НАТО категорично: Украйна не е виновна, но ракетата паднала в Полша е украинска

Столтенберг призова да се спре тази безсмислена война
Обновена: 16 ное 2022 14:17 | 16 ное 2022 14:03, Нели Христова
371
НАТО категорично: Украйна не е виновна, но ракетата паднала в Полша е украинска
Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг говори на пресконференция след срещата на алианса заради вчерашния ракетен удар срещу Полша.

Разследването продължава, но предварителният анализ "предполага, че инцидентът вероятно е причинен от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна за защита на украинска територия срещу атаки с руски крилати ракети", каза Столтенберг.

"Нека бъда ясен, Украйна не виновна. Русия носи крайната отговорност, докато продължава незаконната си война срещу Украйна", добави той.

"Няма индикации", че ракетата е резултат от умишлена атака или че Русия подготвя настъпателни военни действия срещу НАТО", каза още Столтенберг.

Съюзниците от НАТО изразяват своите "най-дълбоки съболезнования" за трагичната загуба на живот след смъртта на двама души в Полша, заяви той и добави, че те изпитват "силна солидарност" с Полша.

"Ще продължим да подкрепяме Украйна в правото й на самоотбрана", категоричен бе той.

Ръководителят на НАТО призова Русия да "спре тази безсмислена война" и каза, че алиансът е обединен и "винаги ще прави необходимото, за да защити и защити всички съюзници".

Столтенберг бе попитан от BCB дали това е най-напрегнатият момент от войната досега за НАТО.

В отговора си той заяви, че е "внимателен" при класирането на рисковите моменти и намекна за продължаващи "опасни ситуации", причинени от конфликта.

Той обръща внимание на "вълната" от руски удари срещу Украйна във вторник, които убиха цивилни и повредиха критична инфраструктура.

Столтенберг казва, че приветства все повече и повече съюзници, които предоставят системи за противовъздушна отбрана на Украйна.

"Ние мобилизираме допълнителна подкрепа", допълни той, особено различни видове въздушна отбрана.

НАТО "значително увеличи" присъствието си в източната част на Европа с повече войски и "значителна" въздушна и военноморска мощ, каза Столтенберг.

"Инцидентът с полската ракета показва, че войната в Украйна, която е отговорност на президента Владимир Путин – продължава да създава опасни ситуации", допълни той. "Инцидентът показва опасностите, свързани с продължаващата война в Украйна, но не е променил фундаменталната ни оценка за заплахата срещу съюзниците от НАТО."

Столтенберг бе категоричен, че НАТО е готово да отговори на каквито и да е атаки, но отново подчерта, че ракетата е украинска, но Украйна не носи вина, тъй като се защитава.

"Това не означава, че се провалихме в способностите си за отбрана", каза още той. Столтенберг заяви, че не може да даде повече подробности дали са намери само части от украинската ракета, но и от руска, тъй като разследването продължава.

Въз основа на констатациите от предварителния анализ не е имало призив за активиране на член 4 от НАТО, добави той.

"Реагирахме много умерено и координирано", отбеляза генералният секретар на НАТО. "Нужно е да запазим спокойствие, за да предотвратим последваща ескалация. НАТО се подготвя за инциденти като този, за да ги предотврати и ако се случат, да гарантира, че няма да излязат извън контрол. Имаме ясна картина днес - това не е била целенасочена атака, нито е била подготвена атака срещу територия на НАТО. Причините за този инцидент се крият в бруталната война, която Русия води в Украйна."
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


371
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
4
 
22
 
! Отговори
Столтенберг преди 1 година
Путин е виновен ...!Русия е виновна !Ако че УРКИТЕ пуцат с С-300 кат на сватба по посока Полша с тайната надежда да провокират НАТО-МАТО-НАСРАТО да задейства чл.5 и да нападне рашките изодзади...Зеленоокият ШУТ пак уака хоризонта...СЛАВА КОКАИНА!!!
222
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много смешна снимка, милите как са се скупчили за инструкции какво да мислят пред дедо им, дето повечето време не знае кой е ...
221
5
 
15
 
! Отговори
разформировай преди 1 година
нато създава повече несигурност,отколкото сигурност , на практика
220
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки потънал в вислите си:Джо: Искам обедна почивка, курабийки и мляко!Макрон: Искам при баба!Шолц: Защо изгубихме Втората Световна, ех!Блинкън: Блинк! Блинк!
219
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая ракета верно е била мноооооооого заблудено, щото се е мотала къде да падне няколко часа след като са прекратили бомбенето руснаците и явно накрая си е избрала ***
218
1
 
29
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Руска или украинска няма значение. Важното е, че Русия е виновна.
217
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова много членове на снимката..пък нито един няма топки!
216
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това изявление на Столтенберг прилича на приказките на нашето Простото Киро,много приказки и нищо съществено.
215
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стивън Янки що го няма на фотото, бедния завалия жалък и смешен?
214
2
 
27
 
! Отговори
баааа го преди 1 година
Абе това натУ, дали не е член на Сатиричния театър?!
213
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква гнусна снимка, група мазни продажници около бащицата, големия брат!
212
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои се смяха, други плакаха. Повечето мълчаха. Спомних си един стих от индуската свещена книга Бхагават Гита, Аз станах смъртта, разрушителят на световете. Робърт Дж. Опенхаймер, след като става свидетел на първата ядрена експлозия на 16 юли 1945 година
211
2
 
17
 
! Отговори
АЗ съм МРАВОЯД преди 1 година
Позицията на нашата партия е, че член 5-ти трябва да бъде активиран веднага. Нашият анализ ясно показва, че ракетата е руска и е изтреляна от територията на Русия. Това означава директна атака на Русия срещу НАТО. Аз като Мравояд призовавам Джо Байдън и Столтенберг да активират чл.5 веднага и да се започне война с Русия. Поемам ангажимент, че България ще вземе дейно участие и ще изпратим колкото е необходимо военна сила. Русия трябва да бъде победена! Хайде, че съм в ОАЕ на екскурзия и обядвам!
210
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички са много сириозни..освен Байдън който си бърка в носа!
209
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А първите оценки на Запада обвинява Русия за случката.... малко прибързано и некад ърно, май Западът си играе на игра наречена "Русия:Украйна", то като гледаш и Зеленски... баш на сценарий си мяза.
208
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и ние сме си платили самолетите с определените условия да се обучат и летците в САЩ, но нищо не се изпълнява и накрая България е виновна.
207
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поляците май не са си научили урока от 1939 година
206
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва да е на позицията на Израел.
205
0
 
3
 
! Отговори
Търсим първопричина преди 1 година
До Анонимен 196 Ако аптеката не беше затворена и бащата не беше останал без презерватив...
204
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия не е Иран, Веитнам или Ирак, когато я заплашваш има последствия.