Три седмици под обсада, без ток и вода... Защо Путин толкова иска Мариупол?

Градът има стратегическо местоположение
23 мар 2022 11:58, Александър Попов
220
Три седмици под обсада, без ток и вода... Защо Путин толкова иска Мариупол?
Снимка: GettyImages

За Москва превземането на индустриалния и пристанищен град Мариупол има и стратегическо, и символично значение.

От три седмици той е под обсадата на руските сили. Между 100 000 и 200 000 души остават в капан в града, който продължава да бъде подложен на непрестанни бомбардировки.

Местните власти твърдят, че 80% от инфраструктурата на града е разрушена, а част от нея е непоправима. Градът е останал без вода, електричество и отопление и е невъзможно да се преброят труповете.

Тази седмица Украйна отхвърли ултиматума на Русия да предаде Мариупол.

"Мариупол има практическо и символично значение за Русия", разказа пред "Гардиън" Андрий Яницки, ръководител на Центъра за икономическа журналистика към Киевското училище по икономика.

"Той е голям пристанищен град и база на украинските въоръжени сили. Така че ако руснаците искат да имат сухопътен коридор от Донбас към Крим, те трябва да контролират града".

Още по темата
По-малко от 30 км делят Мариупол от контролираните от Русия сепаратистки територии в Донбас.

Мариупол е металургичен център за производство на желязо и стомана, тежко машиностроене и ремонт на кораби. В Мариупол са разположени най-големите стоманодобивни заводи в Украйна, собственост на водещата металургична група в страната - Метинвест. Един от тях, "Азовстал", беше сериозно повреден от руски обстрел тази седмица.

Яницки заяви, че руската армия е взела на прицел не само гражданската, но и икономическата инфраструктура, с цел да нанесе възможно най-големи щети.

В Мариупол се намира и най-голямото търговско пристанище в Азовско море, от което Украйна изнася зърно, желязо и стомана, както и тежки машини. През 2021 г. основните дестинации на украинския износ от пристанището в Мариупол бяха европейски и близкоизточни държави като Италия, Ливан и Турция.

След анексирането на Крим Русия построи мост, свързващ полуострова с континенталната ѝ част и едностранно наложи ограничения за корабите, преминаващи през Керченския проток.

Мариупол не само се намира на територията, за която претендира т.нар. Донецка народна република - област, призната от Русия преди пълномащабната инвазия, но е и част от визията на Владимир Путин за "Новорусия" - територия, простираща се в Източна и Южна Украйна покрай бреговете на Черно море, която се разглежда от Путин като "исторически руски земи".

Превземането на Мариупол би било и огромна победа за кремълската пропаганда, която представя Украйна като управлявана от нацисти, а войната - като "денацификация". Градът някога е бил база на батальон "Азов" - бивша паравоенна част с корени в крайно десни и неонацистки групировки. Въпреки че те съставляват най-малката част от националната гвардия на Украйна, руската пропаганда твърди, че бойците от "Азов" са отговорни за убийствата на цивилни и разрушенията в Мариупол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
14
 
28
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Ами защото там са азовските фашисти. И тоталната цензура у нас ,блокирането на тасс.ру , риа.ру и всички новинарски сайтове на Русия дали ще ни затвори очите и ушите?
71
3
 
10
 
! Отговори
Татул до 71 преди 2 години
Затова сега чеченците се бият на страната на Русия, нали?
70
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ура! Горд съм, че помагаме на укропите. Аз не искам детски градини за моето дете, аз не искам 40лв. за дядо ми, радвам се, че моите политици изгониха руския бензин и газ и ще плащам американски по 5лв. литъра! Ниската робовладелска заплата ми стига да преживея до следващия месец без спестявания. Не искам източно православни ценности, хубаво е детето ми да расте с джендърски наклонности под цветовете на дъгата! Еххххх стигнахме ги накрая тез американци.
69
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво предлага автора? Да го подминеи остави ей така този град с гърба си, с 2 наци-батальона в него? Така ли?
68
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Говори се, че мектните жители вече са започнали да ядат убитите руснаци, а ранените и пленените отглеждат в кочини за по-късно. Благодарят на Путин за изпратеното свинско и го молят за още.
67
15
 
20
 
! Отговори
Татул преди 2 години
Никой не искал с Русия, ама я погледнете Крим. Жизнения му стандарт рязко се е повишил от как е в Русия, Подобрена инфраструктура развит туризъм. Жителите му са доволни, всеки си говори матерния език без да има проблем, макар да са конгломерат от нации. Да сте видяли да идва кримчанин да работи в България, за разлика от "богатите и доволни украинци", които идват в БГ на море, ама да мият чиниите в хотелите.
66
15
 
19
 
! Отговори
КЪЦИ преди 2 години
ИСКА ДА ИЗБИЕ БАНДЕРОВЦИ ВСИЧКО ДРУГО СА ПРИКАЗКИ
65
14
 
