Зеленски: Русия да понесе отговорност за терора срещу Запорожката АЕЦ

Украйна конфискувала руски активи на стойност 765 млн. долара
192
Зеленски: Русия да понесе отговорност за терора срещу Запорожката АЕЦ
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Володимир Зеленски каза в ежедневното си видеообръщение, че Русия трябва "да понесе отговорността" за "терористичния акт" срещу Запорожката АЕЦ, окупирана от руската армия.

Тя стана мишена на удар, за който Киев и Москва се обвиняват взаимно, предаде Франс прес.

"Днес окупаторите създадоха още една изключително рискована ситуация за цяла Европа: те удариха на два пъти Запорожката АЕЦ, която е най-голямата на континента", посочи украинският президент.

"Всякакво бомбардиране на този обект е безсрамно престъпление и терористичен акт. Русия трябва да понесе отговорността, поради самия факт, че създава заплаха за една атомна електроцентрала", допълни Зеленски.

По време на обстрела срещу централата възникна пожар и бяха повредени два високоволтови електрически далекопровода, което наложи спирането на един от реакторите на централата, въпреки че не бе установено изтичане на радиация, и остави повече от 10 000 жители на Запорожска област без ток, съобщиха проруските власти, цитирани от ТАСС.

Междувременно стана ясно, че в Украйна вече са конфискувани руски активи на стойност около 765 млн. долара, като се планира да бъдат насилствено иззети още над 900 държавни активи.

"Проведохме среща за политиката на санкции - конфискацията на руски активи. Длъжностни лица съобщиха, че Украйна вече е конфискувала активи на стойност 28 милиарда гривни (765 милиона долара). Тази работа продължава. Предложено е да бъдат конфискувани още над 900 имота, принадлежащи конкретно на руската държава. И ако оценим пакета от имоти не само на държавата, но и на нейните граждани, става дума за 36 000 предмета, които трябва да бъдат конфискувани", заяви Зеленски във видеосъобщение, публикувано в канала Telegram на неговата пресслужба.

На 1 април украинският парламент прие закон за национализация на имуществото на руски граждани и лица, "тясно свързани с тях", както и на всички, които отказват да осъдят руската военна инвазия. Приетият документ приравнява не само руските граждани, но и лицата, които пребивават там или извършват основна дейност, без да са руски граждани, към жителите на Русия, които подлежат на закона за национализация на собствеността. На 12 май Радата одобри постановлението на Зеленски за конфискация на руска собственост в Украйна. На 20 юни украинският министър на правосъдието Денис Малюска заяви, че властите ще започнат масова конфискация в края на лятото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
20
 
! Отговори
баце преди 1 година
Що за *** фейк е това. Абе ***, спрете да препредавате украински фейк новини като радиоточки. Мислете малко какво пишете - за смях сте.
125
4
 
31
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
Зеленски пак ни мисли за дрогирани като него. Защо ще обстрелват централа която са окупирали отдавна? Сами се обстрелват ли? Май само "сериозните медии" и "британското разузнаване" могат да му се вържат на комичните скечове.
124
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отварт!
123
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя няма ли кой да го "свитне " най-после !
122
2
 
19
 
! Отговори
тя преди 1 година
Най-наглия лъжец в Света !
121
2
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Амнести Интернешънъл потвърдиха заключението си,че е престъпление Украйна да разполага воени и въоръжение в болници и училища .
120
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То все повече обикновени американци и западноевропейци не могат да го дишат тоя, въпреки ожесточената пропаганда с която им промиват мозъците. И те виждат, че Зелито не е този за когото го представят.
119
12
 
1
 
! Отговори
Тотевски преди 1 година
Абе зеленси стига хленчи бе, да понесе това , да понесе онова, всички е в ръцете ви, събери повече украиниччета с АК да дебнат из горите на малки партизански групи и рашистанците ще си го получат.
118
1
 
13
 
! Отговори
н2о преди 1 година
От два дни укро.пи.еците обстрелват АЕЦ Запорожие, по тази причина Русия официално уведоми Главния секретар на ООН Гутиереш. Някой ще каже: Докажи, че са укрите. Няма проблем, Артилериста за минута ще ви каже посоката от която стреляно!!! Но Зеленчука няма да допусне независима експертиза! Прави впечатление, че той изтегля остатъците на всички боеспособни части към Киев, тоест, знаейки че губи войната, умишлено може да предизвика взрив на АЕЦа за да спре руското настъпление!
117
2
 
5
 
! Отговори
999 преди 1 година
До до 999___ ,,Странните" решения на европейските политици показват,че те се сблъскват с много неопределености и не знаят как да действат и едновременно с това да останат на власт.Те са подчинени на концептуалната власт от наднационален корпоративен и банков елит.Този елит управлява със сценарийни постановки.Кризата в Украина е продължение на пандемичната криза.Започнаха със зелената сделка,която не потръгна по план.Последва всеобщо заключване и печатане на фиатни пари.Следва организиран хаос.
116
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Краварите голяма беля си сториха с клоуна. Сега се чудят как да се отърват от него, но и това ще стане. За тях, който е неудобен, го очистват.
115
2
 
