Руснаците са превзели по-голямата част от Северодонецк

Украинският генщаб: Отбраната на Северодонецк продължава
2 юни 2022 12:31, Елка Василева
49
Руснаците са превзели по-голямата част от Северодонецк
Снимка: архив, БГНЕС

Русия е поела контрола върху по-голямата част от промишления град Северодонецк в Украйна, потвърди днес министерството на отбраната на Великобритания, цитирано от Ройтерс.

Според редовната всекидневна сводка на британското военно разузнаване украинските сили вероятно все още удържат защитата на подходите към съседните градове Лисичанск и Лиман. Украинската армия е разрушила два моста на река Северски Донец.

Още по темата
Вчера губернаторът на украинската Луганска област каза, че руските сили са превзели 70 процента от Северодонецк, припомня Ройтерс.

ДПА цитира днешно комюнике на украинския генерален щаб, според което отбраната на Северодонецк продължава, въпреки че вчера руската страна съобщи, че е превзела центъра на града.

Въпреки руската атака, подкрепена с гранатомети, в боевете в близките села Боброво и Устиновка руснаците постигат незначителен успех, пише в текста.

Същевременно украинският генерален щаб признава за "частично успешна" руската офанзива в Камишеваха, селище южно от град Лисичанск.

Лисичанск и Северодонецк са от двете страни на река Сиверский Донец и преди войната са били "градове близнаци" с общо население от 380 хиляди.

Руската офанзива от юг дава признаци, че руснаците се надяват да не им се налага отново да форсират Сиверский Донец, твърдят анализатори от вашингтонския Институт за изследване на войната. Руските сили направиха вече няколко безуспешни опита да прекосят реката с понтонни мостове.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
5
 
! Отговори
До Даката преди 1 година
Браво! Такива достойни герои са необходими на родината ни повече от всичко! Мисля да последвам примера ти и даже да свормирам бригада за чистене на мазни укри.
6
7
 
2
 
! Отговори
Бау преди 1 година
А вие как помагате на Русия в нейната борба с фашизма! Едно време хората излезли партизани още на 22 юни 1941 г., а вие само пишете лозунги! Господин Копеков едно знаме не успя да премахне от общината, иначе плямпа за героите дали живота си! Точно така каза преди малко - ,,Те умряха, за да живеем ние!". Буквално, преносно, точно така излиза! Ботев загина, за да има днес министри, партии, кметища, областни управители, депутати, шефове на агенции, инспекторати и копейчици!
5
9
 
8
 
! Отговори
Даката преди 1 година
Снощи пречуках един украинец в Пловдив пред жена му и двете му деца.Нищо не ми беше сторил, но ей така, превантивно.
4
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече седмици я превземат, и щяха. Ако откъм Лисичанск нямаше подкрепа от гаубици с всякакъв обсег.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не по-голяма, цялата доложи Кадиров. Сега има, довършителниработи.
2
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубава новина!
1
13
 
5
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Здравейте, приятели! Днес аз се сдобих с чисто ново Бентли - подарък от брат ми, който работи в Холандия.Той се занимава с нелегална дейност, като вкарва свежа плът от България за тамошните червени фенери. А идруги неща... Наскоро е пазарил и яхта, с което ще затвърди имиджа си на голям играч. Засега аз щракам пръсти из София, но скоро ще заминавам при него. На 18 съм и трябва да се захващам на работа, като батко.