Русия загуби много танкове в Украйна - на какво се дължи това?

Много от тях просто са изоставени
13 апр 2022 19:32, Нели Христова
341
Русия загуби много танкове в Украйна - на какво се дължи това?
Снимка: БГНЕС

Смята се, че Русия е загубила стотици танкове в рамките на два месеца след нахлуването в Украйна.

Военните експерти приписват загубите на модерните противотанкови оръжия, които западните държави дадоха на Украйна, и на лошия начин, по който Русия използва своите танкове.

Още по темата

Колко големи са загубите на Русия?

Въоръжените сили на Украйна съобщиха, че Русия е загубила над 680 танка.

Междувременно Oryx - военен и разузнавателен блог, който отчита военните загуби на Русия в Украйна въз основа на снимки, изпратени от зоната на войната - казва, че Русия е загубила повече от 460 танка и над 2000 други бронирани превозни средства.

Според Rand Corporation и IISS Русия е имала общо около 2700 основни бойни танка в началото на конфликта.

Колко ефективни са били противотанковите оръжия?

САЩ доставиха на Украйна 2000 противотанкови ракети Javelin в началото на конфликта и оттогава са изпратили поне още 2000.

Javelin могат да бъдат изстреляни, така че ракетата да експлодира на върха на танка, където бронята е най-слаба според техния производител Lockheed Martin.

Много руски танкове са снабдени с реактивна броня, която поема удара на ракети. Въпреки това, Javelins са снабдени с две бойни глави. Едната издухва реактивната броня, а втората пробива шасито отдолу.

Обединеното кралство също е изпратило най-малко 3600 ракети NLAW. Те са проектирани да експлодират, докато преминават над относително изложената горна част на кулата на танковете.

"Javelin и NLAW са много мощни", казва Ник Рейнолдс, изследователски анализатор по сухопътна война в Royal United Services Institute (RUSI), пред BBC. "Без тази смъртоносна помощ ситуацията в Украйна би била много различна."

САЩ доставят на Украйна 100 противотанкови дрона Switchblade.

Известни като дронове "камикадзе", те могат да се завъртят над целта на мили от оператора и след това да се качат върху танк, унищожавайки го с бойната глава на върха.

Колко виновна е руската тактика?

В наши дни руската армия действа чрез батальонни тактически групи (БТГ), които са самостоятелни бойни единици, съставени от танкове, пехота и артилерия.

Точният състав на тези части може да варира, но като цяло те включват голям брой бронирани превозни средства, но относително малко пехотни войски.

"Русия има сравнително малко войски, които да използва", казва Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета Сейнт Андрюс, "Така че  БГТ са начин за създаване на бойна единица с много удари. Те са проектирани да атакуват бързо с много огнева мощ. Но имат много малка защита по отношение на пехотен персонал, който да ги ескортира и да отмъсти, ако бронираната колона бъде атакувана", допълва той.

"Това кара руската армия да изглежда като боксьор, който има страхотно дясно кроше и стъклена челюст."

Горната част на резервоара е най-малко защитената му част и зоната, към която се насочват съвременните ракети. Проф. О'Брайън казва, че липсата на руски въздушни патрули означава, че украинските войски са намерили как лесно да заемат позиции за засада на руски танкови колони.

"Русия не е получила надмощие във въздуха в началото на конфликта", казва той, "и затова не могат да патрулират в небето, забелязвайки движението на украинската армия. Това означава, че украинските войски са успели да заемат добри огневи позиции за засади и са успели да нанесат много щети по този начин."

Колко загуби се дължат на руската некомпетентност?

Според данните на Oryx половината от танковете, които Русия е загубила, не са унищожени или повредени от врага, а са пленени или изоставени.

Експертите обясняват това с логистични неуспехи и некомпетентност на руските войски.

"Виждали сте снимки на руски танкове, влачени от трактори на украински фермери", казва проф. О'Брайън. "Някои от тези танкове бяха изоставени, защото са останали без гориво. Това е логистичен провал. Някои заседнаха в пролетната кал, защото висшето командване нахлу в неправилното време на годината."

"Суходните войски на Русия са съставени от много наборници и новобранци. Това ги прави, в световен план, бойни сили с ниско до средно качество", казва Ник Рейнолдс от RUSI. "Много танкове са изоставени поради лошо шофиране. Някои са паднали от мостове. Други са забити в канавки. Липсва възможността на войските да използват оборудването си. Но често войниците просто изоставят превозните си средства и бягат. Така че липсва и воля за битка."

