Олена Зеленска: Третирайте украинските бежанци като едни от вас

Първата дама на Украйна даде интервю за списание Vogue
12 апр 2022 15:42, Нели Христова
364
Олена Зеленска: Третирайте украинските бежанци като едни от вас
Снимка: БГНЕС

Първата дама на Украйна призова хората да се отнасят към бежанците, бягащи от руската инвазия, като към "един от вашите", докато успеят да се върнат у дома.

44-годишната Олена Зеленска призна, че животът в Украйна е продължавал нормално до навечерието на войната, защото хората не вярвали, че президентът Путин наистина ще започне пълномащабна война.

"Беше нормален работен ден и вечер - деца, които се връщаха от училище, обичайните домакински задължения, подготовка за следващия учебен ден", каза тя пред списание Vogue. "Бяхме напрегнати. Навсякъде се говореше много за възможно нахлуване. Но до последния момент никой не вярваше, че това ще се случи."

Зеленска споделя, че е била събудена сутринта на инвазията от силен шум, но не е разбрала, че това е експлозия. "Не разбрах какво може да бъде", каза тя. "Съпругът ми не беше в леглото. Но когато станах, веднага го видях. "Започна." Това е всичко, което каза.“

Семейство Зеленски имат 9-годишен син и 17-годишна дъщеря, които не са виждали баща си от началото на инвазията на 24 февруари.

"Кабинетът на президента се превърна във военно съоръжение и на мен и на децата ми беше забранено да оставаме там", каза тя. "Наредиха ни да се преместим на безопасно място — ако сега в Украйна е възможно да се намери безопасно място."

"Децата ми виждат всичко, както всяко дете в Украйна. Разбира се, това не е нещо, което децата трябва да видят, но са много честни и искрени. Не можете да скриете нищо от тях. Следователно, най-добрата стратегия е истината. И така обсъдихме всичко с дъщеря ми и сина ми. Опитах се да отговоря на техните въпроси", заяви Зеленска.

Над четири милиона души избягаха от Украйна, за да се спасят от натиска на Русия, докато милиони други бяха разселени в страната.

"Украинците са същите като вас, но преди малко повече от месец животът ни се промени коренно", каза Зеленска.

"Украинците не искаха да напускат домовете си. Те не са планирали да бъдат бежанци. Затова се отнасяйте към тях като към свои. Основното, за което мечтаят тези майки и деца, е да се върнат у дома, да съберат семействата си. Така че, моля, помогнете им да се адаптират – дом, работа, училище за децата – докато могат да се върнат."

Зеленска, която беше сценарист преди избирането на съпруга й за президент, каза, че има опасност войната да започне да избледнява от заглавията и призова хората на Запад да държат конфликта в очите на обществото.

"Основното нещо е да не свиквате с войната – да не я превръщате в статистика. Продължавайте да излизате на протести, продължавайте да изисквате вашите правителства да предприемат действия", каза тя.

Зеленска е на мнение, че Путин е подценил украинския народ и способността му да се обедини пред лицето на агресията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едни от нас,са хората в ДНР,ЛНР и източната част на страната ВИ.Тия дет са тук,ги третирам като kир.Ако не ти отърва,яла си ги прибери.
243
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма християнско име олена нито володимир. Не е чудно че са вкарали страната и народа си във война. Украинците трябваше да ги отстранят до сега, макар че нямам обяснение как са ги избрали. Може би има корупция и те са назначени от Америка.
242
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дрогарката, пенсиите на много хора в България са 300 лева на месец. Социалната помощ е 55 лева на месец и се заработва 14 дни за бог да прости. Никъде в Европа няма такъв тертип. А на украинските бежанци по 1200 лева и то на месец. Това е вопиюща несправедливост от страна на правителството и защо ги разполага в хотели. В Германия ги настанявали в палатки.
241
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До дрогарката, пенсиите на много хора в България са 300 лева на месец. Социалната помощ е 55 лева на месец и се заработва 14 за бог да прости. Никъде в Европа няма такъв тертип. А на украинските бежанци по 1200блева и то на месец. Това е вопиюща несправедливост от страна на правителството и защо ги разполага в хотели. В Германия ги настанявали в палатки.
240
1
 
22
 
! Отговори
Справедлив преди 2 години
Защо Зеленска моли всички за помощ? Да се обърне към тези хитреци, като САЩ, Великобритания,Германия,Франция - все " демократи", които замъглиха мозъците на много страни и народи. Точно там да праща мигрантите и тях да моли за помощ.
239
0
 
14
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Така се е "обединил" пред лицето на агресията, че масово напусна страната си, вместо да остане и да я защитава!...
238
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то украинките, могат да бъдат третирани само по един начин...
237
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре че поне зелендка е почуствала малко ..... от това което в Донецк и Луганск са чустват и в което живеят от 8 години благодарение на такива като съпруга и
236
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
:-D Тъпичка, тъпичка, че чак вдлъбната. Кой от нас ще го настанят в хотел, ако няма с какво да си плати, кой от нас ще се вози в градски транспорт, ако няма с какво да си плати, кой от нас ще се държи агресивно и ще размята по сред бял ден нацистки символи и не само няма да бъде затворен, ами и политици с двойствено сексуално отношение ще ги крият с телата си.
235
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И що трябва да го правим, с какво са по различни от другите бежанци които ги настаняват в бежански лагери а тия щъкат свободно където си искат?
234
2
 
30
 
! Отговори
Край преди 2 години
Имената на украинците са изкривени руски имена Тоя бил вОлодимир а не Владимир. Александър Усик пък бил Олександър. тая не била Алена а Олена.Македонска им работа.
233
0
 
10
 
! Отговори
Рон Джереми преди 2 години
Олена ако избягаш от Зелниковски - аз ще те взема.
232
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
олена такова име нема има алена време ти е да останеш вдоваица мъжъти остави многоженни вдовици особено мирните граждани
231
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите, които плюят украинците - *** сте и *** ще си останете
230
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за нацистките престъпления защо нищо не казва, тази въшлива кокошка е съучастница на престъпниците. Кого заблуждава?
229
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зельо що се е ядосал на немския президент и отказал да му приеме визитата? Искал Щайнмайер на крака да му иде в Киев, но от там го отрязали, че "в момента не бил добре дошъл". Брех, порасна му работата на Зеления, вече избира кой да му помага, явно не ще германците. То и те дали искат.......
228
0
 
38
 
! Отговори
Сашо преди 2 години
Вие Госпожо като спрете да се правите с мъжа ви на американци, тези клети хора няма да има нужда да бягат от домовете си и ще си върнат нормалния живот.Мръсни продажници!Продадохте собствения си народ
227
0
 
36
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Съгласен съм на 100%. Дайте им по 300 лева на месец за всичко като моята пенсия.
226
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаахах, ми ако ги третираме като едни от нас, специално тук в България говоря, това няма никак да им хареса.
225
2
 
47
 
! Отговори
От България преди 2 години
Не си играйте с и без това изчерпаното ни търпение