17
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Тоя като се надруса и се мисли за господ .....Почна да командва света :) Жалко човече с жалки амбиции ....пратеник на ЦРУ за да дестабилизира уж неговата страна ...и да предизвика конфликт уж в който Русия е агресора ....Моли за оръжие за да спре войната ? Все едно аз моля за пиене за да спра да пия !
114
2
 
17
 
! Отговори
Еврейн (Да де, ама.. преди 1 година
да де, ама нарко-нацисткият клоун изглежда не знае, че спътниците от космоса снимат ВСИЧКО. Особено сега на територията и в небето на бивша Укриана. И веднага може да се установи точно откъде са литнали ракетите за към АЕЦ, а също и към затвора с пленените укро-нацисти от изтребения вече полк Азов. А иначе, резидентът-ултрамарионетка нека си продължава неистово да лае - едва ли вече някой взема насериозно брътвежите му, стимулирани и еказалтирани от кое? :) - знае се от кое...
113
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Е баси евтината дезинформация ...
112
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 999А ЕВРОПА КАТО ВЪОРЪЖАВА И ПОДСТРЕКАВА ВОЙНАТА КОЙ ДА И МИСЛИ ЗА ПОСЛЕДИЦИТЕ, ЦЕНИТЕ, ГОРИВАТА? СВЕТОВНА И ЕВРОПЕЙСКА ИНИЦИАТИВА Е НУЖНА ЗА ОМИРОТВОРЯВАНЕ, НЕ ЗА ВЪОРЪЖАВАНЕ И МАСОВИ УБИЙСТВА! БЕЗУМЦИТЕ НЕ СА НА ФРОНТА, Я В ОФИСИТЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ДЕПАРТАМЕНТ, ЕВРО ПРАВИТЕЛСТВАТА, УКРАЙНА И ВОЕННИЯ ОТРАСЪЛ ГЕНЕРИРАЩ ПЕЧАЛБИ ОТ СМЪРТТА
111
1
 
10
 
! Отговори
еее не преди 1 година
ТОЗИ НЕВНЯТНИК КАТА ДЕН ПЛЕЩИ ИЗВИНЕНИЯ ЗА СОБСТВЕНАТА СИ СЪВЕСТ И ПОДСТРЕКАВА НАРОДЪТ СИ В ОБРЕЧЕНА ВОЙНА, ПРЕДИЗВИКАНА ОТ ОТВЪД ОКЕАНСКИТЕ МУ ГОСПОДАРИ, ВМЕСТО ДА СЕ ОСЪЗНАЕ И ТРЪГНЕ РЕШИТЕЛНО КЪМ МИРНИ ПРЕГОВОРИ И СПИРАНЕ НА ВОЕННИТЕ БАТАЛИИ. ПО-ЖАЛКА КАРТИНКА ОТ ЗЕЛЕНСКИ Е СЕНИЛНИЯ ПАРАВАН, НО НА СЪВЕСТТА И СЕМЕЙСТВАТА ИМ ЩЕ ТЕГНАТ ТЕЗИ БЕЗУМИЯ. ЖАЛКО ЗА ЖЕРТВИТЕ!
110
1
 
7
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Не,не и този път.Ти и само ти,шебек уплашен.Отговаряй,почвай с лъжите и оправданията.
109
1
 
9
 
! Отговори
999 преди 1 година
До ...не спирай да се гавриш с ватниците____ Медийните изяви на Зеленски не могат да предизвикат катастрофа.Атака по Запорожката АЕЦ може.Това е централата,която осигурява почти половината от електричеството за Украина и има 6 реактора.Какво се случва в Украина,ако тя спре да произвежда ток?Какво се случва,ако при атака се предизвика изтичане на радиация не само с Украина,а и с Европа?Това не е футболен мач ,а военен конфликт със сериозни последствия не само за воюващите страни,а и за Европа!
108
0
 
10
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Анонимен117;Бачи ти Володимир яко го е закъсал.Поражения,отстъпление,дрога.Утре същото на квадрат,дрога,поражения,отстъпление.Не е чудно,че гледа като уплашен заек.Непоносимо тежко е да усещаш края и,че тъкмо ти си виновен за него.Последния Украински в историята.Направо да полудееш.Обстрела на АЕЦ''ЗАПОРОЖИЕ'' е следствие точно от тази безизходица.Като няма спасение,след мен/нас/ и потоп.
107
0
 
11
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
ЗЕЛЕН,НЯМА ДА МИНЕ ТОЗИ ПЪТ.ПЛАЩАЙ,КЛОУН.