат, по-специално Словакия и България, където министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин беше на посещение през последните дни.

Но тези страни все още зависят от С-300 за собствената си сигурност и изискват заместител - с други думи, Patriot - преди да дадат своите на Украйна.

„Готови сме да направим това незабавно, когато имаме подходяща подмяна“, каза пред репортери в четвъртък словашкият министър на отбраната Ярослав Над по време на среща с Остин в Братислава.

В петък Холандия заяви, че ще разположи комплекс Patriot във военната база Шлиач в централна Словакия, а Германия потвърди, че ще изпрати още два комплекса в страната, което може да улесни прехвърлянето на словашкия С-300 в Украйна.

Но германските и холандските ЗРК няма да пристигнат в Словакия веднага – Холандия очаква доставката да бъде най-рано на 15 април. Това означава, че времето за украинската армия изтича.

Докато няколко държави може да са готови да доставят на Киев резервни ракети за С-300, Украйна се нуждае от пълни системи, включително радари и станции за наблюдение.

„Един С-300 е по-добър от никакъв“, казва Брент Истууд, редактор в сп. "1945".

Украйна имаше около 100 батареи С-300, преди руският президент Владимир Путин да започне инвазията си миналия месец, а руската армия твърди, че е унищожила около 40 в самото начало на войната на 24 февруари.

Страната е огромна и само защитата на един град отнема много, каза той пред АФП.

„Ако бях военен плановик за Украйна, щях да искам четири батерии С-300 за всеки квадрант на Киев. Това разполагане ще ме накара да спя по-добре през нощта“, каза той.

Друга страна-член от НАТО - Гърция, има С-300, но и на тях ще трябва да бъдат предложени заместители. Въпреки това, дори ако Пентагонът, чийто инвентар на Patriot е сравнително ограничен, реши да заеме своята система на тези страни, ще им отнеме няколко седмици, за да стигнат до местоназначението си.

Вашингтон се опитва да убеди съюзниците в други региони да дадат своите, но отново не е лесно.

Началникът на американския щаб генерал Марк Мили може да е помолил Япония за помощ. В четвъртък той се обади на японския си колега, за да обсъди "текущата среда за сигурност в Тихия океан и продължаващата инвазия на Русия в Украйна", сочи доклад за техния разговор, публикуван в петък от Пентагона.

Страните от Персийския залив разполагат с множество зенитни батареи, за да се предпазят от ирански ракети, но очевидно не бързат да се притекат на помощ на Украйна.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които са сред най-големите износители на различни стоки и имат силни връзки както със Запада, така и с Москва, досега избягваха да заемат каквато и да е позиция срещу Русия./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още по темата: С-300Лойд Остин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
3
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 2 години
Ето един много добър анализ на ПВО -то в източния блок https://youtube/watch?v=XLRbdIHPwLs
135
5
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленски не спира с цел.Иска да унищожи цялата тази част която иска да се присъедини към Русия.Тогава ще се съгласи на споразумение с Путин.След което ще имигрира в USA ,където ще живее с парите крадени от Украйна.Никави с300ракети не трябва да получи.Носителите на тези ракети могат да носят и ядрени глави с малък заряд.(подменят се главите) Достатъчно е луд да се възползва,и с помощта наUSA да ги използва.След което ще обвини Русия.Всички знаем какъв комедиант и че има тиха шизофрения.*** USA
134
4
 
53
 
! Отговори
rrrrrrrrr преди 2 години
Ехоооо приятел не знам колко си грамотен технически,СТАРО Руско оръжие няма, С300 иС400 нямат аналог в световен мащаб.Затова мястото му е тук и никаде другаде.И не мисля че имаме в излишък И НИКОГА НЕ ТРЯБВА ДА ИМА РИСК ПРЕДИ ВСИЧКО ЗА НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ така че няма как да помогнем точно с това оръжие,защото твоето умно дупе остава голо....и си помисли кокво те чака.
133
7
 