Украинското правителство дори издаде инструкции как гражданите да се отнасят към пленените танкове. Властите също така потвърдиха, че всеки, който намери такива "бойни трофеи", не е трябвало да ги декларира за данъчни цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
8
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
За ръждата. Високата температура унищожава антикорозионното покритие. Окислението на метала е много бърз процес без него. Вижте за колко време се появява повърхностна ръжда по спирачните дискове на колите - няколко дни.
223
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смята се, че Русия е загубила стотици танкове,.,.,.,.,., от кого се "смята"? От шурощоидната иззммеетт ли? Няма начин да не е вярно.
222
10
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Руските танкове нямат никаква реактивна броня.Имат някаква скара от арматура ,която не е препятствие за "Джавелина".Руските танкове са напълно беззащитни пред "Джавелина"."Джавелина" не прощава.Пържи наред руски танкове.
221
5
 
12
 
! Отговори
Танкист преди 2 години
Танковете на НАТО не са отживелица, но руските танкове са, а ръждата, която ги покрива също се счита за нормална корозия. За повече инфо се обърнете към джавелините. Те ще ви разкажат.
220
6
 
15
 
! Отговори
Armata-Kosmata преди 2 години
Ами произведените досега Армата танкове са 20 на брой. Един от тях даде фира по време на съветски джуджетен овенен парад в Москва, втори - падна от някакъв мост и се счупи. Следователно са 18 парчета в момента, ако джавелините не са ги разпарчетосали хептен.
219
5
 
14
 
! Отговори
Подробен преди 2 години
До СТАЛИНИСТВ похвалите си пропуснал Еритрея. Украинските ферми са снабдени с танкове, защото руските танкове не са страшни, а пияни им екипаж. Оставените без водка танкисти заменят машините за водка или ги продават и с парите си купуват водка.
218
2
 
17
 
! Отговори
Фил Русопутин преди 2 години
Не лъжете бе, това е монтаж ! Руски танкове изобщо не са влизали в Украйна !
217
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това на снимката кога успя да ръждяса толкова? Това не е руски танк, не е и модерният украински ОБТ "Оплот". Че е укрофейк, ясно! Всеки ден гледам руска ТВ. Такива танкове няма! Няма и Т-14 "Армата".
216
1
 
6
 
! Отговори
159 преди 2 години
До АнонименДо 256: Бая некадърно преведена статия, но все пак описва ситуацията.Да, опомнете се когато говорите за превеждане. Превеждането не е толкова просто, колкото си мислите. Защо се предпочитат определени преводачи за преводи в професионална среда? Ами пет години изучаване науките, съставна част от машиностроенето, плюс пет години изучаване на език.Защо престанах с любимата си професия на преводач? Ами защото ни подценяват и плащат жълти стотинки.
215
5
 
8
 
! Отговори
Укро Фашист преди 2 години
До Анонимен 266 --- Такава боНба в центъра на Киев ще допринесе за изчезването на Масква и остъкляването на Блатная, от която няма никаква файда, освен мизерии и зулуми по света.
214
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Танковете били отживелица вика.Абе професоре как ще напредваш през вражеска територия с колелета ли?Танка е острието на нападателната мощ на една армия.
213
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Танковете са отживелица. В руските форуми хората са бесни на Путин и искат да започне да използва по-сериозни оръжия от рода на термобарични и вакуумни бомби.Реално погледнато, една ядрена бомба в центъра на Киев ще сложи бързо край на войната.
212
0
 
1
 
! Отговори
бръм бръм преди 2 години
До Анонимен 255Ти за танкове ли пишеш или за бонбони?
211
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В война всички губят. Украйна колко неща загуби, но се надява ЕС да и излива пари за да се възстановява. На всички европейци ще обърнат джобовете наопаки.
210
3
 
10
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Впрочем крайно време е Уралвагонзавод да произведе и някой вагон. Така и така им спряха вноса на електроника за танковете.
209
4
 
14
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 2 години
Защо така губи танкове? Ми щото е 2022г, а Русия е напълно готова за Втората световна война. През 2022г танковете стават да подравниш постройките на невъоръжено население, което не знае как да ти пали цистерните с нафта.
208
3
 
13
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Армията на украинските фермери е станала вече четвърта сила в света.
207
5
 
11
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Този кокошарник върху руския танк, реактивна броня ли му казват.
206
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 255Те за 30 години са натрупали ЦЕЛИ 500 танка Т-90, от които модернизираните до МС Тагил сигурно нямат и 50 броя, а ти говориш за 500 танка на ден от уралския завод...
205
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бая некадърно преведена статия, но все пак описва ситуацията.