Русия изстреля тази нощ 16 дрона срещу Украйна, всички са свалени

Беларуските власти извикаха украинския посланик заради ракетата
30 дек 2022 10:52, Елка Василева
133
Русия изстреля тази нощ 16 дрона срещу Украйна, всички са свалени
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските военновъздушни сили заявиха, че Русия е изстреляла тази нощ 16 дрона камикадзе и противовъздушната отбрана на Украйна е унищожила всеки един от тях, предаде Ройтерс.

Военната авиация на Киев добави, че безпилотните летателни апарати са били изпратени от югоизток и от север.

Още по темата
Киевският кмет Виталий Кличко съобщи в Телеграм, че седем от дроновете са били насочени към столицата, и добави, че пет от тях са били унищожени над града, а другите два, преди да достигнат Киев.

Частично е разрушена административна сграда в града, информира Сергий Попко, началник на киевската военна администрация. По думите му засега няма данни за жертви.

От средата на октомври Русия извърши редица нападения с дронове и ракети, като повреди силно енергийната инфраструктура на Украйна. Това наложи планирани и аварийни спирания на тока.

Министерството на отбраната на Беларус разглежда като една от версиите за вчерашния ракетен инцидент в страната провокация от страна на украинските въоръжени сили, съобщи днес полковник Кирил Казанцев, началник на беларуските зенитно-ракетни войски, цитиран ТАСС.

По този инцидент все още има въпроси и разглеждаме две версии: непреднамерено изстрелване на зенитна управляема ракета поради недостатъчна подготовка на разчета или преднамерена провокация на въоръжените сили на Украйна, каза той във видео, разпространено от пресслужбата на беларуското отбранително ведомство.

Министерството на отбраната в Минск съобщи вчера, че беларуската противовъздушна отбрана (ПВО) е свалила сутринта украинска ракета С-300 по време на една от най-големите руски ракетни атаки срещу Украйна от началото на войната.

Командир на един от ракетните дивизиони на беларуската ПВО съобщи, че украинската ракета от комплекс С-300 е била унищожена, след като е навлязла във въздушното пространство на Беларус. Беларуската телеграфна агенция (БелТА) съобщи, че отломките от ракетата са паднали край село Горбаха в Ивановски район, Брестка област, на 66 метра от жилищна сграда.

Беларуските власти извикаха украинския посланик. "Това е много сериозен инцидент и Беларус се отнася максимално сериозно към този въпрос", каза говорител на беларуското външнополитическо ведомство. "Настояхме Украйна да извърши пълно разследване на всички обстоятелства около изстрелването на ракетата, да изправи виновните пред правосъдието и да предприеме цялостни мерки, за да не се допускат повече подобни инциденти за в бъдеще, които могат да доведат до катастрофални последствия за всички", добави той.

Украинското министерство на отбраната предложи да сътрудничи в разследването на случая и заяви, че не бива да бъде изключвана версията за провокация от страна на Русия. Русия може да е избрала за крилатите си ракети такава траектория, която да доведе до свалянето им в Беларус, обясни украинското ведомство.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Пак лъжа Зеле математика пак от 30 дрона 40 свалени а инфраструктурата унищожена.Вие за *** ли не имате ***.Информация от банда Зеле Укра.
108
2
 
11
 
! Отговори
Км преди 1 година
Олелееее,щом ги свалят всичките(100%) по-добре руснаците да не си хабят дроновете.
107
2
 
9
 
! Отговори
Цели 16 дрона? преди 1 година
Що ли ходи комедианта до Вашингтон, миризливия ***?! Сигурно щото армията му пичели? Ами не бе *** бедни! Щот акуту му се е дръпнало. Украинска армия вече Няма, ***! Весела нова година!
106
8
 
5
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Над 100 000 са убитите руски мишени.
105
10
 
6
 
! Отговори
Ася преди 1 година
Украйна трябва да отвърне на агресията с нападение на руска територия.
104
3
 
