Жители на Харков: Всичко ще приключи, когато Путин умре

Битката в града още не е приключила
Обновена: 17 май 2022 20:17 | 17 май 2022 20:00, Нели Христова
212
Жители на Харков: Всичко ще приключи, когато Путин умре
Харков. Снимка: БГНЕС

Стоейки на върха на повредения покрив на къщата си, която се намира на главния път на север от Харков, стигащ към села, окупирани от руските сили до преди няколко дни, 53-годишният Константин Харламов само два часа по-рано наблюдаваше черния дим, който се извива в далечината.

Неговият приятел Виталий, на 41 години, с миризма на тежък алкохол в дъха му, казва, че също е видял експлозията, може би само на две мили нагоре по улица "Леся Сердюка" в посока към родното му село Стрилеча. Напускането на руснаците преди три дни му даде шанс да се премести в по-безопасен квартал на Харков след два месеца и половина живот под окупация. Но сега пътят е отрязан заради подновените битки.

Постоянните фонови удари и взривове, които изпълваха въздуха, и подскачащите украински войници на контролно-пропускателните пунктове сред изгорелите дървета, коли и разпръснати военни отломки, подкрепиха свидетелството на двамата мъже, че битката във втория град на Украйна не е приключила. Съобщава се, че четирима души са били ранени при удари в района на Шевченковски в Харков в понеделник и е потвърдено, че един човек е бил убит в освободеното северно село Циркуни.

Силите на Владимир Путин са отблъснати
и може да се окаже, че битката при Харков се присъединява към битката за Киев като триумфална победа за Украйна. Американският институт за изследване на войната я описа като ефективно приключила след като украинските войници публикуваха видео в неделя вечерта, на което издигат нов граничен пост на близката руска граница, като показател за нарастващата им сила и увереност. "Г-н президент, успяхме!", написаха те в публикация във Facebook.

Но също така има достатъчно доказателства в предградията на Харков, че руснаците възнамеряват да се бият усилено, за да запазят някои нападателни позиции около тази североизточна украинска крепост. Силите им остават достатъчно близо, за да обсипят покрайнините на града с артилерийски огън. Украинските военни призоваха за спокойствие, когато завод за торове беше ударен в понеделник. Извиха се и червени изпарения, които според властите не са опасни за здравето.

Служители от Генералния щаб на Украйна заявиха в понеделник, че руснаците са били съсредоточени върху "поддържането на позиции и предотвратяването на напредването на нашите войски към границата". Ако това е оттегляне на Русия, то е бойно, както добре знаят хората, които пострадаха толкова силно в Харков.

Виталий посочва дупката във формата на ракета в три стени в разрушената двуетажна къща на приятеля си и просто пита със сълзи на очи: "Кога ще свърши всичко?"

"Само когато Путин умре", отвръща Харламов пред The Guardian, който се върнал в дома си преди три дни със съпругата си Олга, на 48 години. Те спят на пода сред прах и счупени стъкла.

Двамата се качват на покрива, за да се опитат да го изолират от дъжд, когато времето се развали. "Ракетата удари на 50-ия ден от войната, но ние не бяхме у дома. Беше толкова ужасяващо", обяснява той. "Отидох в супермаркета един ден и ракета унищожи къща точно пред мен. Беше ад."

Домът им все още е без отопление, ток и течаща вода. "Върнахме се, за да се опитаме да спасим стаите от дъжда", каза Харламов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Само когато Путин умре", отвръща Харламов пред The Guardian.... ---- Днес сме абонирани за британските фалшиви новини, утре е наред Дойче Веле.
18
3
 
20
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Жителите на Харков не знаят една Подробност която Застрашаваше Света - в техния Двор , сина на Байдън произвеждаше Ковид и пръскаше над Западна Европа . Загинаха Милиони Хора в нашите Къщи .
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да не са като оная свидетелка, дето разпознала ботушите на единия руски войник, че били скъпи? При положение, че вероятно за пръв път вижда в живота си военна екипировка.
16
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фейк статии с фейк персонажи и фейк интервюта...
15
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
T.e. двама алкохолици от селата покрай Харков ни разказват история..... брей че реалистична журналястика!Защо не вземете интервю от кръчмата в Чепръчево, да кажат там местните какво мислят за международното положение?
14
2
 
27
 
! Отговори
дядо яга преди 1 година
прочетох...някоя *** Христова..по името звучи като български журналист ,..*** я си помислете кой ,по дяволите , български журналист би използвал фразата" Виталий, на 41 години, с миризма на тежък алкохол в дъха му, казва, че също е видял експлозията, може би само на две мили нагоре по улица "Леся Сердюка"..Че кой в Европа мери в мерни единици мили...това е в един друг континет...та да ви е ясно колко е надеждно това излияние..пропаганда от най-долнопробните..даже не се стараят да са достоверни
13
4
 
21
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Всичко ще приключи, само и единствено, когато държавата на укрите стане част от Великата Руска Империя (и съответно престане да съществува като самостоятелна държава). След това, най-вероятно нас директно ще ни анексират и така.
12
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се радвам путин за анексира украина
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 12: Струва ми се, че си ненормален.
10
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Харков е бил руски и ще бъде. Всякакви други пропаганди са лъжливи и безсмислени.
9
36
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
светът анатемоса руските хле барки и сега те се разпръснаха по света в търсене на спасение от гнева на САЩ, но той няма да спре докато всички *** не бъдат унищожени!
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе мисирките нещо за един хамерикански адмирал изпълзял от мазетата на Азов нЕма ли да драснете или не е много удобно.
7
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Неговият приятел Виталий, на 41 години, с миризма на тежък алкохол в дъха му"______Вече до кварталните пиянки ли опряхте за експертна оценка?
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се притеснявайте за Путин той ще преживе войната после ще смени и Байдън и може и отново да е избран за президент на Русия.
5
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незаменими хора няма ще дойде друг може да е още по твърд от Путин
4
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще приключи, когато зеленото човече умре!
3
4
 
22
 
! Отговори
взвд преди 1 година
иска ви се ама друг път
2
33
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай Боже стане по-скоро!!! Заради болните амбиции на лудия диктатор, путин стотици хиляди останаха без дом, а десетки хиляди загубиха живото си...
1
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По скоро ще свърши, когато зеления даде фира..