Зеленски 3 месеца от началото на войната: Русия води тотална война

Руската армия нанесла 1474 ракетни удара с общо 2275 ракети
24 май 2022 08:34, Елка Василева
223
Зеленски 3 месеца от началото на войната: Русия води тотална война
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че води "тотална война" срещу страната му, предаде Асошиейтед прес.

В редовното си среднощно обръщение към нацията, което отправи в навечерието на навършването на три месеца от началото на войната, Зеленски каза, че руските въоръжени сили са нанесли 1474 ракетни удара с общо 2275 ракети. Огромното мнозинство от тях поразиха цивилни цели, обърна внимание той.

"Наистина не е имало такава война на европейския континент от 77 години", подчерта Зеленски.

Украинският президент каза, че при руска ракетна атака срещу град Десна, на 55 километра северно от столицата Киев, миналата седмица са били убити 87 души. Сега Русия е съсредоточила своите войски в източния регион Донбас, около градове като Бахмут, Попасная и Северодонецк, заяви той.

Зеленски призова украинците, които не са на бойното поле, да помогнат както могат, и отбеляза, че неговата задача е да работи за засилване на международния натиск върху Русия. "Абсолютният приоритет са оръжия и муниции за Украйна", подчерта той.

Трима цивилни са били убити при руски атаки в Донецка област вчера, съобщи губернаторът на източния украински регион Павло Кириленко. Той не даде подробности.

Вчера Кириленко каза, че се водят тежки боеве близо до съседната Луганска област и че фронтовата линия е под непрекъснат обстрел. "Ситуацията е трудна", призна той.

Кириленко съобщи още, че голяма част от жителите на Донецка област вече са евакуирани. В частта от региона, която бе под украински контрол преди началото на руската инвазия, са живеели 1,6 милиона души. От тях са останали "не повече от 320 хиляди човека", каза той.

Губернаторът на Луганска област Серхий Гайдай съобщи, че евакуирането на местните жители продължава всеки ден. Хората "се съгласяват на риска (да заминат), "защото това, което става в градовете, е много по-лошо", каза той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава Брендо !
108
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как лесно се манипулират хората, ако мисирките бяха *** как укрите избиват невинни в луганск и думбаз сега нато на Путин ли щеше да праща оръжие.
107
10
 
5
 
! Отговори
Фашизъм преди 1 година
Основната презумция на фашизма е: цялата истина е въпрос на мнение и няма смисъл тя да се обсъжда. Фашизмът издига в култ силата. Този който е силен определя правилата. Нека който има ум в главата да се сети кои са фашистите.
106
5
 
23
 
! Отговори
Nova преди 1 година
Тоз май изтрезня - След 3 месеца ли разбра че е е във война
105
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната ще приключи с подписване на мирен договор на полско-китайската граница.
104
8
 
29
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Една Шепа Нацисти и Фашисти станаха Герой за Света .Мисля си - ако Русия беше нападнала Германия преди няколко десетилетия , за да убият Хитлер ? САЩ и ЕС щяха да застанат на страната на Хитлер - но Историята нямаше да отчете Десетките Милиони Жертви . За Критиците - Руската Армия спря Ковид - В Харков имаше Лаборатории на САЩ който произвеждаха Заразата - Руснаците ги ИЗРАВНИХА със Земята - Поклон .
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 134- да ти дам моя чип да си поиграеш със него!-е малко главест ама..
102
2
 
13
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Обяснявам че хладилниците нямат електроника, о гениалний. Не му е нужна, к още по- малко можеш да я присадиш на танк. Лековерни глyпaцu, вярващи на всяка лъжа която им поднесат медиите и политиците.
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
126-кое джудже? - ревящото ли?
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 134 - що дириш чипа на хладилника във хладилника бе?- тоя чип са ти го сложили във кратуната и затова си като мъртвец.вкочанен замръзнал.
99
3
 
13
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Чудя се само какъв чип има в един хладилник? Гледам го моя либхер отвън, гледам отвътре няма и няма. Явно украинските хладилници ще са някакви супер дупер свръх модерни хладилници, щом имат чипове, още повече че стават и на танк Т72. Който танк е модел на 51 години и какви ли чипове му трябват?
98
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАЛИБРИТЕ И КИНЖАЛИТЕ ВЪРШАТ ДОБРА РАБОТА. ВСИЧКО ЩО ВЛЕЗЕ ВЪВ УКРИЯ Е НАДУШЕНО И ИЗДУМКАНО. ЗАТОВА РЕВЕ "МЪЖА".-НАПРАВЕТЕ СИ СМЕТКА КОЛКО ОРЪЖИЕ ИМАШЕ УКРАЙНА,И КОЛКО БЕШЕ ДОСТАВЕНО ОТ НАТОВЦИТЕ, КЪДЕ Е?
97
2
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
ами питаи менторите си сащ докога ще воюват с русия и кога се почват с китаиза таиван финансов одит на украина
96
0
 
21
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Хайде, не и днес! Честит ви 24-и май, братя укрсинци, руснаци, македонци, сърби и който там се сети. Политиците си идват и умират, книгите остават! Хайде със здраве!
95
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие РУСКИ *** си купете билети за любимата държава и тогава България ще се изчисти, а вие ще се си на мястото!!! Срам за страната.
94
4
 
20
 
! Отговори
covid_22 преди 1 година
Журналисти само глупости пишете. Нищо не става от Вас, толкова оръжие изпратиха на Украйна, милиарди помощи и пак не им стига. Руснаците със чипове от хладилници и перални ремонтират машините и пак напред. Ех, боже пази България от българските журналисти. Учете се, учете се !
93
6
 
19
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
Добре де, Клоунът призовава "всички мъже, които ме са на фронта да помогнат с каквото могат", т.е. да воюват по един или друг начин. В този смисъл, тези хора цивилни ли са? Когато цивилен граждани стреля с автомат по други хора и те ми отвърнат и го убият, цивилен човек ли е умрял или военен? Не разбирам логиката на господина с кокаина.
92
21
 
8
 
! Отговори
Хахахах преди 1 година
Алоооо, джуджето загуби войната. Точка. Сега само убива и разрушава.
91
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повече оръжия - повече жертви. Русия има много арсенал за ескалация ако се наложи. Дано не се.
90
2
 
18
 
! Отговори
Мдааа преди 1 година
Ами война кат война, вие укрите да не би да ги жалите руснаците действате фашистки... https://youtube/watch?v=OLy9Ryr6ghgt=12s .... А можеше и въобще да я няма тая война ако спазвахте минските споразумения..., а можеше и да спре, ако наркомана овреме беше вдигнал белото знаме и беше дал генерална КАПИТУЛАЦИЯ... да, ама не и сега олеле!!! А колкото повече мърдаш, толкова повече ще боли... тъй ще е до кат си на верижка и слушаш гласове отвъд океана!!!