74
 
! Отговори
Ал.йо. анонимен преди 2 години
Нали Украйна печели войната, за какво са им, не мога да разбера
132
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С чужда пита не се прави помен.
131
6
 
66
 
! Отговори
!!! преди 2 години
С-300 превъзхожда с много показатели Пейтриът,защо да се лишим от тях?И с какво биха помогнали нашите 10 системи ,като те изгубиха 100 и не им помогнаха?Освен това руснаците казаха ,че наблюдават всички пътища влизащи в Украйна и бидят ли ,че им се изпраща военна помощ ще я ударят веднага.Просто изгубена кауза.
130
7
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно само не мога да схвана: Що армия която побеждава и унищожава хиляди противници, стотици танкове ит.н , проси помощ и всеки ден ОТСТЪПВА??????
129
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 152 Много точно,но султана ще им покаже среден пръст,защото един път изяде тяхната попара и свали руски изтребител и от там нататъка знаете какво се случи.
128
53
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какви хора сте, бе? Още малко ще кажете защо България се е била срещу османците, ами не е развяла бялото знаме още като са се появили. Ами тия гла_ванаци Асеневци защото са се вдигнали срещу Византия. Ми тоя диверсант Левски как е посмял да подрива властта на султана? Значи според болните ви промити руски мозъци украинците трябваше да посрещнат вате_нките с хлаб и сол. И откъв зор?
127
37
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 147 "Пуснете си клипа с хиперзвуковата ракета "Кинжал"" Малиии, викаш да си пуснем нещо от Росфильм, а? :)))) МЕрси, спрях да гледам руски филми още 82ра. :))))
126
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съгласно написаното в статията, голяма част от което в стил "фейк нюз", само не разбрах, от кога страните в Персийския залив се страхуват повече от Иран, отколкото от Израел?
125
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До А по добре "Колко повече мърдаш по дълбоко ти влиза!!!!" Експерт в областта? :))))
124
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Иван "Цялата работа е че НАТО казаха ,че ще защитят Украйна по всякакъв начин .Включително и приемане в НАТО" Това е абсолютна лъжа. Цитирай кой и кога е казал такова нещо.
123
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма смисъл, ще бъдат унишожени на границата, а държавата, която ги предостави - въвлечена във война.
122
7
 
53
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Цялата работа е че НАТО казаха ,че ще защитят Украйна по всякакъв начин .Включително и приемане в НАТО.точно преди Русия да нахлуе имаше такова изказване .И разбира се Зеления се върза .Изведнъж си помисли ,че НАТО и САЩ ,ще мачкат яко Русия .Е сега гледайте ,ако утре има конфликт ,колко обещания и колко дела ,ще има от наще съюзници.България трябва да има собствена армия и оръжие .Тия лицемери ,ще ни пожертват при първа възможност
121
9
 
24
 
! Отговори
А по добре преди 2 години
Колко повече мърдаш по дълбоко ти влиза!!!! Та и Зелински колкото и да се върти все тоя руския дебеля го чака... И така колкото по рано вдигне белото знаме и даде капитулацията, толкова по малко жертви и разруха ще има... ама дали от него зависи или друг го стиска еди къде си!!!И споко ...от историята се знае, че ПОБЕДИТЕЛЯТ взима всичко, той определя условията за мир, той определя и бъдещето. а загубите се плащат от капитуланта... А война има, но тя е между ФАЩ и Русия... там трябва да има мир и разбирателство!!!!
120
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 148 Абсолютно точен коментар,пейтриътът на байданчо в пъти е не ефикасен от С-300 и затова иска от нас тези установки С-300.
119
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо не искат от Турция С 400?!
118
16
 
22
 
! Отговори
Шибан народ преди 2 години
Нелепа държава с малък, но много *** народ...въоръжение от миналия век, което не е ясно дали изобщо работи го пазим, вместо да мислим за ново и съвременно....през това време Боко и Пеевски източиха 20-30млрд ....само преценете това колко батареи ПВО, самолети, нови БТР-и, танкове и фрегати са....
117
8
 
6
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Пейтриът е друга ракета бе умник :)