Зеленски към Г-20: Войната да завърши със справедлив мир

Русия да се изтегли и да компенсира на Украйна нанесените щети
15 ное 2022 09:23, Елка Василева
93
Зеленски към Г-20: Войната да завърши със справедлив мир
Снимка: архив, БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски произнесе днес "пламенна, но подробна" реч пред форума на лидерите от Г-20, написа в Туитър посланикът на Европейския съюз в Индонезия Венсан Пике, цитиран от Ройтерс.

Посланикът каза, че украинският президент е призовал за "възстановяване на мира и зачитане на Устава на ООН, както и на принципа за териториалната цялост на Украйна".

Още по темата
Зеленски каза по видеоконферентна връзка пред лидерите на Г-20, че иска войната да завърши със справедлив мир и че точно сега е времето, когато тя трябва и може да бъде спряна, съобщи Ройтерс, който се сдоби с копие на текста на речта.

"Искам тази руска война да завърши справедливо и въз основа на Устава на ООН и международното право. Украйна не трябва да бъде подтиквана да прави компромиси с нейната съвест, суверенитет, териториална цялост и независимост. Няма да има Мински споразумения-3. Няма да оставим време на Русия да укрепва силите си. Никой няма право да изнудва света с радиационна катастрофа. Русия превърна нашата Запорожка АЕЦ в радиационна бомба, която може да избухне всеки един момент. Русия трябва незабавно да изтегли всичките си войски от територията на централата", каза Зеленски.

"Предлагам да се разшири обхватът на действие на зърнената сделка до пристанищата в Николаевска област. Трябва да бъдат наложени ценови ограничения върху изнасяните от Русия енергийни ресурси. Трябва да се обединим около единствения реалистичен модел на размяна на пленници - всички срещу всички. Русия трябва да признае териториалната цялост на Украйна и да изтегли всичките си войски от страната. Контролът на Украйна върху всички сектори на границата ни с Русия трябва да бъде възстановен“, заяви украинският президент.

„Светът трябва да подкрепи създаването на специален трибунал за руската война срещу Украйна. Русия трябва да компенсира на Украйна нанесените щети за сметка на собствените си активи. Трябват ни ефективни гаранции за сигурност и проектодоговор, наречен Киевско споразумение за сигурност. Трябва да проведем международна конференция, която да утвърди ключовите елементи на следвоенната архитектура на сигурност в Евро-атлантическото пространство, за да се предотврати повторение на руската агресия", заяви украинският държавен глава.

"Когато всички антивоенни мерки бъдат изпълнени, документ, слагащ край на войната трябва да бъде подписан от страните", обобщи Зеленски.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ им дават оръжие и гледат сеира отстрани, както винаги. Русия също си тества оръжията, вижда се че има проблеми с армията. Зеленски знае че Украйна е буфер между НАТО и Русия, както България, Румъния и останалите бяха буфер по времето на комунизма. Идва световна криза в невиждан мащаб, фирмите по света съкращават персонал и до края на годината Зеленски ще клекне или ще трябва да победи Русия. Зимата идва и трудно си отива по ония земи. Та часовникът тиктака.
69
0
 
0
 
! Отговори
Моля моля ... преди 1 година
Да не забравяме, че тази война е плод на усилията на САЩ, да настрои един народ да се избива по между си.
68
0
 
0
 
! Отговори
Русия за мира преди 1 година
Ние заявяваме най-важното че позицията, както де факто, така и де юре, на украинската страна е многократно заявявана от президента Зеленски и показва, че Украйна както де факто, така и де юре не може и не иска да преговаря. Съответно целите на Руската федерация ще бъдат постигнати чрез продължаване на специална военна операция, каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери, отговаряйки на молба да коментира така наречената мирна формула на Владимир Зеленски.
67
0
 
0
 
! Отговори
Кой мир е справедлив преди 1 година
Справедлив е този мир, който е добър хората. А след осем години обстрел населението на Донбаси Запорожие вече не иска да живее в една държава с националистите от Киев. Справедлив мир ще има тогава, когато Киев признае резултатите от референдумите за присъединяване на Донбас и Запорожие към Русия.
66
0
 