18
 
! Отговори
до 64 преди 2 години
Човеко,разбери,че Хитлер и Сталин са мъртви.А в днешна Русия каквито и пари да се налеят всичките отиват при олигарсите.Ти ако искаш бегай в Русия,аз си оставам тук в България.От руснаците имаме спомен такъв,че като дошли у нас през 1944 и изпили бурето с ракията на дядо ми.
64
11
 
22
 
! Отговори
До Анонимен 75 преди 2 години
За САЩ разделянето с еднополюсния свят означава разделяне с доминацията на долара. При 30 трилиона държавен дълг на САЩ и при ситуация, в която половината от доларите в света се оказват излишни, щото световната търговия почва да ползва други валути поради недоверие в долара, това може да се окаже икономическа катастрофа за САЩ. Някой може да възрази, привеждайки като аргумент сегашната сила и величие на Щатите, но това може да рухне за броени месеци и най-добре САЩ си дават сметка за ситуацията.
63
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само си го иска, ами си го и взе! а в Tik Tok може да видите много клипове, на доволни граждани и че рашките са добре посрешнати, а не само официалната хохленска пропаганда
62
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стандартът на живот на населението в ЕС и САЩ (запада) превишава два пъти възможностите които тяхната иконономика може да предостави. И всичко това ставаше чрез помпане с долари. Сега помпането свърши. След операцията в Украйна, помпането свърши. Операцията в Украйна беше гениален ход на Путин. Цял свят видя, че Русия прави това, което САЩ до сега и забраняваше да прави. А САЩ и техния пудел ЕС са напълно безпомощни. Това е удар по всички структури на американското световно господство и долара.
61
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азовците са 3000 ли вече?До онзи ден бяха14000.Добре действа господин Кадиров значи.Това е добра новина.
60
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Западът живее в миналото на еднополюсния свят и долара. Путин живее в бъдещето на многополюсния свят с валутни зони. Украйна е във валутната зона на Русия, и Русия просто е длъжна да въведе ред в собствената си валутна зона.
59
16
 
20
 
! Отговори
До Анонимен 68 преди 2 години
Там имаше 18 000 азовци, ако са останали само 3000 ще довършат и тях, проблема е, че са се барикадирали в жилищни сгради и стреляйки по тях, може да пострадат мирни граждани. Руснаците отчаяно се борят да не засегнат мирното население - това са руснаци, а за руските войници е болезнено да ги наранят или убият. Това е като заложническа операция при която трябва да унищожиш терористите, без да убият заложниците - не е лесно.
58
6
 
5
 
! Отговори
до 70 преди 2 години
В YOUTUBE има филм "Мавзолей".Разказва се за мавзолеите по света.Гледайте го и ще останете ужасени от действителността.
57
10
 
20
 
! Отговори
Мир преди 2 години
Утре на срещата на Нато в Полша, запада ще иска да прати техни "миротворци" в Украйна .Но Русия заяви че това ще значи война Русия-Нато.Утре се решава бъдещето на света....
56
21
 
22
 
! Отговори
От 2014 преди 2 години
Там има руски войски без опознавателни знаци. Маскирани уж като желаещи да се отделят от Украйна. Войната и терорът над Украйна започна още 2014г. И зверствата които извършват руснаците ги приписват на украинците. Същото беше и в Чечня, Грузия, Армения и др.
55
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин живее с миналото. Иска да съживи мъртвеца СССР. Парфюмира този труп, но вонята става все по-силна. СССР 2 е кауза пердута, само дето безсмислено умират украинци ии руснаци заради бълнуванията на кремъския господар.
54
11
 
11
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
България не е Кирил Петков, нито ПП нито ГЕРБ, нито другите отломки от масонски сдружавания наречени "партии" и ние не споделяме мнението на Путин за "изконни руски земи" на територипята на Украйна, защото това са изконно български земи! Нищо руско нема в тях, историята го свидетелства! Но, странно е, че България като държава не заема такава позиция, не я ябявява, независимо дали правителството е ГЕРБ или антиГЕРБ;))), то все е Антибългарско правителство.
53
16
 
12
 
! Отговори
Веселинъ 7112236860 преди 2 години
До 62! Хитлер бе еврейско uзчадue. Това е фактологическа истина и никой веч не може да я отрече! Никой! На никой ,който се противопоставя на Русия Свята няма да бъде простено ! Евреите са фараоните и Русия абсолютно същото,което някога България бе. Българи ,Сърби и Руснаци СМЕ ЕДИН И СЪЩИ НАРОД! НИКАКВИ ГРАНИЦИ ФАШИСТКИ МЕЖДУ РУСИЯ,СЪРБИЯ И МАЙКА БЪЛГАРИЯ! ДОЛУ ВСЯКА ГРАНИЦА,КОЯТО НИ РАЗДЕЛЯ! НИЕ СМЕ ДОБРОТО В ТОЗИ СВЯТ!