5
 
! Отговори
Кико преди 1 година
16 да му са дните на кьосето!
103
7
 
3
 
! Отговори
Пръдлак преди 1 година
До ДАСКАЛ ГЕНЧО - Гледаме, гледаме,... И се чудим защо не напредвате към Берлин. Що пръдни изпърдяхте, що моабети бяха и накрая тръц Керо, бяла дъвка.
102
14
 
3
 
! Отговори
Търчи-лъжи преди 1 година
Добре, де. Много укри са дали фира, а тожэ и русофашисти. В задачата се пита, като им е толкова силна и добре вОуръжена армията, защо русчаните не напредват, а се прегрупират и окопават. Това някаква нова тактика ли е? Е, па писна ни вече да чакаме от превземане на укронацистка територия. Русофашисткият влак забуксува и не ще да тръгне напред. Що тъй, бре другаре? ;)
101
4
 
15
 
! Отговори
ДАСКАЛ ГЕНЧО преди 1 година
НЕ ГЛЕДАЙТЕ САМО УКРАИНСКА ТЕЛЕВИЗИЯ, ТАМ МОЖЕ ДА ЧУЕТЕ, ЧЕ УКРАЙНА Е ПОБЕДИЛА.ГЛЕДАЙТЕ ЗАПАДНИТЕ АГЕНЦИИ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКВО Е СТАНАЛО. ДРОНОВЕТЕ СА УНИЩОЖИЛИ СТРУКТУРНИ ПРЕДПРИЯТИЯ.
100
1
 
9
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха, много са добри фашагите! Лошото че хермафродита фонтд лайнеркътъ ги издъни за избитите украйнски фашаги и другите чуждестрани помийй наброяващи вече над 150 000 черепа !!!
99
5
 
3
 
! Отговори
Баххх преди 1 година
Много *** русофобщината. Едните пишат глупости, а други се *** и подмощрят. Накрая всички разбират, че това е един фалш, но.... Така са свикнали да живеят. В лъжа и забруда.
98
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това да се сложи в графата за добри новини. Мачкай урките.
97
20
 
14
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Руските ракетни обстрели са като пръднята - нула разрушения и много воня.
96
17
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
До Слава богу Слава богу,че здравните ни власти са по-адекватни от пенсионираните русофили,коите са заспали сън дълбок и сънуват,че живеят в социалистическата епоха.
95
11
 
6
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
" славабогу" ами аз пък се чудя как не се заплювате като се видите в огледалото. Да подкрепяте тази престъпна държава виновна за убийствата на милиони невинни хора от 1917г. до днес. Нацистите ,които уж мразите са палета пред " другарите"
94
15
 
7
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
Абе БПФ да те питам, като какви се явяват руснаците в съвета за сигурност на ООН, че и право на " вето " са си присвоили от сссре.
93
6
 
15
 
! Отговори
Слава богу преди 1 година
... че здравните ни власти все още не са се сетили да дават ТЕЛК на русофобите, което всъщност би било логично предвид очевидните при тях тежки ментални увреждания. Дано не се и сетят, че направо ще фалират държавата. Колко неописуемо глyпав трябва да си, че хем да вярваш, че уkрите сваляли всички руски дронове, ракети и т.н., хем да окайваш същите тия ykри, че постоянно са без ток и да кълнеш руснаците, че им рушели инфраструктурата? Тука и 4-годишно дете ще види, че има противоречие...
92
14
 
9
 
! Отговори
Антикомунист преди 1 година
*** да приключват с войната , че вече са за смях и за тези без чувство за хумор. Преди все пак имаше някои които се страхуваха от прехвалената и непабедима, безаналогова и още каква ли не руска сбирщина.
91
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе свалени, и пак Киев без ток, а и половината украйна лъжци некадърни... После - Кремълската пропаганда набирала сила. Ми като прозападната пропаганда се извършва от Олигопартията, така щебъде и по- зке ще става.
90
0
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
До Смех.. - макaк само 400, що не 40 000? Смех - ти си смешният.