2
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Зеленски пак се е заел да казва на света какво трябва да прави. Светът не се състои от САЩ и сателитите им, Заленчук. Налягай си парцалите.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Украйна беше изгонила вече всички руски войски от територията си, тогава желанията на Зеленски щяха да са адекватни на ситауцията. В момента ми звучи като "абе имам 5 лева в джоба, но искам да пия уиски за 50" хахаха
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната да завърши със справедлив мир - хубаво, ама справедливия мир, за всяка една от страните в тази война е различен!
63
2
 
6
 
! Отговори
Бай Насе преди 1 година
Украинците вън от България!!! Ще ги хрантуткм по хотелите по морето, а хората от наводнение райони и фургони нямат даже... Марш в О'краине, ***!
62
1
 
8
 
! Отговори
Чук от Горно Чуково преди 1 година
Без значение е какво говори Зеленски. Виж на фронта какво става. Муа-ха-ха-ха...
61
8
 
13
 
! Отговори
джо преди 1 година
Зеленски продължава да каканиже брътвежи за мир и ценности, но няма обяснение на действията на Украйна от 2014 г. Много лесно е да биеш речи,за лошата Русия и злия Путин,но времето ще покаже кой е прав. Ако искаха мир украинците трябваше да помислят. Скоро ще са в положението на Авганистан.
60
6
 
11
 
! Отговори
Баба Яга преди 1 година
До Анонимен 69 -- Денацификацията вече стана. Укрите взеха и Херсон, а след това идва ред и на Крим.
59
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Путин смята , че с бомби и разрушения може да обърне хората в християнство.Много ми е интересна психологията на един комунист.Тяхното знаме червено.С кръв постигат целите си , и с кръв ги отстъпват.Методите им на ,,убеждения" с с кръв напоени Пренасят извратените си виждания върху постиженията. А казано в...,,по делата ще ги познаете".По това не което говорят , а по онова що вършат.И по плодовете им ще ги познаете...Техния плод е ...Путин...
58
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Без денацификация няма да стане работата
57
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Справедливият мир" са едни от най-общите и безсмислени приказки. Той значи съвсем различно нещо за различните хора и общности. Нищо не е казал. Отново. И що ще на сбирката на тези държави? А, да, понеже тази сбирка стана всъщност среща на колонизатора с колониите, та затова.
56
13
 
11
 
! Отговори
ЦРУ преди 1 година
Иска му се на Зеленски, но не е попитал Путин какво мисли по въпроса за справедливостта. Честито на поддържащите Украйна. Особено на президента Байдън, който ще плаща сметките за сватбата на внучката си. Дано на нея не присъстват призраци, че отново ще стане за смях на целия свят.
55
6
 
9
 
! Отговори
До 64 преди 1 година
Путин е един от тези със златните гърнета,но далеч не е само той.Това,което написах за идеологията на омразата е валидно за манипулацията на масите по цял свят.Единственият въпрос,който хората трябва да си зададат е кои печелят от кризите.Останалите сме губещи.
54
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 61....Това, че вкарваме убийци в затвора от омраза ли е.?Путин е опасен престъпник.Дали го мразим ли.?..Питай жертвите на тоталитаризма.Виж и ги разпитай какво чувстват.За разбитите животи.За изгубения живот за да живеят тия в златни гърнета.Както Янукович ходеше по голяма нужда.Това са непоправими разбойници прикрити зад комунистически идеали или християнски ценности...,,По делата ще ги познаете" ...Пише го в Библията.Сам Христос ни предупреждава...,,И ще убиват , мислейки , че принасят Богу
53
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е върхът на неркаял се убиец.Пише го в досието му.Естественно е всички такива като него да са не негова страна.Всички те очакват светът да забрави .Но светът знае.Неразкаял се престъпник пак ще върши злини.Комунистите дерибействаха и безчинстваха десетилетия.Такива като Путин временно се скриха зад фалшивото амплоа на демократ и християнин.Удобно смени тезата , за да убива , от комунистически подбуди на християнски.Опитва да замени вярата.Подкупва патриарси.Изнудва духовници за да ги причи
52
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Копейкаджията с VPHа си мисли, че само той може да манипулира вота в коментарите...
51
9
 
13
 
! Отговори
До 47 и 50 преди 1 година
Омразата има важно приложение и тя е да даде изкупителна жертва.Когато бедните членове на преобладаващата група мразят друга група,то експлоататорите са в безопасност от тези,които експлоатират.Политическият и икономически елит се обогатява,докато проповядва идеологии,които да посочват враг и така разделят хората,недоволни от управлението.